Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SaS aj Sme rodina podržia ministra Mikulca: Jeho konanie však vzbudzuje viaceré otázky

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanci Sme rodina ani SaS nebudú v Národnej rade (NR) SR hlasovať za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Prenechávajú kompetenciu prípadného vyvodenia zodpovednosti na hnutí OĽANO. Mikulec by mal čeliť odvolávaniu v parlamente po skončení 60. schôdze, ktorá má pokračovať v stredu (30. 3.) ráno.

"Ide o rezort, ktorý patrí hnutiu OĽANO, pán minister je z hnutia OĽANO a je to zodpovednosť hnutia OĽANO. Čiže ak má byť vyvodená nejaká sebareflexia, treba túto otázku klásť hnutiu OĽANO," uviedol predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Dodal, že Sme rodina je stabilný partner a v zmysle koaličnej zmluvy nebude hlasovať za odvolanie ministra. "Hoci osobne si myslím, že nejaká sebareflexia by mala prísť," podotkol Pčolinský s tým, že pri hlasovaní sa zrejme zdržia.

Ozrejmil, že zástupcovia rezortu vnútra na koaličnej rade vysvetľovali pochybnosti týkajúce sa zmlúv so súkromnými firmami na zabezpečenie humanitárnej pomoci na hraniciach s Ukrajinou. Po technickej stránke v zmluvách Pčolinský problém nevidí. "Čo sa týka ceny, spôsobu, tam problém nie je. Skôr vnímam iný rozmer, nazval by som ho etický, keďže ide o firmy blízke hnutiu OĽANO. To sa ťažko vysvetľuje," poznamenal Pčolinský.

Konanie ministra vzbudzuje viaceré otázky

Konanie ministerstva vnútra v prípade medializovaných informácií vzbudzuje viaceré otázky. "Poslanecký klub SaS však nebude hlasovať za odvolanie Romana Mikulca v parlamente," uviedol podpredseda klubu SaS Roman Foltin. Politickú budúcnosť Mikulca vo funkcii ponecháva SaS podľa jeho slov na rozhodnutí hnutia OĽANO a premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

Mimoriadnu schôdzu na odvolanie Mikulca z funkcie inicioval Smer-SD. Podľa opozície nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ju menším súkromným firmám.

Hlas vyzýva koalíciu, aby ministra odvolali

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR zo strany Hlas-SD vyzvali koaličné strany, aby hlasovali za odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Podľa slov exministerky vnútra a poslankyne NR SR Denisy Sakovej tak majú ukázať, že Mikulcove praktiky sú neprijateľné. Ozrejmila, že v hlasovaní sa ukáže, akú má minister podporu v rámci koalície. Pripomenula, že Hlas-SD už vyzval aj premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby Mikulca odvolal.  

Exministerka namieta, že rezort vnútra si najal súkromnú firmu Dustream na vypracovanie "stratégie a schémy procesov, ako sa postarať o ľudí utekajúcich pred vojnou". Saková sa odvoláva na vyjadrenia Mikulca, že materiál nezverejní, pretože má ísť o strategický dokument. "Na sekcii krízového riadenia pracuje 190 zamestnancov a napriek tomu minister vnútra požiadal súkromnú spoločnosť, ktorá s desiatimi zamestnancami vypracovala strategický utajený dokument. Firma, ktorá organizuje svadby, diskotéky, festivaly, spracováva tajný strategický dokument," podotkla. Pripomenula predvolebné sľuby OĽANO o transparentnosti. Pýta sa o čo ide, ak nie o politický klientelizmus.

SaS aj Sme rodina
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Poukázala na to, že Mikulec deklaroval pripravenosť na nával utečencov. "Napriek tomu dal zákazku napriamo firme Dustream Production, ktorú mu odporučil podľa medializovaných informácií Július Slovák," uviedla Saková. Poukázala na vzťah Slováka s Hegerom i na to, že jeho firma mala ozvučovať volebnú noc OĽANO. Zároveň podotkla, že finálnu sumu, ktorú Slovákova firma dostane, sa zrejme verejnosť nedozvie, keďže je len subdodávateľom firmy Dustream.

V súvislosti so situáciou na Ukrajine podpredseda Hlasu-SD Richard Raši upozorňuje aj na epidemiologické riziká, napríklad pri tuberkulóze. Poukázal na to, že na Ukrajine nie sú všetky naše očkovania povinné a treba aby sme boli dôslední aj pri začleňovaní utečencov do kolektívov na Slovensku. Pozor podľa neho musia dávať najmä pediatri.

Viac o téme: OdvolávanieNR SRSaSSme rodinaRoman Mikulec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu