Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zvrat počas odvolávania Mikulca: Ministra vnútra zrejme nepodržia všetci koaliční poslanci! Pčolinský šokoval

Pčolinský bude za odvolanie Mikulca Zobraziť galériu (4)
Pčolinský bude za odvolanie Mikulca (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský bude hlasovať za odvolanie Romana Mikulca z funkcie ministra vnútra. Mikulec je nominantom OĽANO. Pčolinský novinárom povedal, že má niekoľko otázok, na ktoré nedostal odpoveď. Pýta sa, kam sa za dva roky posunul rezort vnútra. Mikulca nepovažuje za schopného ministra.

"Rád by som vedel, či minister dokáže vymenovať, v ktorých konkrétnych oblastiach sa rezort posunul dopredu. Kde je reforma polície, o ktorej počúvame dva roky? Sú tu aj otázky, ktoré vyplynuli z uznesenia generálnej prokuratúry, čiže tam sú tiež zaujímavé veci, na ktoré by som rád vedel odpoveď," povedal Pčolinský v utorok novinárom.

Zvrat počas odvolávania Mikulca:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Zatiaľ nevie, či sa poslanci dostanú k hlasovaniu ešte počas utorka. O svojom postoji informoval premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) aj šéfa OĽaNO a vicepremiéra Igora Matoviča. Pčolinský si myslí, že drvivá väčšina poslancov Sme rodina sa pri hlasovaní zdrží.

Roztržka medzi Blanárom a Matovičom počas odvolávania: Mali by ste držať hubu a krok! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V utorok v parlamente pokračuje diskusia k návrhu na odvolanie Mikulca z funkcie ministra. Mimoriadne rokovanie iniciovala opozícia na čele so Smerom-SD. Schôdza sa začala ešte v piatok (18. 2.). Mikulec podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), preto žiada jeho odchod.

Kollár počas grémia apeloval na poslancov, aby sa navzájom neurážali

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) vyzval poslancov i členov vlády, aby sa počas diskusie správali slušne, neurážali sa a šli príkladom ľuďom. Uviedol to na utorkovom poslaneckom grémiu. Zároveň odsúdil akékoľvek invektíva a napádanie ktoréhokoľvek podpredsedu parlamentu či poslanca. Deklaroval, že takéto konanie sa nebude viac tolerovať.

Zvrat počas odvolávania Mikulca:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Vyzývam všetkých poslancov naprieč politickým spektrom, rovnako to platí aj pre vládu SR, pre každého ministra, aby sme pri rokovaní, pri predkladaní zákonov alebo v rozprave dodržiavali elementárnu slušnosť, aby sme sa neurážali, nenadávali si a aby sme šli príkladom ľuďom," vyhlásil Kollár.

Poslanecké grémium sa zišlo na návrh predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Chcel, aby sa na ňom zaoberali piatkovými (18. 2.) vyjadrovaniami ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) na adresu podpredsedu parlamentu Juraja Blanára (Smer-SD), ktorý počas jeho vystúpenia viedol rokovanie.

Blanár za rečníckym putom čítal z uznesenia

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) v pléne NR SR čítal z uznesenia Generálnej prokuratúry (GP) SR v trestnej veci obvinenej skupiny vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Urobil tak počas diskusie k návrhu na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Kritizoval neúčasť členov vlády v parlamente.

Blanár namietal okrem iného piatkové (18. 2.) vystúpenie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý predniesol stanovisko vlády. Tvrdí, že sa bál reakcií vo faktických poznámkach, preto chcel na prezentovanie vlastného názoru zneužiť poverenie na prednesenie stanoviska vlády. Kritizoval i vystúpenie šéfky rezortu spravodlivosti Márie Kolíkovej. "Ministerka spravodlivosti prišla obhajovať nespravodlivosť. Takáto je vizitka spravodlivosti na Slovensku," podotkol Blanár s tým, že Kolíková sa chcela zaliečať koalícii potom, ako jej neprešla väčšia časť reformy súdnej mapy.

Pánovi Mikulcovi sa rozpadá rezort pod rukami, myslí si bývalá ministerka vnútra Denisa Saková (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Kritizoval i postoj prezidentky, ktorá po obžalobe vyšetrovateľov reagovala, hoci šlo o živú vec, a naopak, po výzve a otázkach opozície na názor k uzneseniu generálnej prokuratúry opozícii podľa Blanárových slov odkázala, že sa nebude stretávať k živým veciam.

Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč podotkol, že po všetkých podozreniach o aktuálnej situácii v polícii mal Mikulec dávno odstúpiť aj sám. Takáč hovoril najmä o vynucovaní výpovedí v rôznych kauzách a o ďalších praktikách vyšetrovateľov NAKA.

Poslanec Hus tvrdí, že náprava tohto skorumpovaného systému nebude jednoduchá (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) informoval, že na 14.00 h zvoláva poslanecké grémium. Líder Smeru-SD Robert Fico chce, aby sa na ňom zaoberali odsúdením vyjadrovania Matoviča na adresu Blanára. Navrhol tiež, že by sa mal Matovič podpredsedovi parlamentu ospravedlniť za svoje piatkové slová.

Viac o téme: OdvolávanieSmer-SDJuraj BlanárRoman MikulecRichard Takáč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu