Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Od zajtra sa začína VEĽKÉ uvoľňovanie: PREHĽAD zmien! Očkovaní už nemajú výhody, režimy sa rušia

Vladimír Lengvarský Zobraziť galériu (4)
Vladimír Lengvarský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Od soboty sa začína prvá fáza veľkého uvoľňovania opatrení na Slovensku. Hromadné podujatia sa po novom budú deliť na dve kategórie, kapacity sa zvýšia aj pre prevádzky a iné podujatia. Väčšina bude fungovať v režime základ.

Prevádzky maloobchodu a služieb, ako aj hromadné podujatia budú od soboty (26. 2.) fungovať v režime základ. Dostupné budú pre všetkých ľudí bez ohľadu na ich imunitný či očkovací status. Režimy OTP, OP a OP+ sa zrušia.



Prvá fáza veľkého uvoľňovania sa začne už v sobotu! Epidemiologická situácia sa zlepšuje (Zdroj: Topky/Maarty)

Hromadné podujatia sa budú deliť na dve kategórie

Pre väčšinu prevádzok a hromadných podujatí už zároveň nebudú platiť kapacitné obmedzenia. Vyplýva to z vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva SR zverejnených vo Vestníku vlády SR. Hromadné podujatia sa po novom budú deliť na dve kategórie, a to na nízko a vysoko rizikové. Podujatia, pri ktorých bude fixné sedenie alebo státie a účastníci budú mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom, budú považované za nízkorizikové podujatia. Maximálna povolená účasť na týchto podujatiach bude 500 osôb, prípadne 50 percent kapacity priestoru. Patria sem napríklad divadelné predstavenia, bohoslužby, kino či účasť divákov na športových podujatiach.

Od zajtra sa začína
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/ÚVZ SR)

Ostatné podujatia, ktoré nespĺňajú vyššie uvedené podmienky, budú považované za vysokorizikové. Pôjde napríklad o svadby, kary, oslavy, večierky, plesy či diskotéky a zúčastniť sa na nich bude môcť maximálne 50 osôb.

 

Dovoľujeme si vás informovať, že vo Vestníku vlády SR boli dnes zverejnené nové vyhlášky ÚVZ SR k činnosti prevádzok a...

Posted by Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky on Thursday, February 24, 2022

Delenie na nízko a vysoko rizikové podujatia sa nebude vzťahovať napríklad na obrady sobášu, krstu či pohrebu. Týkať sa nebude ani na volieb, profesionálnych športových súťaží a podujatí nevyhnutných na výkon činnosti športových reprezentácií SR so súhlasom ministerstva školstva. Pre tieto podujatia zároveň nebudú platiť kapacitné obmedzenia.

Ďalej sa toto delenie nebude vzťahovať ani na hromadné podujatia osôb do 18 rokov veku, a to v kapacite maximálne 100 osôb. Taktiež delenie nebude platiť pre hromadné podujatia športového charakteru, ako sú súťaže či tréningy osôb starších ako 18 rokov. Rovnako však bude platiť kapacitné obmedzenie do 100 osôb.

Pravidlá sa uvoľňujú aj pre reštaurácie či obchodné domy

Pravidlá sa od soboty (26. 2.) uvoľnia aj pre reštaurácie, rušia sa podmienky ako povinná minimálne dvojmetrová vzdialenosť medzi stolmi či kapacitné obmedzenie s maximálnym počtom štyroch osôb pri jednom stole. K uvoľneniu opatrení dôjde aj pri obchodných domoch, kde sa zruší povinnosť uzatvorenia sedacích sekcií. Vyplýva to z nových vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. V reštauráciách bude naďalej platiť, že konzumácia bude povolená výlučne posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup osôb.

Od zajtra sa začína
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimage.com)

Obchodné domy zase musia mať vybavené hygienické zariadenia mydlom, vykonávať dezinfekciu a zakázaná je aj konzumácia jedla či nápojov mimo foodcourtov a zariadení spoločného stravovania. Fungovať môžu bez kapacitných obmedzení. Limit počtu zákazníkov nebude stanovený ani v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo. Podľa vyhlášky by si však mali upraviť časový harmonogram tak, aby stihli upratať a vydezinfikovať pracovný priestor.

Kapacita sa mení aj pre fitnescentrá

Na dezinfekciu musia dbať aj autoškoly. Ďalším pravidlom v ich prípade je, aby mal každý účastník výcviku zameranom na vedenie motoriek vlastnú prilbu a príslušné ochranné pomôcky. Pri výučbe teórie a skúškach treba zabezpečiť dvojmetrové odstupy. Čo sa týka fitnescentier, pre ne maximálna kapacita stanovená je, v prevádzke môže byť maximálne 50 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 štvorcových metrov. Aj tu platí zvýšená frekvencia upratovania a dezinfekcie.

Lanovky, hotely aj umelé kúpaliská budú bez kapacitných obmedzení

Lanovky, vleky aj hotely budú môcť od soboty (26. 2.) fungovať bez kapacitných obmedzení. Maximálna kapacita však ostáva zachovaná pri wellness zariadeniach, akvaparkoch a kúpeľoch (okrem liečebných na predpis lekára, pozn. TASR). Môže v nich byť maximálne 50 zákazníkov alebo jeden zákazník na 15 štvorcových metrov (m2). Vyplýva to z nových vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Od zajtra sa začína
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Pixabay)

Lanovky a vleky môžu fungovať neobmedzený čas a bez limitovania počtu ľudí, musia však zvýšiť frekvenciu čistenia a dezinfekcie dotykových plôch a v hygienických zariadeniach nesmie chýbať mydlo a papierové utierky.

Čo sa týka ubytovacích služieb, ich reštaurácie môžu fungovať podľa pravidiel, ktoré sa týkajú všeobecne stravovacích zariadení. Taktiež platia hygienické opatrenia, kapacitné obmedzenia však už nebudú. Umelé kúpaliská budú môcť fungovať bez kapacitných obmedzení. Nesmú však prevádzkovať pitné fontánky, a tiež musia dbať na upratovanie a dezinfekciu.  

Návštevy v nemocniciach či väzniciach od soboty nebudú plošne obmedzované

Návštevy na lôžkových oddeleniach nemocníc, v ústavoch na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody či v nemocnici pre obvinených a odsúdených už nebudú plošne obmedzované. Vyhlášky, ktoré ich obmedzovali, sa v sobotu (26. 2.) zrušia. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR.

Povinná karanténa neplatí pre občanov susedných štátov ohrozených vojnou

Úrad verejného zdravotníctva pripomína, že povinná karanténa sa nevzťahuje na osoby vstupujúce na naše územie zo susedného štátu, ktoré boli bezprostredne pred príchodom vystavené ohrozeniu počas vnútroštátneho alebo medzinárodného konfliktu. Tieto osoby nie sú povinné ani registrovať sa cez systém eHranica.

"Povinná karanténa a registrácia v systéme eHranica sa rovnako nevzťahujú na osoby, ktoré vstúpia na územie SR z územia susedného štátu z obavy pred vnútroštátnym alebo medzinárodným ozbrojeným konfliktom a ďalej tranzitujú do krajiny, v ktorej majú udelený pobyt alebo ktorej sú občanmi," doplnila Račková s tým, že tranzitujúce osoby musia územie Slovenska opustiť do 72 hodín. ÚVZ SR pripomína, že na vstup na územie SR sa nevyžaduje negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19. Tieto zmeny platia od 16. februára 2022.

Viac o téme: KoronavírusUvoľňovanieAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu