Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ostrý odkaz ochranára turistom: Zrejme potrebujeme tabule ako pre hlupákov! Pripomenul, že ich zábavka stojí život

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebbok/M.H.)

BRATISLAVA - Medveď pohybujúci sa v Nízkych Tarách pod Ďumbierom sa stal za posledných pár dní doslova hviezdou internetu. Objavil sa totiž na viacerých záberoch či dokonca videách, na ktorých "pózoval" iba pár metrov od ľudí. V horších prípadoch niektorých dokonca napadol. Z atrakcie sa tak razom stala hrozba pre turistov, pracovník Štátnej ochrany prírody (ŠOP) však ukazuje prstom práve na ľudí, ktorí majú na správaní tejto našej najväčšej šelmy výrazný podiel.

Zábery medveďa, ktorý naháňa strach turistom medzi Trangoškou a Chatou M.R. Štefánika, sa dostali aj k Mariánovi Hletkovi zo ŠOP. „Nemôžem hovoriť za kompetentných, no rozhodol som sa na vaše správy reagovať a prezentovať svoj pohľad na aktuálnu situáciu na Trangoške, ktorá je opakovaním podobného prípadu z nedávnej minulosti, a z ktorej je potrebné sa konečne poučiť,“ povedal.

Ako uviedol, mladý medveď bol spočiatku atrakciou a ľudia mu dali meno Mišo, či Maťo. „Neuvedomujúc si dôsledky svojho konania, začali sa návštevníci územia správať k medveďovi priateľsky. Milo sa mu prihovárali, fotili si ho, približovali sa k nemu na kontaktnú vzdialenosť. Učili tak mladého a neskúseného medveďa, že človek nepredstavuje hrozbu. Domnievať sa, že turisti, či hotelieri, svojmu novému ´miláčikovi´ nedopriali žiadne maškrty, by bolo naozaj naivné,“ myslí si.

V prípade tohto medveďa bol podľa neho spúšťačom zmeny jeho správania pravdepodobne biologický odpad, ktorý pracovníci Chaty M.R. Štefánika vyhadzovali na kopu do kosodreviny priamo pred chatou. „Išlo o nespotrebované zvyšky potravín z kuchyne (zelenina, ovocie, a pod.), ktoré boli objavené na jeseň v roku 2021 členmi Spolku Prales Dětem,“ uviedol.

Medveď začal zvyšky ľudskej potravy využívať ako pravidelný zdroj potravy, čo v ňom umocnilo pre medveďa "najnebezpečnejší reflex" – naučil sa, že človek je zdrojom potravy. „Dnes sa už tento mladý medveď potravy od turistov dožaduje. Správa sa podobne, ako medveď Yogi, ktorý v rozprávke o dvoch medveďoch z Yellowstonu kradol návštevníkom košíky s jedlom. Je dotieravý a ľudí sa už vôbec nebojí,“ upozornil.

Ostrý odkaz ochranára turistom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív)

Poukázal tiež na to, že turistka, ktorá sa s medveďom stretla tento týždeň na turistickom chodníku, a ktorej skúsenosť sme vám priblížili aj my, využila taktiku, ktorá je v kritických situáciách odporúčaná aj niektorými odborníkmi na správanie medveďov. Odhodila totiž ruksak, ktorý jej medveď už predtým zasiahol labou. To mu stačilo, batoh vzal do papule a odišiel.

Kŕmený medveď je mŕtvy medveď

Pre ľudí našťastie strety s medveďom "Mišom" dopadli dobre, to sa však nedá povedať o samotnom medveďovi. „A fed bear is a dead bear, (kŕmený medveď je mŕtvy medveď), tak znie pravidlo, ktoré nájdete v národných parkoch Severnej Ameriky napísané na informačných tabuliach. Aj u nás sa toto pravidlo potvrdzuje, no tabule ´ako pre hlupákov´ potrebujeme zrejme tiež,“ odkázal ľuďom Hletko s tým, že sme sa ako ľudia nepoučili.

Ostrý odkaz ochranára turistom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nejde totiž o prvý takýto prípad. „V roku 2002 sa na identickej lokalite (medzi rekreačným strediskom Tále a Trangoškou) vyskytovala medvedica, ktorá dostávala potravu od turistov a pracovníkov hotela, a často sa kŕmila odpadkami. Situácia zašla tak ďaleko, že medvedica zranila turistov, ktorý odpočívali v stane. My sme sa však ani po 20 rokoch nepoučili,“ pripomenul.

Dnes už podľa neho nie je cesty späť. „Situácia na Trangoške sa môže zhoršovať každým dňom a medveď by si postupom času mohol dokazovať svoju dominanciu voči človeku. Presunúť tohto medveďa na inú lokalitu v rámci Slovenska, by znamenalo presunúť problém na iné miesto. Jeho odchyt a držanie v zajatí, by bolo pre medveďa navyknutého na život vo voľnej prírode doživotným trápením. Medveď bude musieť byť usmrtený. Doplatí na našu, ľudskú ľahostajnosť,“ odkázal ľuďom.

Turistov prosí, aby medvede nekŕmili a za žiadnych okolností sa k nim nepribližovali. „Ohrozujete tým seba aj ostatných ľudí a medvede tým odsudzujete na smrť,“ povedal jasne.

Viac o téme: TuristiMedveďKŕmenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu