Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kam idú a kde sa zdržiavajú utečenci z Ukrajiny? Prieskum ukazuje jasné čísla aj časy odchodov

Najnovší prieskum vypovedá o tom, ako uvažujú v týchto dňoch utečenci z Ukrajiny. Zobraziť galériu (6)
Najnovší prieskum vypovedá o tom, ako uvažujú v týchto dňoch utečenci z Ukrajiny. (Zdroj: TASR/František Iván, Gettyimages.com)

KYJEV - S vojnou za hranicami nášho štátu už žijeme niekoľko týždňov. Za ten čas sa do okolitých štátov pri Ukrajine vybralo niekoľko miliónov utečencov, ktorí hľadajú bezpečné a dočasné útočisko pre seba a svoju rodinu. O bližších detailoch, v koľkých počtoch a kam títo ľudia zamierili, odpovedá najnovší prieskum zahraničnej agentúry 4service Group.

archívne video

Nočný útok v Donbase (Zdroj: Facebook/Artem Smirnov)

Prieskum agentúry vykonávala na vzorke 3027 ľuďoch z 36 európskych krajín. Terénna fáza štúdie trvala od 28. marca do 4. apríla 2022, a teda v čase, kedy sme už s vojnou žili vyše mesiaca. Štúdia a prieskum pracujú s číslom 4 244 595 utečencov, ktorí z Ukrajiny odišli a je treba pripomenúť, že toto číslo zrejme ešte stále narastá.

Kam odišli títo ľudia? Z európskych krajín je ich najviac v Poľsku, najmenej v Španielsku

Aby sme aj s týmto číslom mohli bližšie pracovať, štúdia sa pozerá aj na to, kam títo ľudia z Ukrajiny odišli a kde prečkávajú tieto chvíle hrôzy, keď ich domovy na Ukrajine devastujú letecké bomby a ruskí okupanti. Už zo zbežného pohľadu je jasné, že najviac utečencov k sebe prijalo Poľsko, ide o najväčší, takmer 40-percentný podiel zo všetkých utečencov z Ukrajiny, čo predstavuje číslo asi 1,7 miliónov ľudí.

V porovnaní s ostatnými krajinami je Slovensko na úrovni podstatne nižšej, a síce 195-tisíc ľudí, ktorí predstavujú asi 4,6 percenta všetkých utečencov, ked nás o necelé percento predbehlo aj Česko. Naopak, najmenší počet ľudí, ktorí utekali z vojnou zmietanej Ukrajiny je Španielsko, kde zakotvilo len 75-tisíc ľudí, čo je menej ako 2 percentá.

Kam idú a kde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: 4service Group)

Čas a rozhodnutie o odchode z krajiny, kde je vojna

Prieskum pracuje tiež s dôvodmi a časovým ohodnotením, kedy sa ľudia rozhodli Ukrajinu opustiť. Najväčší podiel predstavujú tí, ktorí sa rozhodli odísť po 2 až 3 týždňoch a za nimi sú ľudia, ktorí svoje veci zbalili už v prvý týždeň vojny, teda na prelome februára a marca. O zúfalosti situácie vypovedá aj fakt, že až 35% opýtaných zvolilo na odchod vlastné nohy a odišli z krajiny pešo.

Kam idú a kde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: 4service Group)

Utečenci väčšinou nešli sami

Zaujímavé sú aj ďalšie údaje z prieskumu, z ktorých vyplýva napríklad aj to, s kým utečenci z Ukrajiny odchádzali. Až 64% z nich malo deti či vnúčatá, 65% z nich zas malo domácich miláčikov a 29% z nich si aj týchto domácich miláčikov vzalo so sebou.

Kam idú a kde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: 4service Group)

Pripravení na návrat? Len za istých podmienok

Rozhodujúcim faktorom je tiež, či sa utečenci chcú v okolitých krajinách usadiť a začať tzv. nový život, alebo sú ochotní sa za istých podmienok vrátiť na Ukrajinu. Tieto podmienky sa v prieskume tiež objavili. Vedie jednoznačne tá, že na Ukrajine sa musia cítiť v bezpečí, za čo hlasovalo az 56% respondentov. Ďalšia v poradí je podmienka, aby sa aspoň prestalo ostreľovať (40 %) a za ňou podmienka, aby došlo k rýchlemu konci vojny (25 %). V prieskume sa tiež ukázal tuhý korienok a trpezlivosť utečencov z Ukrajiny, ktorí až v 68 percentách chcú počkať tak dlho, ako bude treba, kým vojna neskončí a potom sa môžu vrátiť.

Kam idú a kde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: 4service Group)

Návrat plánuje drvivá väčšina

Aj keď sa utečenci roztriedili to viacerých európskych krajín, neplánujú tam zrejme zostať natrvalo, keďže takmer 90 % respondentov sa plánuje raz na Ukrajinu vrátiť. Iba 7 percent z opýtaných niečo také neplánuje a 4 percentá sa ešte ani nerozhodli.

Kam idú a kde
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: 4service Group)

Viac o téme: PrieskumUtečenciAnalýzaKonflikt na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu