Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Začala sa 65. schôdza Národnej rady SR: Vorobelová a Kanuščák zložili poslanecký sľub

Nová poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Slavěna Vorobelová (ĽSNS) skladá poslanecký sľub Zobraziť galériu (3)
Nová poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Slavěna Vorobelová (ĽSNS) skladá poslanecký sľub (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - V úvode 65. schôdze Národnej rady (NR) SR zložili poslanecký sľub noví členovia zákonodarného zboru Slavěna Vorobelová a Jozef Kanuščák. Vorobelová si uplatnila mandát ako náhradníčka za šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu. Kanuščák prišiel do poslaneckého klubu SaS po odchode Ondreja Dostála na post štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR.

Vorobelová a Kanuščák zložili poslanecký sľub (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života," znie sľub. Poslanec ho potvrdzuje slovom "sľubujem" a podpisom.

Nový poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Jozef Kanuščák (SaS) skladá poslanecký sľub
Zobraziť galériu (3)
Nový poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Jozef Kanuščák (SaS) skladá poslanecký sľub  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Kotlebovi zanikol mandát poslanca v dôsledku odsúdenia za úmyselný trestný čin. Najvyšší súd SR ho odsúdil v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou.

Nová poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Slavěna Vorobelová (ĽSNS) skladá poslanecký sľub
Zobraziť galériu (3)
Nová poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky Slavěna Vorobelová (ĽSNS) skladá poslanecký sľub  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Šéf ĽSNS sa v utorok pred začiatkom schôdze snažil dostať do budovy NR SR ako poslanec. Opakovane hovoril, že mandát nestratil, odvolával sa na Ústavu SR. Kotleba napokon z budovy odišiel. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) v pléne ozrejmil, že sa s otázkou straty poslaneckého mandátu Kotlebu obrátili na autorov ústavy i ústavných právnikov. Tí podľa neho jednoznačne potvrdili, že Kotleba mandát stráca.

Vorobelová plánuje pôsobiť ako nezaradená poslankyňa

Nová poslankyňa Národnej rady (NR) SR Slavěna Vorobelová zatiaľ plánuje pôsobiť ako nezaradená poslankyňa. Uviedla tiež, že nebude súčasťou klubu ĽSNS. "Nebudem súčasťou klubu ĽSNS. Klub v minulosti opustili viacerí členovia ĽSNS, ale aj ďalší poslanci a zároveň padlo rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, čím klub ĽSNS zanikol," priblížila Vorobelová. Poslankyňa zdôraznila, že nikdy nebola členkou ĽSNS a ani takúto ponuku nedostala. "Momentálne plánujem pôsobiť ako nezaradená poslankyňa," dodala.

Viac o téme: Poslanecký sľubNR SRSlavěna VorobelováJozef Kanuščák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu