Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Istota do budúcna? Slováci majú pred zdražovaním rešpekt: Vo veľkom vykúpili spotrebiče na tuhé palivo!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Zvyšovanie cien elektriny, plynu, ale aj pohonných hmôt. Aj toto je dôvod, prečo sú obyvatelia Slovenska už niekoľko mesiacov nešťastní a doslova obracajú každé euro. Slováci preto hľadajú spôsoby, ako sa poistiť do budúcna na ďalšie prípadné zdražovanie či riziko, že plyn z Ruska nebude na Slovensko dovážaný. Vo veľkom tak vykupujú sporáky na tuhé palivo, ktoré sa v mnohých prípadoch už ani nedajú zohnať.

Od začiatku roka sa zvýšili náklady domácností na kúrenie, a to v prípade plynu, ale aj elektriny. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví domácnosti, ktoré vykurujú plynom, by mohli v roku 2022 priemerne mesačne zaplatiť viac od 9,66 eura do 19,18 eura v závislosti od spotreby plynu. Domácnosti, ktoré využívajú plyn len na varenie, zaplatia viac o približne 46 centov.Regulované ceny elektriny v roku 2022 sa tak pre veľkú časť domácností dostávajú približne na úroveň predpandemických regulovaných cien elektriny v roku 2020,“ tvrdí predseda úradu Andrej Juris.

Archívne VIDEO Dodávky ropy a plynu do SR sú relatívne stabilné, informoval minister hospodárstva Richard Sulík

 

Dodávky ropy a plynu do SR sú relatívne stabilné, informoval minister hospodárstva Richard Sulík (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mnohé domácnosti tak od začiatku roka obracajú každé euro a začali preto rozmýšľať nad tým, ako ušetriť. Mnohí sa tak rozhodli ísť v šľapajách našich predkov a kúpiť si sporáky na drevo a tuhé palivo. Informovala o tom TV Markíza. Mnohé obchody zameriavajúce sa na predaj spotrebičov na tuhé palivo tak hovoria až o takmer stopercentný nárast záujmu a tento druh tovaru. „Ľudia si objednávajú najmä kachle, sporáky či pece. Vysvetľujú to tak, že chcú mať istú energetickú istotu, chcú mať teplo a navariť si,“ povedal majiteľ jedného obchodu Ľubomír Guniš.

Istota do budúcnosti? Slováci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Gettyimages.com)

Podľa ľudí kúrenie tuhým palivom ich stojí zhruba 700 eur ročne, kým kúrenie plynom by ich vyšlo až dvakrát toľko. Podľa Guniša sa týmto spôsobom určite dá ušetriť a poukázal na to, že z jedného kilogramu dreva dostanú ľudia asi 4 kW energie, čo stačí na vykúrenie plochy o veľkosti zhruba 120 metrov kubických. Vysoký záujem Slovákov o tieto spotrebiče však so sebou prináša aj veľké ale – a tým je predĺženie čakacích lehôt na tento tovar. Tie sa podľa odborníkov za posledné týždne až strojnásobili. „Kým pred pol rokom bola objednávacia doba piecok a spotrebičov asi mesiac, dnes je to viac štyri mesiace," uzavrel Guniš. 

 

Viac o téme: PlynVykurovanieElektrinaZdražovanieSpotrebiteliaSporáky na tuhé palivo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu