Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko nie je vo vojnovom ohrození: Hrozbou je migračná kríza! Pomôžeme toľkým, koľkým treba

Jaroslav Naď
Jaroslav Naď (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Slovensku pre konflikt na Ukrajine momentálne nehrozí bezprostredné vojnové ohrozenie. Najakútnejšou hrozbou pre SR je migračná kríza spôsobená prílivom vojnových utečencov. V nedeľnej relácii V politike na TA3 to povedal minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO).

Pripomenul, že vláda v sobotu (26. 2.) vyhlásila mimoriadnu situáciu pre príchod utečencov z Ukrajiny. Na východnej hranici SR už podľa ministra nasadili zhruba 600 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Momentálne pomáhajú polícii i ďalším zložkám zvládať migračnú vlnu. "Sme pripravení počet vojakov zvýšiť do 1500. Ak to nebude stačiť, aj tento stav by sme zvýšili," povedal Naď.

Na Slovensku sa šíri nebezpečný HOAX: Je to klamstvo, môžete sa hanbiť! Upozornil na to minister obrany (Zdroj: Topky/Maarty)

Pomôžeme toľkým, koľkým treba

Minister deklaruje, že Slovensko migráciu z Ukrajiny zvládne. "Pomôžeme toľkým, koľkým treba. Keď prídu na územie SR státisíce utečencov, tak sa o nich postaráme," vyhlásil s tým, že štát urobí všetko pre ochranu Slovenska i pomoc Ukrajincom. Naď uviedol, že v nedeľu sa bude vláda SR zaoberať ďalšou pomocou "vojenského charakteru" pre Ukrajinu.

 

101. TÝŽDEŇ V OBRANE Už takmer dva roky Vám každú nedeľu prinášam prehľad diania z prostredia obrany...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Saturday, February 26, 2022

Minister zároveň potvrdil, že obranu Slovenska by malo posilniť 1200 zahraničných a okolo 300 slovenských vojakov i systém Patriot na posilnenie protivzdušnej obrany. Na posilnení obrany Slovenska sa majú podieľať vojaci z Nemecka a Holandska a finálne sa rokuje aj s Českom, Poľskom či Slovinskom. Každá z krajín by podľa Naďa mala poslať na Slovensko vojakov, ale i techniku a špecifické systémy.

Ruskí technici, ktorí sa starajú o stíhačky MIG-29 na Sliači, sú podľa slov ministra "pod kontrolou". "Aby sme vedeli čo a kde robia," poznamenal. Slovenské stíhačky ruskej výroby Mig-29 chce minister "uzemniť" čím skôr, musí sa však sfinalizovať dohoda so spojeneckou krajinou, aby sa starala o ochranu vzdušného priestoru SR. Naď potvrdil aj rokovania o uzavretí slovenského vzdušného priestoru pre ruské lietadlá.

 

⚡️NAĎALEJ SA DARILO ZADRŽIAVAŤ RUSKÉ VOJSKÁ Pozorne sledujeme vývoj vojenskej situácie u nášho východného suseda -...

Posted by Ozbrojené Sily SR on Saturday, February 26, 2022

Vojenské cvičenie Saber Strike, ktoré sa na Slovensku začne od 1. marca, bude podľa šéfa rezortu obrany zorganizované, avšak v menšom počte. Cvičiť by malo do 2000 vojakov, a to slovenských, ako i zo Spojených štátov amerických. Naď si vie predstaviť zorganizovať v Bratislave rokovanie medzi zástupcami Ukrajiny a Ruska, zatiaľ však podľa neho taká žiadosť neprišla. V relácii zároveň avizoval podanie civilnej žaloby na poslanca Národnej rady SR a podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu. "Za to všetko, čo o mne narozprával," poznamenal minister.

Viac o téme: MigráciaRuskoSlovenskoJaroslav NaďVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu