Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

MIMORIADNE Najvyšší súd rozhodol: Kotleba je vinný! Senát mu uložil miernejší trest

Marian Kotleba Zobraziť galériu (3)
Marian Kotleba (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Prvostupňový súd Mariana Kotlebu neprávoplatne odsúdil na štyri roky a štyri mesiace odňatia slobody. Po prípadnom právoplatnom odsúdení by Kotlebovi automaticky zanikol mandát poslanca Národnej rady SR.

Aktualizované o 14:09 Marianovi Kotlebovi by mal po právoplatnom rozsudku zaniknúť aj mandát poslanca. 

Aktualizované o 14:05 Podľa senátu obžalovaný Kotleba odprezentoval nacistické symboly, čím k nim prejavil sympatie. Preto je odsúdený podľa miernejšieho paragrafu. 

Aktualizované o 13:55 Senát Najvyššieho súdu zrušil napadnutý rozsudok Špecializovaného trestného súdu a sám rozhodol tak, že predseda ĽSNS Marian Kotleba je vinný, avšak trest mu zmiernil. Namiesto štyroch rokov a štyroch mesiacov Kotlebovi uložil podmienečný trest na šesť mesiacov s odkladom na jeden rok a šesť mesiacov. Odsúdili ho za miernejší paragraf prejavu sympatií k neonacizmu. 

Aktualizované o 12:46 Senát Najvyššieho súdu zasadnutie prerušil za účelom porady na hodinu. Potom bude vynesený rozdusok. 

Aktualizované o 12:44 Obhajca Mariana Kotlebu Tomáš Rosina hovorí, že vzhľadom na tendenčnosť konania a svojvôľu sudkyne Ruženy Sabovej návrhu vyhovel a prípad buď vrátil prvostupňovému súdu na nové prejednánie a rozhodnutie alebo sám rozhodol o nevine obžalovaného Kotlebu.

Aktualizované o 12:42 Po videozázname z akcie, na ktorej Kotleba rozdával šeky, za ktoré je súdený, nasledujú záverečné reči. Ako prvý ju predniesol prokurátor Tomáš Honz, ktorý navrhuje, aby senát Najvyššieho súdu odvolanie zamietol ako nedôvodné. 

Aktualizované o 12:31 Prerušené pojednávanie pokračuje. Súd vykoná dôkaz, čo je prehratie záznamu z Banskej Bystrice spred piatich rokov, kedy odovzdával šeky so sumou 1488 eur. 

Aktualizované 11:35 Kotleba zverejnil počas pojednávania status na sociálnej sieti. "Priatelia,
práve som sa z médií dopočul, že na námietku prokurátora súd rozhodol o tom, že bude pokračovať v konaní aj bezo mňa, aj keď som výslovne požiadal, aby pojednával len v mojej prítomnosti a doručil som im OČR-ku,"
napísal. "Takýto postup považujem za absolútne protizákonný, pretože je v priamom rozpore s § 293 Trestného poriadku!" Kotleba sa už raz ospravedlnil, že na súd nemôže prísť.

 

Priatelia, práve som sa z médií dopočul, že na námietku prokurátora súd rozhodol o tom, že bude pokračovať v konaní aj...

Posted by Marian Kotleba on Tuesday, April 5, 2022

Aktualizované 11:16 Na Najvyššom súde, kde je aktuálne verejné zasadnutie vo veci kontroverzných šekov Kotlebu, nahlásili bombu. Novinári a ostatní museli opustiť budovu súdu.

Aktualizované o 10:47 Obžalovaný v sťažnosti namieta znalca aj priebeh pojednávania a tvrdí, že sudkyňa Sabová sa koordinovala s prokurátorom a predsedu ĽSNS na pojednávaní nenechala dohovoriť, rovnako ani jeho obhajcov.

Aktualizované o 10:44 Senát aktuálne číta Kotlebovu sťažnosť voči odsudzujúcemu rozsudku samosudkyne Špecializovaného trestného súdu Ruženy Sabovej. Tá Kotlebu neprávplatne odsúdila na štyri roky a štyri mesiace. Kotleba si ich má odpykať vo väzení s minimálnym stupňom stráženia. 

Aktualizované o 10:28 Po prerušenom zasadnutí senát pokračuje. "Verejné zasadnutie sa vykoná v neprítomnosti obžalovaného. Aj podľa názoru senátu ospravedlnenie nie je riadne a dostatočne hodnoverné," povedal senát po prestávke. Predseda senátu uviedol, že senát je toho názoru, že ak by Kotleba chcel, vedel by si zariadiť opatrovanie svojho syna. 

Aktualizované o 10:24 Okrem novinárov je na pojednávaní prítomná aj verejnosť. Sám Kotleba ešte v pondelok vyzýval ľudí, aby prišli protestovať pred Najvyšší súd do Bratislavy. Priešiel napríklad kontroverzný youtuber Rudolf Vasky, či spolupracovníci Martina Daňa. 

Aktualizované o 10:17 Verejné zasadnutie je prerušené na 10 minút za účelom neverejnej porady senátu.

Obhajca Mariana Kotlebu Tomáš Rosina pred hlavným pojednávaním na Najvyššom súde (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizované o 10:15 Obhajca Mariana Kotlebu tvrdí, že nie sú splnené zákonné podmienky na hlavné pojednávanie, keďže obžalovaný sa riadne a včas ospravedlnil. 

Aktualizované o 10:14 Prokurátor nepovažuje ospravedlnenie obžalovaného Kotlebu za dostatočne hodnoverné. Podľa neho z potvrdenia od lekára nie je zrejmé, o aké ochorenie ide, preto navrhuje, aby sa hlavné pojednávanie konalo. 

Aktualizované o 10:13 Predseda senátu prečítal Kotlebovo ospravedlnenie, podľa ktorého sa nemôže pojednávania zúčastniť pre zdravotný stav svojho syna. Jeho matka údajne nie je prítomná a on sa musí o syna starať. 

Obhajcovia Mariana Kotlebu na Najvyššom súde
Zobraziť galériu (3)
Obhajcovia Mariana Kotlebu na Najvyššom súde  (Zdroj: Topky/Maarty)

Obžalovaný Marian Kotleba sa na pojednávanie nedostavil. Večer pred ním poslal na Najvyšší súd ospravedlnenie. V ňom žiadal, aby sa konanie nekonalo v jeho neprítomnosti.

"Žiaľ, z vážnych osobných a zákonných dôvodov, ktoré v tejto chvíli nebudem zverejňovať, sa zajtrajšieho pojednávania nemôžem zúčastniť," napísal Kotleba na sociálnej sieti. Senát Najvyššieho súdu napriek tomu zasadá a je otázne, či Kotlebovo ospravedlnenie prijme.

Šytri roky a štyri mesiace

Špecializovaný trestný súd neprávoplatne odsúdil predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu ešte v októbri 2020. Viac ako štvorročný trest by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Sudkyňa ho vtedy uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.

Viac o téme: RozsudokSúd ŠekyNajvyšší súdMarian Kotleba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu