Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Masívny výpadok štátneho webu: Truban naložil Remišovej... Inde robia, čo môžu a u nás horia káble a sme offline!

Truban naložil Remišovej úradu. Zobraziť galériu (2)
Truban naložil Remišovej úradu. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Štátny web Slovensko.sk v utorok a v stredu pocítil masívny výpadok svojich služieb, ktorý sa prejavil nefunkčnosťou samotnej stránky. Niektorí ľudia tak ostali odstrihnutí od dôležitého spojenia zo štátom, alebo nezostali? Presne túto otázku si kladie IT expert a niekdajší líder Progresívneho Slovenska Michal Truban, ktorý fiasko pripísal úradu Veroniky Remišovej a sarkasticky dodal, že z neho nemuseli byť vôbec vystrašení.

archívne video

Začalo sa sťahovanie datacentra NASES: Štátu poskytne vyššie bezpečnostné štandardy (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Príčinou výpadku ústredného portálu verejnej správy Slovensko.sk bolo vraj poškodenie optického kábla v železničnom tuneli. Uviedli to z odboru informačného obsahu Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES), ktorá portál prevádzkuje. Príčiny poškodenia sa vyšetrujú.

Agentúra vysvetlila, že šlo o závažnejšiu príčinu. Na jej odstránení pracovali celú noc viaceré subjekty. "Komunikačné služby vládnej siete GOVNET boli úspešne obnovené ešte včera popoludní, problémom ostal portál Slovensko.sk. V súvislosti s ním momentálne prebiehajú už len posledné testy pred jeho opätovným uvedením do prevádzky pre verejnosť," priblížili. Po 10.00 h už sa dalo na portál prihlásiť. Momentálne sa podľa NASES vyšetruje, ako došlo k poškodeniu. "Stanovisko k preventívnym opatreniam a záložným riešeniam je taktiež v riešení," uzavreli.

Štát bol 24 hodín offline, všimol si to niekto? Uškŕňa sa Truban

Niekdajší líder progresívcov a zorientovaný IT odborník Michal Truban si však vládu za toto faux pas podal. Podľa neho si vraj verejnosť ani nevšimla, že štát spadol na vyše 24 hodín. Za tento výpadok to od neho schytal práve Remišovej úrad. "Aspoň sme zistili, že na MIRRI nemusia byť tak vystrašení z výpadku a donekonečna preto dodatkami predlžovať smeráckym firmám zmluvu na jeho prevádzku," kritizuje Truban.

Ten odkazuje na svoj nedávny príklad z Estónka, kde berú bezpečnosť podobných portálov a ich výpadky oveľa vážnejšie. "Ukazovali mi tam, že štátne systémy majú zálohované aj mimo územia krajiny, pre prípad útoku z Ruska. Od februára prebieha vo vedľajšej krajine vojna, sme na východnej hranici aliancie, každý toho má plné ústa, ale základné veci sú takto zanedbané. Niekde zhoria káble a štát je offline," povzdychol si Truban.
 

Masívny výpadok štátneho webu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Michal Truban)

Viac o téme: Michal TrubanSlovensko.skVeronika RemišováMIRRI
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu