Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

REAKCIE na obvinenie Fica a Kaliňáka: Koaliční poslanci chcú šéfa Smeru odovzdať orgánom, iní hovoria o prekvapení

Politici reagujú na obvinenie Kaliňáka a Fica. Zobraziť galériu (15)
Politici reagujú na obvinenie Kaliňáka a Fica. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel, TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Počas dnešného predpoludnia ostala celá spoločnosť mimoriadne prekvapená a niektorí predstavitelia politického spektra ako obarení. Došlo totiž k obvineniu popredných politikov Smeru-SD agentúrou NAKA. V prípade, ktorý súvisí s kauzou Očistec obvinili Roberta Fica, Roberta Kaliňáka ale aj advokáta Mareka Paru. Zatiaľ, čo koaliční vo veľkom reagujú na tieto novinky a niektorí sa už prisľúbili, že napomôžu tomu, aby orgánom vydali aj šéfa Smeru, opozícia mlčala.

Postupne sa k celej kauze vyjadrili poslanci, mimoparlamentné strany, členovia vlády ale aj najvyšší ústavní činitelia a hlavný aktér Robert Fico.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje postup orgánov činných v trestnom konaní (OČTK). Uviedla to v súvislosti s obvinením expremiéra a šéfa Smeru-SD Roberta Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Zdôraznila, že je potrebné počkať na ďalšie procesné úkony. Politicky komentovať takéto procesy podľa nej nie je vhodné.

Prezidentka rešpektuje postup orgánov činných v trestnom konaní v prípade obvinenia Fica a Kaliňáka (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

"Rešpektujem to, že je to postup orgánov činných v trestnom konaní. Všetci sme si rovní pred zákonom. Jediné, čo k tomu môžem povedať, je, že je potrebné počkať na ďalšie procesné úkony zo strany vyšetrovateľov a prokuratúry," povedala novinárom Čaputová, ktorá je na oficiálnej návšteve Talianska.

Strana Smer-SD na čele s Robertom Ficom sa ku kauze vyjadrila až popoludní. 

Smer reaguje na dnešné obvinenia Fica, Kaliňáka a Paru: Hovoria o politickom boji! (Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel)

Mimoparlamentná SNS apeluje na orgány činné v trestnom konaní, aby nepodliehali politickým tlakom. "Spôsob zadržania obvinených miesto predvolania na výsluch nie je prejavom vyzretosti a nadhľadu v predmetnej veci," poznamenala. Upozornila, že koalícia svojimi krokmi určuje pravidlá politického boja do budúcnosti. "Ktokoľvek ovládne štát, si vymenuje svojich sudcov, prokurátorov aj policajtov," uviedla SNS s tým, že Slovensko prestalo byť právnym štátom a ženie sa k anarchii.

"Dva roky po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej už vieme, že tento ohavný čin bol špičkou ľadovca. V našej krajine aj pred rokom 2018 sa diali také skutky, ktoré by pre spoločnosť mali byť tým povestným zdvihnutým prstom," uviedol Konrád Rigó z ďalšej mimoparlamentnej strany Aliancia. Pripomenul napríklad kauzu únosu Vietnamca.

"Pri akomkoľvek obvinení je dôležité nechať orgány činné v trestnom konaní robiť si svoju prácu," podčiarkol predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský s tým, že treba počkať na závery vyšetrovania. Základom fungovania štátu a dôvery ľudí v politikov podľa neho je, že spravodlivosť musí platiť vždy, všade a pre každého.

Šéf strany Hlas-SD a bývalý smerák Peter Pellegrini sa svojich bývalých straníckych kolegov zastal. Podporiť sa v parlamente nechystá ani vydanie Roberta Fica do väzby. 

Predseda strany Smer-SD Robert Fico, ktorý má na krku vážne obvinenie hovorí, že ide o čistú politickú pomstu. Fico a ani strana Smer-SD sa najskôr k celej kauze nevyjadrovali. Fico tak urobil až popoludní vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Facebook. 

 

Robert Fico reaguje na svoje obvinenie: Tvrdí, že ide o čistú politickú pomstu (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Poslanec Ľuboš Blaha sa pri príchode do centrály strany Smer-SD na Súmračnej ulici v Bratislave nechcel k veci vyjadrovať. Čakajúcich novinárov odkázal na plánovanú tlačovku. 

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha nereagoval na otázky o obvinení Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, oznámil len čas tlačovky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Igor Melicher zo združenia Mladí sociálni demokrati tvrí, že ide o politickú objednávku, "ktorú realizuje organizovaná zločinecká skupina napojená na predstaviteľov OĽaNO len preto, lebo sa im rozpadávajú všetky ich politicky vymyslené kauzy ako Očistec, Judáš, či Božie mlyny."

 

MATOVIČOVA MAFIA ZADRŽIAVANÍM OPOZIČNÝCH LÍDROV LIKVIDUJE ZÁKLADY DEMOKRACIE A PRÁVA TAK, AKO TO ROBIA FAŠISTICKÉ REŽIMY...

Posted by Igor Melicher - Mladí Sociálni Demokrati on Wednesday, April 20, 2022

Predseda parlamentu a koaličnej Sme rodina Boris Kollár uviedol, že ich hnutie nikdy nebránilo ani nebude brániť spravodlivosti, a tomu je tak aj teraz. Zdôraznil však, že je potrebné počkať na viac informácií. „V tejto chvíli nemám dostatočné penzum informácií, avšak pevne dúfam, že orgány činné v trestnom konaní majú dostatok dôkazov a v tomto prípade konajú objektívne," uviedol.

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková v súvislosti s obvinením bývalého premiéra a exministra vyhlásila, že zákon a spravodlivosť musí platiť pre každého. Je dôležité, aby každé podozrenie a obvinenie bolo dotiahnuté do konca až po preukázanie viny na súde. "Od začiatku je zrejmé, že korupcia, ktorá sa teraz odhaľuje, dosahuje najvyššie politické špičky predchádzajúceho vládnutia," povedala Kolíková. Ministerka má dôveru v orgány činné v trestnom konaní, špeciálnu prokuratúru a súdy. "Mám dôveru, že robili všetko pre to, aby v takejto veci obvinenie naozaj stálo na pevných nohách," poznamenala.

Kolíkova o obvinení Fica a Kaliňáka: Spravodlivosť musí platiť pre každého, nie je to žiadne prekvapenie (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa poslanca Juraja Šeligu (Za ľudí) možno z informácií o obvinení Fica a Kaliňáka odvodiť tri veci. „Nikto už nepožíva ochranu takzvaných našich ľudí a polícia si môže slobodne robiť svoju robotu,“ myslí si. „Ak orgány činné v trestnom konaní vyhodnotili situáciu tak, že môžu vzniesť obvinenie a urobili to, svedčí to o tom, že nikto do ich práce nezasahuje,“ dodal s tým, že na Slovensku nikto nestojí nad zákonom. Podľa neho však treba byť pripravený na to, že začne spochybňovanie práve polície, vyšetrovateľov či špeciálnej prokuratúry. Do tretice hovorí o tom, že „akokoľvek sú dnes mnohí šťastní z tejto správy, je dôležité opakovať, že aj Robert Fico aj Robert Kaliňák a všetci obvinení alebo aj obžalovaní majú právo na spravodlivý proces."

Premiér Heger k obvineniu Fica a Kaliňáka: Rozhodnutie OČTK je ich autonómne, verím, že podozrenia sú podložené dôkazmi (Zdroj: Topky/Maarty)

Premiér Eduard Heger uviedol, že rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní vo veci obvinenia Roberta Kaliňáka, Roberta Fica a spol je ich autonómnym rozhodnutím. "Verím, že je podložené dôkazmi," odkázal. 

 

Rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní vo veci obvinenia Roberta Kaliňáka, Roberta Fica a spol je ich autonómnym rozhodnutím. Verím, že je podložené dôkazmi.

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Wednesday, April 20, 2022

"Dlhodobé, cielené a strategické spochybňovanie práce OČTK Robertom Ficom a jeho ľuďmi bolo iba za účelom, aby dnes mohli povedať, že sú politickými obeťami. Každý súdny človek vie, že Robert Fico nie je žiadna politická obeť. Robert Fico je otec systému, ktorý tu 12 rokov rozkrádal túto krajinu," uviedol poslanec za OĽaNO Andrej Stančík.

 

‼️ZAČÍNAME S VEĽKÝMI RYBAMI‼️ 🔴Dámi a páni, zobudili sme sa do krásneho dňa. Fico a Kaliňák boli dnes obvinení zo...

Posted by Peter Pollák jr. - Poslanec NRSR on Wednesday, April 20, 2022

Poslanec Vladimír Ledecký hovorí v súvislosti s obvinením Fica a Kaliňáka o európskom unikáte. "Zdá sa, že slová Andreja Kisku o mafiánskom štáte neboli ďaleko od pravdy," vyhlásil. 

 

K obvineniu poslanca Fica Národná rada SR zatiaľ nebola oslovená orgánmi činnými v trestnom konaní v súvislosti s...

Posted by Gábor Grendel on Wednesday, April 20, 2022

“Poslanca nemožno vziať do väzby bez súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky,” pripomenul podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO). "O tom, či bude vyšetrovateľ a prokurátor žiadať väzobné stíhanie, zatiaľ OČTK neinformovali. Ako podpredseda NRSR poverený zastupovaním predsedu parlamentu by som o tom už musel vedieť," dodal. 

 

Zadržaný bývalý minister vnútra. Obvinený expremiér. Európsky unikát. Fico a Kaliňák roky tvorili najmocnejšiu dvojicu v...

Posted by Vladimír Ledecký on Wednesday, April 20, 2022

Topky oslovili aj Kandeláriu NR SR, aby sme sa dozvedeli, či takáto žiadosť pristála na sekretariáte šéfa NR SR Borisa Kollára. "Kancelária Národnej rady Slovenskej republiky tejto chvíli neeviduje žiadne doručenie žiadosti na  vydanie na stíhanie poslanca Roberta Fica," informovala nás hovorkyňa Kollára Michaela Jurcová.

Podobne je to aj v prípade Mandátového a imunitného výboru NR SR. Z tohto nás zase informovala predsedníčka Anna Andrejuvová (OĽaNO). "Na mandátový a imunitný výbor k medializovanej informácii o obvinení Roberta Fica nebolo doposiaľ nič doručené," píše sa v stanovisku.

Správa sa dostala aj k vicepremiérke Veronike Remišovej (Za ľudí), ktorá hovorí o tom, že "konečne prišli na rad tí, ktorí sú v štuktúre postavení najvyššie".

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/)

Už to začalo? Pýta sa odchádzajúci Dostál

Svoje k tomu napísal aj odchádzajúci poslanec za SaS Ondrej Dostál, ktorý bude pôsobiť ako štátny tajomník na ministerstve spravodlivosti. "Tak už to začalo?" spýtal sa len skromne v statuse.

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/)

Minsiter obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) zase hovorí o karme.

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/)

Ako "začiatok konca" vníma dnešné dianie aj čelný predstaviteľ parlamentného klubu OĽaNO Michal Šipoš.

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/)

Strana Sloboda a Solidarita sa najskôr v statuse pýtala, či majú hlasovať za vydanie Fica, ktoré je v prípade, že je obvinený poslanec NR SR nutné.

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/)

Nakoniec ale liberáli prisľúbili, že za niečo také hlasovať jednoznačne budú. "Poslanci si to práve odhlasovali na prebiehajúcom poslaneckom klube, kde sa dozvedeli o zadržaní Roberta Kaliňáka, ktorého obvinili spolu s bývalým premiérom Robertom Ficom zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny," píše SaS.

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/SaS)

Tento zámer potvrdila aj predsedníčka zdravotníckeho výboru Janka Bittó Cigániková (SaS).

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/)

Jej stranícky šéf Richard Sulík nezostal z týchto správ prekvapený.

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Dnešné obvinenie známej dvojice zo Smeru okomentoval aj zrejme budúci predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka. "Vždy sme tušili, že v pozadí únosu štátu a spravodlivosti na Slovensku sú práve oni dvaja. Teraz sa konečne ukáže, či majú polícia a súdy dostatok dôkazov, aby to aj potvrdili," píše Šimečka.

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/)

Podobne to vidí aj bývalý predseda progresívcov Michal Truban.

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

Buď teraz alebo nikdy, mieni generál Pavel Macko

O skutočnom bode zlomu hovorí aj brigádny generál a člen ODS Pavel Macko, ktorý očakáva, že ak vyšetrovatelia neustoja dôkazné bremeno, "tak tu nastane skutočné peklo". "Nejasám ale pozorne sledujem, čo sa bude diať a s čím vyšetrovatelia prídu," popisuje Macko.

REAKCIE na obvinenie Fica
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Pavel Macko)

Orgány činné v trestnom konaní treba nechať pracovať

Základom fungovania štátu a dôvery ľudí v politikov je, že spravodlivosť musí platiť vždy, všade a pre každého. Zdôraznil to predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský v reakcii na obvinenie expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. "Pri akomkoľvek obvinení je dôležité nechať orgány činné v trestnom konaní robiť si svoju prácu," podčiarkol Majerský s tým, že treba počkať na závery vyšetrovania.

SNS apeluje na orgány činné v trestnom konaní, aby nepodliehali politickým tlakom. "Spôsob zadržania obvinených miesto predvolania na výsluch nie je prejavom vyzretosti a nadhľadu v predmetnej veci," poznamenala. Upozornila, že koalícia svojimi krokmi určuje pravidlá politického boja do budúcnosti. "Ktokoľvek ovládne štát, si vymenuje svojich sudcov, prokurátorov aj policajtov," uviedla SNS s tým, že Slovensko prestalo byť právnym štátom a ženie sa k anarchii.

"Dva roky po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej už vieme, že tento ohavný čin bol špičkou ľadovca. V našej krajine aj pred rokom 2018 sa diali také skutky, ktoré by pre spoločnosť mali byť tým povestným zdvihnutým prstom," uviedol Konrád Rigó zo strany Aliancia. Pripomenul napríklad kauzu únosu Vietnamca.

Viac o téme: ZadržanieReakcieRobert FicoRobert KaliňákNAKAMarek ParaOčistec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu