Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Portál Kariéra.sk zaznamenal zvýšenú návštevnosť od občanov z Ukrajiny: Najčastejšie ide o ženy v produktívnom veku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimage.com)

Ako sa dotkla vojna na Ukrajine slovenských zamestnávateľov?

Mnohé slovenské firmy museli s príchodom vojny na Ukrajine prehodnotiť svoje plány.

„Po pandémii sa mal trh opäť zregenerovať, ale namiesto toho prišlo k ďalšiemu zvratu. Situácia na Ukrajine poznačila aj trh práce. Zatiaľ čo niektorí zamestnávatelia sa pokúšajú obsadiť pracovné miesta, na ktoré nevedia dlhodobo nájsť pracovnú silu, iní sa snažia čo najskôr vyriešiť situáciu spojenú s nedostatkom dodávok a riešia svoje ďalšie fungovanie počas nasledujúceho obdobia,“ uviedol Peter Libuša, generálny riaditeľ spoločnosti Kariéra.

Nie je teda pochýb, že konflikt Ruska a Ukrajiny zasiahol aj trh práce a mnohé odvetvia. Došlo aj k rušeniu plnenia medzinárodných spoluprác a kontraktov a chýba aj materiál, ktorý ku slovenským závodom neprichádza. O dočasné útočisko požiadalo na Slovensku už takmer 70-tisíc ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny a to, že sa zvýšil aj záujem o hľadanie si práce na Slovensku potvrdzujú aj dáta.

Z dát Kariéra.sk vyplýva, že návštevnosť portálu sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka výrazne zvýšila práve s prichádzajúcimi ľuďmi z Ukrajiny, ktorí si počas uplynulého mesiaca hľadali prácu. Dáta tiež poukazujú na to, že spomedzi týchto návštevníkov prevládajú najčastejšie ženy, ktoré sú v produktívnom veku, 32 % je vo veku 35 až 44 rokov.

Portál Kariéra.sk zaznamenal zvýšenú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kariéra.sk)

 

Ľudia utekajúci pred vojnovým konfliktom na Ukrajine si môžu nájsť najčastejšie prácu na portáli Kariéra.sk v týchto oblastiach:

  • Zdravotníctvo: zdravotná sestra, lekár, zubár, zdravotnícky asistent, opatrovateľka
  • Logistika: vodiči
  • Špedícia: práca v sklade, príprava tovaru
  • Výroba: operátor výroby, operátor tlače, obrábač kovov, zvárač, strojník
  • Pomocné práce: upratovačka, pomocný pracovník správcu budov, pomocný pracovník v záhradníctve,
  • Stavebné práce: murár, obkladač, zatepľovač, stavbár
  • HORECA: kuchár, pomocná sila v kuchyni, pracovník výdaja jedla, čašník, servírka
  • Ďalšie pozície: riaditeľ oddelenia export-import, žurnalista- novinár, obchodný zástupca, JAVA programátor, Web developer

(Zdroj: Kariéra.sk)

Portál Kariéra.sk zaznamenal zvýšenú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kariéra.sk)

Prichádzajú rôzne skupiny ľudí. Tí, ktorí mali vysokú kvalifikáciu a ovládajú aj jazyky, nemajú problém sa dohovoriť. Predtým pôsobili napríklad v oblasti informačných technológií, sú tu aj  zamestnanci, ktorí pracovali pre nadnárodné spoločnosti, robili napríklad v marketingu, manažmente alebo administratíve. Prichádzajú samozrejme aj ľudia, kde je výrazná jazyková bariéra. Svoje uplatnenie môžu nájsť na pozíciách, ktoré nevyžadujú vysokú kvalifikáciu a znalosť jazyka. Napríklad vo výrobe, v stavebníctve, v logistike a špedícii, v pomocných prácach, gastre a hotelierstve.

Na Slovensku už pred vypuknutím vojny pôsobilo aj množstvo zdravotníkov, veľa z nich sa zdržiavalo na východe Slovenska. Treba ale povedať, že Slovensko je mnohokrát pre cudzincov iba tranzitnou krajinou a ich vysnívanou destináciou sú krajiny na západe Európy, kde nájdu vyšší životný štandard a aj vyššie platy.

Portál Kariéra.sk zaznamenal zvýšenú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kariéra.sk)

Návštevníci z oblasti Ukrajiny si najčastejšie hľadali prácu na západnom Slovensku, v regióne hlavného mesta a mesta Galanta, zhruba 10 % návštevníkov z Ukrajiny sa pozeralo po novej práci v Košiciach a okolí.

Portál Kariéra.sk zaznamenal zvýšenú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Kariéra.sk)

Viac o téme: PrácaKariéraUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu