Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fico poslal európskym lídrom list: Popisuje v ňom situáciu na Slovensku! Zapojiť chce aj von der Leyenovú

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Tridsiatka poslancov Národnej rady SR pošle v sobotu predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a všetkým členom Európskej komisie otvorenú výzvu, ktorá popisuje, čo sa na Slovensku v týchto okamihoch deje. Uviedol to počas sobotnej tlačovej konferencie predseda Smeru-SD Robert Fico.

Poznamenal, že v piatok (22. 4.) rozposlal premiérom, spolkovým kancelárom a prezidentom, ktorí chodia do Európskej rady, list, v ktorom taktiež popisuje udalosti, ktoré sa stali za posledné hodiny. "Som prekvapený reakciou, mal som dnes už asi sedem telefonátov," povedal líder Smeru-SD. Podľa jeho slov strana informovala aj najvýznamnejšie frakcie v Európskom parlamente. "Vredom v právnom štáte nie je Maďarsko, Poľsko ani Malta. Najväčším vredom, ktorý v histórii Európskej únie vznikol, je Slovensko s gaunermi, ktorí stoja na čele tejto vlády," povedal Fico.

Poslanci NR SR posielajú otvorenú výzvu predsedníčke Európskej komisie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Ohrozenou kategóriou sú novinári

Vládna koalícia sa podľa slov Fica rozhodla odstrániť z cesty každého, kto zavadzia. Zastal sa bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka a advokáta Mareka Paru. Ďalšou ohrozenou kategóriou sú podľa neho novinári.  

Fico poslal európskym lídrom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Uznesenie je plné kriminality Igora Matoviča

Fico nepochybuje o tom, že ho Národná rada SR vydá na väzobné trestné stíhanie. Poznamenal, že ide o pomstu. Viackrát povedal aj to, že ide o porušovanie princípov demokratickej krajiny. Do určitej miery je rád, že po dvoch rokoch hľadania ho neboli schopní obviniť z korupcie, ekonomickej trestnej činnosti, násilného alebo sexuálneho deliktu. "Prišli s tým, že keď som vymenoval svojich dobrých spolupracovníkov do nejakých funkcií, tak som založil zločineckú skupinu," skonštatoval bývalý premiér. Poukázal na to, že uznesenie je plné kriminality Igora Matoviča (OĽANO) a exprezidenta Andreja Kisku.

Poslanci Národnej rady Ľuboš Blaha aj Ladislav Kamenický poznamenali, že Smer-SD stojí za Kaliňákom aj Ficom. Podľa Kamenického sa na Slovensku skončila demokracia a nechce, aby Kaliňák alebo Fico skončili ako bývalý policajný prezident Milan Lučanský.

Fico poslal európskym lídrom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

Heger: Strach Roberta Fica je až hysterický

Premiér Eduard Heger vo svojej reakcii označil Fica za zbabelého. "Strach Roberta Fica z trestného stíhania a jeho dôsledkov je až hysterický. Na dnešnej tlačovej konferencii vystupňoval útoky na prezidentku, obhajoval odsúdeného fašistu a citovo vydieral cez samovraždu generála Lučanského, ktorý sa rozhodol ukončiť svoj život vo väzení. Je to zároveň znak jeho zbabelosti. Nedokáže čeliť svojmu obvineniu chlapsky a niesť zodpovednosť za svoje minulé prešľapy," tvrdí. 

 

LÍDER ZLOBY A ROZVRATU JE AJ ZBABELÝ Strach Roberta Fica z trestného stíhania a jeho dôsledkov je až hysterický. Na...

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Saturday, April 23, 2022

Líder Smeru-SD podľa neho štve ľudí proti sebe, uráža svojich oponentov a chce Slovensko uvrhnúť do chaosu. "Keby sa takto deštruktívne správal každý obvinený, tak miesto pokoja a poriadku tu máme anarchiu," odkázal Heger. 

"Predsedovi Smeru sa však zlobou a rozkladom nepodarí nakaziť našu uzdravujúcu sa spoločnosť. A ani orgány činné v trestnom konaní, ktoré konajú nezávisle tak, ako im to ukladá zákon. A práve táto nezávislosť vyšetrovateľov a prokurátorov trojnásobnému premiérovi, ktorý každý svojím vystúpením zostupuje do hlbšieho suterénu, najviac prekáža. Ale časy sa zmenili. Už nie sú žiadni ´naši ľudia´. Zákon platí pre každého rovnako," dodal.

Viac o téme: Robert FicoSmer-SDEurópska komisiaUrsule von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu