Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Koniec Hatrákovej a Tabák v OĽaNO! Za nehlasovanie o vydaní Fica dostali vyhadzov: Jasné slová Matoviča

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: archív R.T., Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Prestrelili? Reč je o dvoch poslankyniach OĽaNO, ktoré sa v hlasovaní o vydaní predsedu strany Smer-SD Roberta Fica zdržali či nehlasovali. Ide o Romanu Tabák a Katarínu Hatrákovú, ktoré ako jediné z celého poslaneckého klubu hlasovali inak, ako zvyšných 48 poslancov. V podvečer sa rozhodovalo o ich ďalšom osude v poslaneckom klube - už je známy verdikt!

O vydaní či nevydaní súhlasu na väzbu pre predsedu strany Smer-SD a poslanca Roberta Fica hlasovali poslanci parlamentu po dlhých dňoch rozpravy v stredu po 17. hodine popoludní. Zákonodarcovia však rozhodli, že súhlas na väzobné stíhanie nevydajú, za hlasovalo iba 74 poslancov, čo znamená, že návrh neprešiel o 2 hlasy. Z celej koalície sa však hlasovania za vydanie Fica zdržal celý poslanecký klub Sme rodina. Okrem toho poslankyňa za OĽaNO Romana Tabák za návrh nehlasovala a Katarína Hatrákova zdržala. 

VIDEO OĽaNO sa po hlasovaní ohľadom Fica chce vysporiadať s poslankyňami Tabák a Hatrákovou, odchod Sme rodina však nechcú

OĽaNO sa po hlasovaní ohľadom Fica chce vysporiadať s poslankyňami Tabák a Hatrákovou, odchod Sme rodina však nechcú (Zdroj: Topky/Maarty)

"Odmietam sa podieľať na politickej pomste! Ak platí, že poslanecký klub hnutia OĽaNO je slobodný a všetci hlasujeme podľa svedomia a presvedčenia, potom nikto nemôže moje hlasovanie namietať. Ak to neplatí, potom je poslanecký klub hnutia OĽaNO neslobodný," napísala Romana Tabák na svoju obhajobu. 

Koniec Hatrákovej a Tabák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Romana Tabak)

Poslanci OĽaNO v reakcii na neúspešné hlasovanie to však povedali jasne - v najbližších hodinách sa bude rozhodovať o osude týchto dvoch poslankýň, ktoré hlasovali inak, ako zvyšok poslaneckého klubu. 

"Po tejto tlačovej besede zvolávam poslanecký klub, kde navrhnem vylúčenie Romany Tabák a Kataríny Hatrákovej z poslaneckého klubu OĽaNO. Tieto dve poslankyne z 50 poslancov klubu OĽaNO sa spreneverili hodnotám klubu OĽaNO a zradili tak hnutie a veľký počet voličov, ktorí nám dali v posledných voľbách mandát," povedal predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. 

Koniec Hatrákovej a Tabák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Na celú vec reagoval aj minister financií a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. "Nechceme mať nič spoločné s týmito dvomi poslankyňami, ktoré sa v kritickom hlasovaní postavia na stranu mafie. Vybrali si svoju cestu," povedal v reakcii na dnešné hlasovanie Matovič. Následne dodal, že sa do poslaneckých lavíc za OĽaNO dostali po voľbách ľudia, ktorí tam nepatrili, avšak, vylúčením dvoch poslankýň z poslaneckého klubu sa údajne situácia vyrieši. 

Koniec Hatrákovej a Tabák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky.sk / Maarty)

Koniec Hatrákovej a Tabák
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Krátko pred ôsmou hodinou večer poslanecký klub OĽaNO nakoniec rozhodol, že Tabák a Hatrákovú vylúčia. Obe tak budú po novom ako nezaradené poslankyne. Dôvodom je ich postoj k hlasovaniu za vydanie Roberta Fica do väzby. 

Viac o téme: Igor MatovičMichal ŠipošKatarína HatrákováRomana TabákKlub OĽaNOVylúčenie z klubu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu