Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KDH žiada ministra zdravotníctva o úpravu odborného usmernenia o zmene pohlavia

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) odmieta odborné usmernenie ministerstva zdravotníctva, ktorým sa má umožniť zmena pohlavia iba na základe hormonálnej liečby a ročného testu života v preferovanom pohlaví. Ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) preto žiada, aby tento krok prehodnotil a usmernenie upravil. Informovala o tom hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

„V žiadnom prípade nemáme záujem vyostrovať a politizovať tému zmeny pohlavia, ktorá si vyžaduje citlivosť a diskrétnosť voči dotknutým. Pri tomto návrhu však musíme vysloviť kategorický nesúhlas,“ uviedla lekárka a tímlíderka KDH pre zdravotníctvo Monika Kolejáková. Kresťanskí demokrati nepovažujú informovaný súhlas dotknutej osoby v takomto prípade za dostatočnú garanciu, pričom poukazujú na to, že zlyhanie hormonálnej liečby sa nedá vylúčiť. Podľa hnutia treba nastaviť také pravidlá, ktoré nebudú nikomu ubližovať.

Nové usmernenie prináša viacero zmien

MZ SR argumentuje, že usmernenie pripravilo v spolupráci s odbornou spoločnosťou, poukázalo na podporu Slovenskej psychiatrickej spoločnosti. Tá podotkla, že usmernenie bolo vypracované pracovnou skupinou odborníkov, ktorí majú skúsenosť so zdravotnou starostlivosťou o osoby s rodovým nesúladom. "Vypracovanie odborného usmernenia bolo nevyhnutné kvôli dlhodobo chýbajúcemu regulatívu zdravotnej starostlivosti o transrodových ľudí a kvôli ohrozeniu starostlivosti o nich ako takej," uviedla spoločnosť. Dodala, že usmernenie nie je politickým dokumentom a nemá žiadny politický účel. Snahy o takúto interpretáciu označila za politizáciu odborných medicínskych tém, čo považuje za neprípustné.

Nové usmernenie prináša viacero zmien, ktoré podľa iniciatívy Inakosť zjednodušia proces zmeny pohlavia pre transrodových ľudí. Poukázala, že sa ním okrem iného ruší prax nútených kastrácií. Po novom existuje možnosť voľby medzi chirurgickými zákrokmi a hormonálnou liečbou v kombinácii s testom života v preferovanom rode v trvaní najmenej jedného roka.

Viac o téme: ZmenaPohlavieKDHVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu