Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Predseda KDH Majerský: Najbližšie dni ukážu, či to vláda ešte bude schopná ťahať

Milan Majerský
Milan Majerský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Najbližšie dni ukážu, či to bude aktuálna vláda schopná ťahať ďalej a eventuálne dovládnuť do konca riadneho volebného obdobia. Povedal to predseda mimoparlamentného KDH a predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Očakáva, že jasnejšie to bude po zasadnutí koaličnej rady. Reagoval tak na neudelenie súhlasu parlamentom s väzobným stíhaním lídra Smeru-SD Roberta Fica.

Prvé dva roky volebného obdobia vládnej koalície považuje Majerský za mimoriadne ťažké. S novým koronavírusom sa však podľa neho ani zďaleka nebojovalo optimálne, vláda nebola schopná vystúpiť s jednotným a jasným postojom, a hoci mala k dispozícii odborníkov, nie vždy rešpektovala ich odporúčania. V čase pandémie boli podľa neho oporou Slovenska samosprávy, ktoré medzi prvými zabrali aj po nástupe migračnej vlny z Ukrajiny v dôsledku vojenského útoku Ruskej federácie.

Postup štátu kritizuje aj pri opatreniach na pomoc občanom postihnutým vysokou infláciou, ktoré podľa neho prichádzajú neskoro, sú málo účinné a potrebné peniaze má priniesť aj vyššie zdanenie samospráv. „Rozhodne sa to nemá riešiť tým, že sa zoberie samospráve, lebo aj nám sa vstupy zdražujú. Zvýšili sa ceny niektorých kapitálových výdavkov, aj takých, ktoré už boli vysúťažené. Miestna a regionálna samospráva je najväčším čerpateľom eurofondov a má na starosti spolufinancovanie,“ upozornil Majerský, podľa ktorého môže byť čerpanie eurofondov ohrozené. Myslí si, že štát môže opatrenia financovať z vyššieho výberu daní, ktorý je jedným z dôsledkov vysokého rastu inflácie.

Na jesenné komunálne a regionálne voľby sa podľa neho KDH pripravuje už od začiatku roka, regionálne organizácie majú pri rokovaniach o koalíciách voľnú ruku. „Nepôjdeme s extrémistami a nepôjdeme so Smerom. Ale tieto krajské voľby určite nebudú kopírovať voľby spred piatich rokov, keď bola jedna celonárodná koalícia,“ konštatoval Majerský. Hnutie má zatiaľ schválených štyroch kandidátov na predsedov krajov, v Nitrianskom kraji by mala kandidovať Martina Holečková, v Žiline Igor Janckulík, v Trenčíne Peter Máťoš a v Prešovskom samosprávnom kraji Majerský.

Viac o téme: VládaVäzbaRobert FicoKDHMilan Majerský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu