Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nová žena v parlamente namiesto Kotlebu: Kto je táto neznáma Slavěna? Názor na Ukrajinu o nej prezrádza všetko!

Slavěna Vorobelová je náhradníčka po Kotlebovi v parlamente. Zobraziť galériu (5)
Slavěna Vorobelová je náhradníčka po Kotlebovi v parlamente. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, FB/S.V.)

BRATISLAVA - Politické ľady v parlamente sa opäť pohli. Tentokrát za tým ale nie je vôľa poslanca ale vynesený rozsudok Najvyššieho súdu SR. Áno, reč je opäť o Marianovi Kotlebovi z ĽSNS, ktorému po vynesení rozsudku zanikol mandát poslanca, a tak sa do pléna posiela náhradníčka z predvolebnej kandidátnej listiny ĽSNS. Kotlebu v kresle poslanca nahradí žena, ktorá viedla do volieb Národnú koalíciu a kandidovala na kandidátke ĽSNS v parlamentných voľbách 2020. Kto je neznáma Slavěna Vorobelová a aký ideologický kompas má v porovnaní s Kotlebom?

Po utorku je už všetko jasné a po vynesení rozsudku nad Kotlebom možno skonštatovať, že líder ĽSNS definitívne prichádza o mandát poslanca a niekto musí zaujať jeho miesto v parlamentnej lavici. Tým niekým je istá Slavěna Vorobelová. Mnohým pritom toto meno nemusí hovoriť takmer nič.

Obhajca Mariana Kotlebu Tomáš Rosina pred hlavným pojednávaním na Najvyššom súde (Zdroj: Topky/Maarty)

Nejde o "čistokrvnú" političku z radov ĽSNS

Keďže však kandidátna listina ĽSNS bola pred voľbami 2020 tvorená spoluprácou viacerých strán, nie všetci sú "plnohodnotnými" členmi ĽSNS a išlo tak len o predvolebnú spoluprácu a spojenie strán Priama demokracia, Doma dobre, Národná koalícia a KDŽP Aliancia za Slovensko. Práve Národná koalícia je subjekt, ktorého predsedníčkou bola práve Slavěna Vorobelová. Tá sa teraz do parlamentu dostane namiesto Kotlebu len vďaka poradiu volebného zisku z volieb 2020 a kandidátnej listiny ĽSNS.

Kariéra v Humennom aj na Národnom inšpektoráte práce

Ak si dáme na misky váh kariéru Kotlebu a Vorobelovej, pri prvom pohľade možno vidieť značné rozdiely. Kým Kotleba sa v minulosti angažoval v oblasti pedagogiky na strednej škole či v sprievode už rozpustenej Slovenskej pospolitosti a získal inžinierský titul na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, kariérny príbeh Vorobelovej je odlišný.

Tá totiž bola až 5 rokov riaditeľka kancelárie generálneho riaditeľa a kontroly na Národnom inšpektoráte práce (z toho 4 roky bola aj jeho hovorkyňou a celkovo tam pôsobila až 10 rokov), v rokoch 2011 až 2012 bola hovorkyňou Mestského úradu v Humennom a tituly získala na Ekonomickej fakulte Západočeskej univerzity v Plzni, v Taliansku na Facoltà di economia, a Università degli Studi vo Verone.

Budúci nováčik v parlamente ideologicky veľmi neodbočuje od súkmeňovcov

Vorobelová, akokoľvek prívetivo vyzerá jej verejný životopis, sa v politickom živote veľmi ideovo neodkláňa od "tradičných" krajne pravicových zoskupení na Slovensku. To súdime zatiaľ len z jej nástenky na profile na sociálnej sieti. "Neprináleží mi komentovať toto rozhodnutie, po zverejnení si samozrejme prečítam celé odôvodnenie. (..) Ostáva len veriť, že senát NS SR nepodľahol mediálnemu a politickému tlaku," píše na margo utorkového verdiktu nad Kotlebom Vorobelová.

Nová žena v parlamente
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Slavěna Vorobelová)

Ak ide o podobnosť s ostatnými dezinformačnými zoskupeniami, ani Vorobelová ďaleko neuteká. Jej slovník na sociálnej sieti je sfarbený tradičnými výrazmi dezinformačnej scény, pričom prezidentku a vládu nazýva "sluhami ríše zla". Priebeh volieb v Maďarsku a Srbsku bol podľa nej ohrozený "americkým majdanom" a vládne kroky či činy prezidentky na Slovensku označuje aj za "americký sen".

Nová žena v parlamente
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Slavěna Vorobelová)

Ruské obliehanie Ukrajiny označila za "mierovú misiu"

Azda najväčší dôkaz, že Vorobelová sa od dezinformačnej scény vôbec neodlišuje, sú aj zahraničnopolitické komentáre na tému Ukrajiny, ktoré pravidelne uverejňuje na sociálnej sieti. Len krátko pred plným vpádom ruských vojsk totiž označila operácie na východnej Ukrajine za "mierovú misiu". Vládu na Ukrajine nazvala "neonacistickým režimom podporovaným hlavne z USA".

Nová žena v parlamente
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Slavěna Vorobelová)

Jej názor na konflikt na Ukrajine sa neskôr ešte viac "vykryšťalizoval", o čom svedčia aj ďalšie príspevky. Podobné príspevky sa totiž šíria na viacerých dezinformačných a prokremeľských weboch či stránkach na Facebooku.

Nová žena v parlamente
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Slavěna Vorobelová)

Odsúdeného poslanca Mariana Kotlebu by po strate mandátu mala v parlamente nahradiť Slavěna Vorobelová. Potvrdil hovorca strany ĽSNS a poslanec Martin Beluský. Kotleba príde o mandát poslanca Národnej rady SR v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin.

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu odsúdili v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. V utorok o tom právoplatne rozhodol Najvyšší súd SR. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

Viac o téme: NáhradníčkaSúd ŠekyMarian KotlebaSlavěna VorobelováParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu