Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Sme v epicentre energetickej krízy: TOTO je extrémny scenár! Hroziť môže silná recesia, EÚ mala konať ihneď

Tlačidlo silnej recesie

Čo by teda pre krajiny ako je Česko a Slovensko znamenalo, keby sme sa odstrihli od plynu a ropy z Ruska? "Opäť ide o politické rozhodnutie, z ekonomického hľadiska by to znamenalo konanie na úrovni stlačenia tlačidla silnej recesie s dvojcifernou infláciou. Ekonomiku by to mimoriadne bolelo a naša životná úroveň by skokovito poklesla," uviedol Pánis. 

Sankcie voči Rusku začínajú mať zmysel, Rusi musia rozmýšľať, kto nahradí Putina, uviedol premiér Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ceny ropy budú stúpať, benzín a nafta sa priblížia k dvom eurám

Vzhľadom na krízu stúpajú ceny benzínu a nafty, aktuálne sa u nás pohybujú okolo 1,65 eur za liter benzínu a okolo 1,52 eur za liter nafty. Budú ceny ešte stúpať? Niektorí odborníci hovoria aj o pokorení hranice dvoch eur za liter. V Nemecku je to už realita. "Vzhľadom na vývoj na trhu s ropu niet pochýb o tom, že ceny budú ešte stúpať a pôjdu cez 1,70 pri benzíne a 1,60 v prípade nafty. České a nemecké ceny sa od našich líšia v dôsledku odlišného daňového zaťaženia, špeciálne spotrebnou daňou," vysvetľuje analytik s tým, že v prípade Česka je to spôsobené aj výrazným oslabovaním kurzu koruny voči euru.

V prípade extrémne čierneho scenára by ceny palíc mohli vyskočiť k dvojeurovej hranici

"V extrémnom čiernom scenári, v prípade výraznej redukcie dodávok ruskej ropy do Európy a posunu ceny ropy brent k 200 dolárom, by aj u nás bola dvojeurová cena palív realitou," uviedol. Mal by štát pristúpiť k nejakým kompenzáciám? "Ceny akéhokoľvek tovaru či služby by sa mali tvoriť na voľnom trhu na základe dopytu a ponuky bez zásahov vlády či regulátorov. V opačnom princípe to znamená vzdialenie sa od princípov trhovej ekonomiky a kapitalizmu ako takého," skonštatoval Pánis. 

"Pozitívne pre našu ekonomiku by som vnímal zníženie pomerne vysokých spotrebných daní na palivá či DPH. Problémom je, že by to spôsobilo značné výpadky v štátnej kase, kde sa verejné financie už teraz nenachádzajú v dobrej kondícii. Chcelo by to najskôr škrty na výdajovej strane pred znížením daní," vysvetlil.

Sme v epicentre energetickej krízy

Svet podľa Pánisa nie je na pokraji energetickej krízy, ale v jej epicentre. "Ceny mnohých energií sa nachádzajú na multiročných alebo historických maximách. Ropa je najvyššie od leta 2008 (v eurovom vyjadrení už na historických maximách), uhlie na rekordných hodnotách podobne ako elektrina," zhodnotil. "Tieto tri komodity pritom tvoria viac ako 70 percent energetickej spotreby sveta. Inak povedané, svet čelí veľkému ruskému komoditnému ponukovému šoku, ktorý bude pôsobiť ako protivietor ekonomického rastu a vietor do chrbta zdražovania," dodal. 

Viac o téme: NaftaEkonomikaRecesiaBenzínEnergetická krízaVojna na UkrajineStanislav PánisCeny ropy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu