Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ruská špionáž na Slovensku: Bučka poslal súd do väzby! Zablokované Hlavné správy sa od Garbára dištancujú

Bohuš Garbár (vpravo) a Pavel Bučka (vľavo) sú obvinení zo spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou. Zobraziť galériu (2)
Bohuš Garbár (vpravo) a Pavel Bučka (vľavo) sú obvinení zo spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou. (Zdroj: Reprofoto/DenníkN, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku v utorok neskoro večer rozhodol, že Pavel Bučka, ktorý je obvinený zo spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou, ide do väzby. Odôvodnil to obavami z pokračujúcej trestnej činnosti. Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné.

Pavel Bučko je obvinený z ruskej špionáže na Slovensku (Zdroj: Topky/Maarty)

Pre spoluprácu s ruskou vojenskou rozviedkou polícia obvinila dve osoby pre vyzvedačstvo a prijímanie úplatku. Okrem Pavla Bučku ide aj o dopisovateľa dnes už štátom zablokovaného webu Bohuša Garbára. Obaja sa k skutkom priznali. V prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody od štyroch do 13 rokov.

Pavel Bučka mal poskytovať ruským spravodajským službám informácie od roku 2013. Týkať sa mali záujmov NATO a Ozbrojených síl SR. Priznať mal aj sumu, ktorú za informácie prijal. Zadržali ho v rámci akcie Kaťuša. Pri domových prehliadkach zaistila polícia USB kľúče, počítače s citlivými a utajovanými skutočnosťami, podrobné poznámky o plánoch spojenia a schôdzkach, ale aj vymieňané dokumenty.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a dočasne poverený prezident PZ informujú o zadržaných ruských špiónoch (Zdroj: Topky/Maarty)

Hlavné správy sa dištancujú

Druhým obvineným je Bohuš Garbár, občasný prispievateľ do konšpiračných Hlavných správ, ktoré sú dnes už zablokované Národným bezpečnostným úradom. Už pri prvých medializovaných informáciách, že ide aj o spolupracovníka tohto webu, zaslal šéfredaktor vyjadenie, že sa od neho dištancujú. 

"Z medializovaných informácií o spolupráci Bohuša G. s ruskou rozviedkou je úplne zrejmé, že jeho činnosť pre ruskú tajnú službu nijako nesúvisela s Hlavnými správami a nijako sa ich netýkala. Podľa zverejnených informácií spolupracoval s ruskou rozviedkou iba časť roka 2021 a dva mesiace v tomto roku, do jeho zadržania. Za ten čas pre Hlavne správy napísal minimum článkov, ktorých hlavnou témou bola Čína a jej politika. K presným dátam sa nevieme dostať, lebo sú rovnako ako naše redakčné maily blokované (vraj NBÚ, o čom sme dosiaľ nedostali žiadne rozhodnutie ani vyrozumenie). O tejto jeho činnosti agenta ani majiteľ, ani nikto v redakcii nemal najmenšie tušenie. Od týchto jeho aktivít sa zároveň dištancujeme," zopakoval Róbert Sopko aj v dnešnej reakcii. 

Verbovanie ruských špiónov
Zobraziť galériu (2)
Verbovanie ruských špiónov  (Zdroj: Reprofoto/DenníkN)

Dodal, že Garbár nie je pracovníkom Hlavných správ, ale občasným nehonorovaným prispievateľom. "Podľa našich informácií je nezamestnaný, pričom sa už niekoľko rokov stará o svoju starú invalidnú matku. S redakciou nemal žiadny osobný kontakt, svoje príspevky posielal mailom. Pretože jeho činnosť pre ruskú rozviedku nijako nesúvisela s Hlavnými správami, žiadame kompetentných, ako aj médiá, aby prestali spájať Hlavné správy s jeho aktivitami," dodal Sopko s tým, že podľa neho žiadna redakcia na Slovenku nevie zaručiť, že niektorý z členov redakcie alebo dopisovateľov nepracuje pre nejakú tajnú službu. 

Viac o téme: AgentiŠpióniHlavné správyVojna na UkrajineRuskí špióni
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu