Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Národný bezpečnostný úrad oznámil ďalší zablokovaný portál! Infovojna však zatiaľ stále funguje

Infovojna mala byť zablokovaná Národným bezpečnostným úradom. Zobraziť galériu (2)
Infovojna mala byť zablokovaná Národným bezpečnostným úradom. (Zdroj: Reprofoto/Infovojna)

BRATISLAVA - Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) zablokoval do 30. júna weby Hlavné správy, Armádny magazín, Hlavný denník a Infovojna. Ten posledný je však stále funkčný.

Národný bezpečnostný úrad ako prvé zablokoval Hlavné správy, o ktorých sa opoziční politici vyjadrujú ako o "opozičnom médiu". Práve do hlavný správ občas písal Bohuš Garbár, ktorý je obvinený z ruskej špionáže. Hlavné správy sa od neho dištancovali. 

Medzi zablovanými portálmi je aj Infovojna. Tá ešte minulý týždeň zmenila svoju doménu z sk na bz. Vyzerá to, akoby sa presťahovali na Belize, no pravdepodobne sa pokúsili vyhnúť tomu, aby ich Národný bezpečnostný úrad zablokoval. Aj napriek tomu, že NBÚ tvrdí, že stránku zablokoval, Infovojna je stále funkčná. Vypnutie domény sa prejavuje postupne. Niektorí užívatelia hlásia, že im už portál nefunguje na počítači a cez mobilný prehliadať áno alebo opačne. 

Zoznam blokovaných subjektov
Zobraziť galériu (2)
Zoznam blokovaných subjektov  (Zdroj: NBÚ)

Inforovjna šíri dezinformácie vo veľkom. Nájde sa tam článok o biolaboratóriach na Ukrajine, o "prestavbe sveta", ktorá sa mala začať s vojnou na Ukrajine, či oslavné články o Vladimirovi Putinovi.

S otázkou, či nastala nejaká chyba, sme sa obrátili na Národný bezpečnostný úrad. Správu budeme aktualizovať. 

Hoaxy o Ukrajine

Inštitút blokovania zaviedla novela kybernetického zákona v rámci opatrení súvisiacich so situáciou na Ukrajine. Zamedziť má šíreniu škodlivého obsahu na internete. NBÚ môže kompetenciu využívať do konca júna 2022. Za škodlivý obsah sa považuje programový prostriedok alebo údaj, ktorý zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident.

archívne video

Ako vznikajú dezinformácie? Ministerstvo obrany SR zverejnilo vysvetlenie (Zdroj: FB/Ministerstvo obrany Slovenskej republiky)

Škodlivou aktivitou sa rozumie akákoľvek činnosť, ktorá zapríčiňuje alebo môže zapríčiniť kybernetický bezpečnostný incident, podvodnú činnosť, odcudzenie osobných údajov alebo citlivých údajov, závažné dezinformácie a iné formy hybridných hrozieb. Reštriktívne opatrenia zaviedla v reakcii na vojenskú agresiu Ruska proti Ukrajine aj Rada Európskej únie (EÚ).

Na základe týchto opatrení Únia bezodkladne pozastaví činnosť dezinformačných alebo manipulatívnych médií v EÚ alebo smerovanú na EÚ až do ukončenia agresie voči Ukrajine. Tiež dovtedy, kým Ruská federácia a jej pridružené médiá neprestanú vykonávať dezinformačné aktivity a akcie zamerané na manipuláciu s informáciami namierenými proti Únii a jej členským štátom.

Viac o téme: BlokovanieNBÚDezinformácieHlavné správyHoaxyInfovojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu