Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vláda sa začala fiaskom medzi Remišovou a Sulíkom: Šéf SaS hovorí, že si to vydiskutovali, no stále je tu problém

Veronika Remišová kritizuje koaličných partnerov za to, že uzavreté dohody zo dňa na deň padajú. Zobraziť galériu (11)
Veronika Remišová kritizuje koaličných partnerov za to, že uzavreté dohody zo dňa na deň padajú. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Aj počas tohto týždňa vláda usilovne rokuje, no napriek tomu nezačala bez problémov. Rozruch hneď na úvod spustila šéfka Za ľudí Veronika Remišová, ktorá skritizovala koaličných partnerov za to, že v noci z jedného dňa na druhý prestali platiť dohody. Takto sa podľa nej fungovať nedá!


  • vláda dnes rokuje od 10:00
  • rokovanie malo obsahovať aj protiinflačný balíček, no vicepremiérka Remišová hovorí, že táto dohoda náhle padla
  • daňový bonus má SaS na čele s Richardom Sulíkom podmieňovať šéfom PMÚ
  • Sulík tvrdí, že to nie je pravda s Remišovou si toto vydiskutoval na vláde a verí, že sa poopraví aj ona

VIDEO Veronika Remišová k výberovému konaniu a pretláčaniu zákonov:

Nemienim pretláčať zákony s hlasmi opozície, tvrdí Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:07

Remišová kritizuje výberové konania na šéfa PMÚ a vôbec výber šéfa na túto pozíciu, ktorý je podmieňovaný hlasovaním za daňový bonus. "Nemienim akýkoľvek zákon pretláčať s hlasmi opozície," povedala šéfa Za ľudí.

Aktualizované 13:23

Minister zdravotníctva Vladimir Lengvarský (nom. OĽaNO) nerozumie kritike predchodu Mareka Krajčího. "Neviem o akých "iných notách", ktoré vraj mám pred sebou, pán Krajčí rozpráva, ale ja sa cítim normálne," reagoval Lengvarský na otázku o kritických poznámkach Krajčího na jeho adresu v posledných dňoch.

VIDEO Minister zdravotníctva Vladimir Lengvarský z vlády:

Lengvarský sa cíti normálne, kritike predchodcu Krajčího o tom, že má nejaké iné noty, nerozumie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 13:20

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) považuje za úspech schválenie najnovšieho zákona, ktorý sa bude týkať nie len našich občanov, ale aj utečencov z Ukrajiny.

Krajniak považuje schválanie najnovšieho návrhu za ďalší úspech nielen pre našich občanov, ale aj pre utečencov z Ukrajiny (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:41

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) povedal, že v rámci protiinflačného balíčka sa snažia dostať "na palubu" stranu SaS. V rámci sankčného balíka voči Rusku kritizuje opozíciu preto, že komunikujú až extrémne detinsky.

VIDEO Predseda vlády Eduard Heger po rokovaní vlády:

Chceme mať alternatívu k ruskému plynu a rope, je neuveriteľné, čo dokáže rozprávať opozícia, tvrdí Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:35

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) pripomína, že ešte pred samotnou ochranou vzdušného priestoru Slovenska Poliakmi bude potrebné podpísať viaceré právne dokumenty.

Naď očakáva, že s Poľskom bude najskôr potrebné podpísať viaceré dokumenty v prípade ochrany vzdušného priestoru (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

VIDEO Minister vnútra Roman Mikulec z vlády:

Za včerajšok prešlo cez naše hranice vyše 2400 ľudí z Ukrajiny, no viac sa ich podľa Mikulca vrátilo naspäť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 12:09

"Veronika Remišová hovorila, že niečo stroskotalo v prípade protiinflačnej pomoci. To nie je pravda, s vicepremiérkou Remišovou sme si to vydiskutovali na vláde a mám za to, že aj ona poopraví túto informáciu," vysvetlil Sulík.

Vláda sa začala fiaskom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Daňový bonus na dieťa má stáť 150 miliónov eur a má to byť kryté z peňazí obcí. Nesúhlasíme s tým, ale nevetujeme to. Na vláde to vedia schváliť naši koaliční partneri a v NR SR si to môžu schváliť napríklad s hlasmi Hlasu, ak im to stojí za to. My za toto ruku nezdvihneme. Tento systém je nešťastný, pretože chudobným zoberie a bohatým dá. Konkrétne pri daňovom bonuse príde rodina so 4 deťmi, kde iba jeden z rodičov pracuje za polovičnú minimálnu mzdu, o 80 eur, zatiaľ čo rodina ministra, napríklad mňa, by na tomto získala 220 eur," kritizuje návrh zákona Sulík.

SaS nebude vetovať daňový bonus na deti, no nesúhlasí s jeho filozofiou, bohatší sa vraj ešte viac nabalia (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ak budú školskí odborári protestovať z dôvodu, že sa nezvýšia platy v školstve, minister školstva Branislav Gröhling (SaS) pôjde asi spolu s nimi. Uviedol to v stredu po rokovaní vlády. Poukázal na to, že tému zvyšovania platov učiteľov mali koaličné strany vo svojich programoch už pred voľbami. Okrem toho sa zvyšovanie atraktivity učiteľského povolania podľa slov Gröhlinga nachádza aj v programovom vyhlásení vlády.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (11)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

K téme zvyšovania platov učiteľov podľa šéfa rezortu školstva mali na ministerstve financií viacero stretnutí. "Zvýšenie platov učiteľov o jedno percento predstavuje podľa výpočtov zhruba 18 miliónov eur," povedal Gröhling. Poukázal tiež na to, že už tento rok bude chýbať viacero učiteľov. Ide napríklad o pedagógov cudzích jazykov, matematiky či informatiky.

Aktualizované 12:07

Richard Sulík po rokovaní vlády napriek zastaveniu jedného z plynovodov na Ukrajine hovorí, že situácia ohľadom plynu je stabilizovaná. Už teraz sa k nám tlačí 12 miliónov kubíkov do zásobníkov, čo je podľa Sulíka vysoký nadpriemer. "Situácia je stabilizovaná," dodal Sulík s tým že v prípade ropy je to podobné.

Aktualizované 11:32

Na zabezpečenie kybernetickej obrany štátu je potrebné rozvíjať plnohodnotné národné spôsobilosti kybernetickej obrany, budovať a rozvíjať nasaditeľné kybernetické spôsobilosti Ozbrojených síl SR a postupovať v súlade s medzinárodnými záväzkami. Vyplýva to zo Stratégie kybernetickej obrany SR, ktorú v stredu schválila vláda. Stratégia z dielne Ministerstva obrany (MO) SR navrhuje aj posilnenie spolupráce medzi civilným a vojenským sektorom. Rezort obrany má kooperovať so štátnymi inštitúciami, ako sú Národný bezpečnostný úrad a Slovenská informačná služba, ale aj so súkromným a akademickým sektorom pôsobiacim v oblasti obrany.

Aktualizované 11:30

Verejná správa v minulom roku hospodárila so schodkom 5,973 miliardy eur, čo predstavovalo 6,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pôvodný rozpočet schválený v decembri 2020 pritom predpokladal deficit na úrovni 7,4 % HDP a počas roka sa pre očakávané vyššie výdavky na protipandemické opatrenia ešte zvýšil na 10,6 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v návrhu záverečného účtu SR za rok 2021, ktorý v stredu schválila vláda.

Igor Matovič a Eduard Heger
Zobraziť galériu (11)
Igor Matovič a Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:21

Rokovania o protiinflačnej pomoci momentálne stoja podľa OĽaNO na SaS. Je tak možné, že sa predloženie opatrení ešte o týždeň posunie. Uviedol to v stredu novinárom v Národnej rade (NR) SR predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. Koaličné strany OĽaNO, Za ľudí a Sme rodina sú podľa Šipoša v tomto jednotné a chcú pomôcť ľuďom čo najskôr. "Momentálne to však, bohužiaľ, stojí na SaS, aj predlžovanie, aj rokovania, ale keďže sme seriózni partneri, tak ich chceme získať na palubu a dáme tomu ešte týždeň," skonštatoval.

Vláda sa začala fiaskom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Aktualizované 11:17

Strojárska spoločnosť Kerex plánuje na rozšírenie svojej produkcie automobilových prívesov, návesov a nadstavieb v Michalovciach preinvestovať do roku 2023 viac ako 4,5 milióna eur a v súvislosti s touto investíciou by mala do roku 2025 vytvoriť 15 nových pracovných miest. Od štátu firma dostane investičný stimul 950.000 eur vo forme úľavy na dani z príjmu. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda.

Spoločnosť Solar Turbines Slovakia, ktorá patrí do americkej skupiny Caterpillar, plánuje v Košiciach otvorenie technologického centra zameraného na vývoj softvéru turbín. Zamestnať by mala do konca roka 2023 125 ľudí a na tento zámer dostane od štátu investičný stimul vo výške 3,3 milióna eur. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Nemecká spoločnosť Muehlbauer Technologies pripravuje v Dolných Krškanoch pri Nitre novú prevádzkareň priemyselnej výroby kombinovanú s technologickým centrom. Firma dostane na túto investíciu štátny investičný stimul vo forme úľavy na dani z príjmov v celkovej hodnote 1,95 milióna eur. Vyplýva to z materiálu Návrh na poskytnutie investičnej pomoci pre spoločnosť Muehlbauer Technologies na podporu realizácie investičného zámeru v lokalite Dolné Krškany, ktorý v stredu schválila vláda.

Eduard Heger
Zobraziť galériu (11)
Eduard Heger  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:06

Nemecká strojárenská firma Kamax Fasteners plánuje v Bardejove viac ako zdvojnásobiť produkciu vysokopevnostných dielcov pre automobilový priemysel. Na to dostane od štátu investičný stimul vo výške 3,75 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu. Vyplýva to z návrhu štátnej investičnej pomoci, ktorý v stredu schválila vláda.

Aktualizované 10:58

Vyčlenenie vývozu a transferu pyrotechnických výrobkov z územia Slovenskej republiky z licenčného konania, odstránenie povinnosti predkladať niektoré prílohy k žiadostiam o udelenie licencií či skrátenie lehoty na udelenie licencie. Aj tieto zmeny prináša novela zákona o obchodovaní s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov, schválená v stredu vládou.

Aktualizované 10:18

Na vláde je prítomný aj minister financií a šéf OĽaNO Igor Matovič.

Igor Matovič
Zobraziť galériu (11)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Dohadovali sme sa do noci a už to neplatí, hovorí sklamaná Remišová

Remišová na úvod povedala, že Richard Sulík najnovšie za stranu SaS podmieňuje protiinflačný balík, na ktorom sa dohodli, šéfom protimonopólneho úradu. Koaličná SaS má podľa nej totiž ďalšie požiadavky týkajúce sa Protimonopolného úradu

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (11)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ja som si myslela, že sme sa dohodli na ponďelňajšej koaličnej rade, kde sme sedeli do jednej v noci. Teraz som sa však dozvedela, že dohoda neplatí. Prijatie daňového bonusu by mal pán Sulík podmieňovať šéfom PMÚ," povedala Remišová s tým, že bude chcieť vysvetlenia. 

Remišová nerozumie, prečo dohody na vláde z jedného dňa na druhý prestávajú platiť (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Keby Sulík nevodil milionárov po Slovensku, vedel by aj o chudobných, pokračovala

"Ak si SaS myslí, že urobí zle partnerom, nám alebo OĽaNO, tak to nie je pravda, lebo urobí len zle ľuďom, ktorí na túto pomoc čakajú týždne. Mrzí ma to aj preto, že pán Sulík vodí celebritných milionárov po Slovensku, ale keby sa porozprával s chudobnými, bežnými ľuďmi, tak by sa dozvedel, že nemajú z čoho platiť účty," kritizovala šéfa SaS Remišová.

Šéf SaS na konci Remišovej vystúpenia len prebehol za jej chrbtom bez jediného slova pre novinárov.

Vláda sa začala fiaskom
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel,)

Po včerajšom večeri pre vás nemám jasné odpovede, uznala Remišová

"Mala som za to, že to dnes bude schválené. Momentálne, od včera večera vám neviem na vašu otázku odpovedať, lebo dohody zrejme neplatia," dodala ešte vicepremiérka a šéfka Za ľudí.

Na vláde sú už prítomní aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý (nom. Sme rodina).

Jaroslav Naď a Štefan Holý
Zobraziť galériu (11)
Jaroslav Naď a Štefan Holý  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zaoberať sa budú aj utečencami

Riešenie viacerých okruhov problémov v oblasti sociálnych vecí a rodiny, súvisiacich s prílevom odídencov z Ukrajiny, je cieľom návrhu zákona o niektorých opatreniach v sociálnej oblasti v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Na stredajšie rokovanie vlády ho predkladá ministerstvo práce. Súčasné navrhuje k právnej norme skrátené legislatívne konanie.

Kabinet by mal tiež rozhodnúť o viacerých návrhoch na štátnu investičnú pomoc, ktoré pripravilo ministerstvo hospodárstva. Rezort predkladá stimuly pre päť firiem v celkovej sume takmer 25 miliónov eur.

Vyčlenenie vývozu a transferu pyrotechnických výrobkov z územia SR z licenčného konania, odstránenie povinnosti predkladať niektoré prílohy k žiadostiam o udelenie licencií či skrátenie lehoty na udelenie licencie. Aj tieto zmeny prináša novela zákona o obchodovaní s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov, ktorú rovnako predkladá rezort hospodárstva.

Verejná správa v minulom roku hospodárila so schodkom 5,973 miliardy eur, čo predstavovalo 6,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pôvodný rozpočet schválený v decembri 2020 pritom predpokladal deficit na úrovni 7,4 % HDP a počas roka sa pre očakávané vyššie výdavky na protipandemické opatrenia ešte navýšil na 10,6 % HDP. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v návrhu záverečného účtu SR za rok 2021, o ktorom by mala v stredu tiež rokovať vláda.

Kabinet sa má zaoberať aj návrhom Stratégie kybernetickej obrany SR. Dokument, predložený Ministerstvom obrany (MO) SR,  predpokladá rozvíjanie kybernetických spôsobilostí Ozbrojených síl SR, ale i užšiu spoluprácu medzi vojenským a civilným sektorom v oblasti kybernetickej bezpečnosti.

Ministri majú tiež schvaľovať štátny program sanácie environmentálnych záleží na najbližšie päťročné obdobie. Materiál predpokladá, že výdavky na sanácie dosiahnu do roku 2027 výšku 636,05 milióna eur. Envirorezort predkladá na rokovanie aj druhú aktualizáciu národného vodného plánu. Investíciu na opatrenia, ktoré majú zabezpečiť dosiahnutie dobrého stavu vôd do konca roka 2027, v ňom odhaduje na vyše 1,7 miliardy eur.

Vláda má takisto schvaľovať zmenu účelového použitia prostriedkov pre SND. Nevyužitý zostatok z alokácie, ktorá mala byť použitá pôvodne pre projektovú prípravu rekonštrukcie historickej budovy SND, má poslúžiť na prípravu projektu obnovy a modernizácie Umelecko-dekoračných dielní.

Viac o téme: PomocVládaInfláciaRichard SulíkVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu