Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Mikulca: Dusná atmosféra! Kolíková hovorí o svojej dvojičke

Roman Mikulec čelí odvolávaniu Zobraziť galériu (16)
Roman Mikulec čelí odvolávaniu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Poslancov parlamentu dnes čaká mimoriadna schôdza. Odvolávaniu bude tentokrát čeliť minister vnútra Roman Mikulec. Návrh podal opozičný Smer. Podľa šéfa strany Roberta Fica je podozrivý z korupcie a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Návrh na odvolanie Mikulca z funkcie ministra vnútra podal Smer v pondelok. Pod návrh sa okrem poslancov Smeru podpísali aj nezaradení poslanci z mimoparlamentného Hlasu či poslanci okolo Tomáša Tarabu. Fico nazval Mikulca gaunerom, ktorý je podozrivý z korupcie a zo zneužívania právomoci verejného činiteľa.

VIDEO Mimoriadna schôdza, na ktorej čelí odvolávaniu minister vnútra Roman Mikulec

V parlamente prebieha mimoriadna schôdza, odvolávaniu čelí minister vnútra: V úvode vystúpil Robert Fico a Igor Matovič (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

VIDEO Roztržka medzi Blanárom a Matovičom: Mali by ste držať hubu a krok!

Roztržka medzi Blanárom a Matovičom počas odvolávania: Mali by ste držať hubu a krok! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

NAŽIVO z parlamentu

14:08 Vážení čitatelia, týmto ukončujeme sledovanie diania v parlamente. Ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami.

14:07 Susko bol za piatok posledným vystupujúcim v rozprave. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel prerušil rokovanie schôdze a rozprava tak bude pokračovať až v utorok.

13:54 Boris Susko zo Smeru v rozprave povedal, že poslanci vládnej koalície nemajú inú možnosť, ako zahlasovať za odvolanie Romana Mikulca, ak chcú napĺňať state z programového vyhlásenia vlády.

13:16 Pozrite si celý úvodný prejav ministra vnútra Romana Mikulca. Aktuálne opäť stojí za rečníckym pultíkom.

Minister vnútra Mikulec počas odvolávania: Hovorím nie, neovplyvňoval som žiadnych vyšetrovateľov NAKA (Zdroj: Facebook/OĽaNO)

12:48 V pléne si opäť vzal slovo Robert Fico. "Matovič má jediné šťastie v tom, že jeho konanie bolo premlčané. Ale je to daňový podvodník," uviedol.

12:47 Pozrite si celý prejav Igora Matoviča, v ktorom predstavil stanovisko vlády k odvolávaniu Romana Mikulca. Vláda s návrhom nesúhlasí. 

Vláda považuje návrh opozície na odvolanie Mikulca za hysterický pokus a nesúhlasí s ním, návrh uviedol Igor Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:29 Rozprava stále pokračuje. Vypočujte si celý prejav Roberta Fica pri uvádzaní návrhu.

Robert Fico uviedol návrh na odvolanie Mikulca: Je to len panák, poskok Matoviča, rozkaz je zničiť opozíciu (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:10 Na podporu ministra Mikulca vystupuje v pléne ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Fico namietal, že mal ísť pred ňou, no ministerka sa prihlásila skôr. "Nebojte sa, pán Fico, ste v rovnocennom postavení s ministerkou," povedal podpredseda parlamentu. "Chcem jednoznačne vystúpiť na podporu ministra vnútra, lebo v boji proti korupcii ho vidím ako svoju dvojičku," povedala. 

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

12:07 Opoziční poslanci vo faktických poznámkach citovali z uznesenia GP k obvineniu štyroch vyšetrovateľov NAKA a útočia na ministra a koaliční poslanci naopak ministra ránia. V rozprave je ešte stále 16 poslancov, schôdza bude zrejme pokračovať aj v utorok. 

11:32 Mikulec skončil so svojím vystúpením, na jeho slová sa prihlásilo s faktickými poznámkami 22 poslancov.

11:27 Mikulec v pléne hovorí, že Fico nemá dôkazy o tom, že vyšetrovania sú nezákonné alebo dokonca politicky vedené.

11:00 "Tí istí ľudia, ktorých minulá vláda oslavovala, sú dnes obviňovaní," uviedol Mikulec. "Nikto im nehovoril, tak ako predtým, čo sa môže a čo sa nemôže. Ja som ako minister od začiatku hovoril, že polícia bude mať otvorené ruky," dodal. 

10:55 Slovo má minister vnútra Roman Mikulec. Odmieta všetky obvinenia opozície. "Hovorím nie, neovplyvňoval som žiadnych vyšetrovateľov NAKA," povedal Mikulec. 

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:37 Do rozpravy je prihlásených 16 poslancov. Zdá sa, že schôdza bude pokračovať aj v utorok. Všetci reagujú relatívne pokojne, len člen mimoparlamentnej Republiky Milan Mazurek opäť kričí.

10:30 "Aj keď vyzeráme ako roztrasené kozľa tri hodiny po pôrode, my to ustojíme. Lebo kozľa starne," povedal Matovič. Jeho vystúpenie skončila, faktickou poznámkou na neho reaguje 11 poslancov. 

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:20 Smer urobil podľa Matoviča zo Slovenska stroj korupcie. "Snažil som sa zistiť, či bol niekde v politike človek, ktorý mal doma zlaté tehly, ja som taký príklad nenašiel," povedal. "Vy máte boha pri sebe, kázať o morálke, moralizovať?" pýta sa Matovič Fica.

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)

10:11 Ešte pred rozpravou vystúpi minister financií Igor Matovič, po ňom minister vnútra Roman Mikulec a potom nasleduje rozprava. 

10:09 Blanár sa poradil s predsedom parlamentu Borisom Kollárom o tom, že bol porušený rokovací poriadok. Kollár súhlasil, schôdza pokračuje rozpravou. 

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:03 Juraj Blanár prerušil Matovičov prejav s tým, že ak nejde o oficiálne stanovisko vlády, musí mu vziať slovo. Svoj názor môže vyjadriť v rozprave. Matovič nesúhlasil, hovoril, že ide o jeho stanovisko po predložení stanoviska vlády. "Vy ste súčasťou skorumpovaného systému. Mali by ste držať hubu a krok a mali by ste mi nechať priestor, aby som sa vyjadril. Neprerušujte ma len kvôli tomu, že sa vám nepáči, čo hovorím," povedal Matovič. Blanár na to prerušil schôdzu na 5 minút. 

10:02 "Vláda je presvedčená, že sa minister Mikulec ničím nespreneveril svojej funkcii," povedal Matovič. Dodal, že vláda nevidí žiadny dôvod na odvolanie ministra vnútra. "Je to bezcharakterný a podlý pokus opätovne vrátiť systém našich ľudí," uviedol v pléne Matovič.

10:00 "Viem si predstavič, ako chodíte a stovečke dávate do vrecka, aby prišli ľudia na protesty," povedal a Smer a Hlas označil za skorumpovanú bandu.

9:57 Matovič po prečítaní oficiálneho stanoviska reaguje pár slovami. "Dovoľte mi, aby som reagoval na slová strojcu nešťastia Slovenska," povedal Matovič. "Vy ste vytvorili systém, že niekto mohol v pohode zabiť novinára len preto, lebo o ňom píše články. Vytvorili ste systém, kde nevládol zákon, ale vaše pocity a bohorovnosť," uviedol. "Lebo vy ste si mysleli, že vy ste štát," reagoval tak na slová o Lučanskom a ako protiotázku sa pýtal, prečo museli zomrieť Ján Kuciak a Martina Kušnírová.

9:54 "Vláda vníma odvolanie ako pokus o destabilizáciu ministerstva vnútra a policajného zboru," povedal Matovič.

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)

9:40 Za vládu sa so stanoviskom prezentuje minister financií Igor Matovič. "Vláda SR vyjadruje počudovanie nad tým, ako predkladatelia návrhu jasne vedie o vine alebo nevine obvinených z korupčných káuz," uviedol Matovič. "Je šokujúce, že s takým návrhom prichádzajú ľudia, ktorí boli roky súčasťou systému našich ľudí."

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:38 "Kvôli komu zomrel Lučanský? Kvôli vám!" kričí Fico. Poslanci koalície začali vykrikovať a brániť sa. "Nevykrikujte! Budete potom, keď tu budete," uviedol. Poslancov upozornil podpredseda parlamentu, ktorý vedie schôdzu.

9:36 "Mrzí nás, že prezidentka Čaputová sa ako prvá potvrdila za obvinených Čurillu a spol. Bola prvá, ktorá sa postavila a začala ich brániť," povedal Fico s tým, že v reakcii na to, keď ju požiadali o stretnutie, povedala, že do živých vecí nepôjde. "O všetkom vedela od 10. mája 2021. Vedela, aké zločiny sa páchajú," uviedol. 

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:24 Fico hovorí o "organizovanej skupine", ktorej úlohou malo byť "pozatvárať celú opozíciu".

9:20 Roman Mikulec podľa Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Šéf Smeru tvrdí, že minister nielen vedel, ale aj riadil vyšetrovateľov, ktorí spáchali trestný čin sabotáže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti.

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:17 "Táto schôdza nie je o ministrovi vnútra, ten je nepodstatný," povedal Fico. "Mikulec je len nástrojom toho, čo chceme slovenskej verejnosti povedať a to aký obrovský škandál tu máme," povedal. 

9:05 Škandál má podľa Fica dva rozmery. Vláda podľa neho zneužíva trestné právo a médiá ignorujú neprávosti voči opozícii. 

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

9:02 Robert Fico ako poverený člen predkladateľov návrhu uvedie návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík niekoľkokrát vyzval poslancov, aby sa upokojili. "Vládna koalícia stratila akúkoľvek mieru dôstojnosti," povedal v úvode Fico a narážal na Sulíkov výrok o hnutí Sme rodina. Svoj návrh chce odôvodniť najprv všeobecne, potom konkrétne.

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

8:55 O pár minút by sa mala začať mimoriadna schôdza, na ktorej by mali odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca. Schôdzu presunuli na piatok ráno, pôvodne mala začať vo štvrtok poobede. 

8:53 Ak schôdzu otvoria, piatkové rokovanie by malo podľa slov šéfa parlamentu Borisa Kollára trvať do 14.00 h, ako býva zvykom. Ak sa návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi dovtedy prerokuje, malo by sa o ňom aj hlasovať. Ak nie, schôdza bude pokračovať až v utorok 22. februára.

8:52 Minister vnútra už raz čelil odvolávaniu. Poslanci ho minulý rok v septembri podržali. Za jeho odvolanie hlasovalo 52 poslancov. Aj vtedy predložil návrh na jeho odvolanie opozičný Smer, podľa ktorého nezvláda riadenie svojho rezortu. Podporu v hlasovaní mu vtedy vyjadrilo 69 z 136 prítomných poslancov. Z koaličných poslancov sa zdržala Miriam Šuteková (Za ľudí), zo strany Sme Rodina vyjadril podporu ministrovi Mikulcovi jediný poslanec Martin Borguľa. Ostatní buď nehlasovali alebo neboli prítomní.

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

8:45 Poslanci parlamentu s ochorením COVID môžu byť prítomní v parlamente a plniť si svoje ústavné povinnosti, musia mať však respirátor i rukavice. Hlasovať budú z balkóna v rokovacej sále, médiá naň prístup v tom čase mať nebudú. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár po zasadnutí poslaneckého grémia.

Smer-SD podal návrh na odvolanie ministra vnútra Mikulca z funkcie (Zdroj: Facebook/SMER-SD)

Mimoriadna schôdza

Mimoriadna schôdza parlamentu, na ktorej by mal minister vnútra čeliť odvolávaniu, bola zvolaná na štvrtok poobede. Zvolal ju predseda parlamentu Boris Kollár. Mikulec podľa Fica riadil činnosť obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Šéf strany tvrdí, že minister nielen vedel, ale aj riadil vyšetrovateľov, ktorí "spáchali trestný čin sabotáže, zneužívania právomoci verejného činiteľa, marenia spravodlivosti". Hovorí o "organizovanej skupine", ktorej úlohou malo byť "pozatvárať celú opozíciu".

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hysterický pokus o navrátenie systému "našich ľudí"

Vláda nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov parlamentu na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Mikulcovi. Na jeho odvolanie nevidí žiadny relevantný dôvod. Ministrovi deklarovala plnú podporu pri jeho reformných plánoch. Zámery predkladateľov považuje za bezcharakterný, podlý a hysterický pokus o opätovné navrátenie sa k systému „našich ľudí“, absolútnemu nevyšetrovaniu korupcie a ovplyvňovania všetkých zákutí štátu.

VIDEO Mimoriadna schôdza k
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Minister vnútra Roman Mikulec sa svojej funkcii ničím nespreneveril, práve naopak – garantuje príslušníkom Policajného zboru politickú bezzásahovosť a slobodu vo výkone ich práce. Orgány činné v trestnom konaní môžu teda bez akýchkoľvek politických vplyvov odkrývať zločineckú sieť, ktorá v minulosti presiahla na najvyššie úrovne štátu," vyhlásila vláda.

Chýbajú akékoľvek fakty

Kabinet spochybňuje odôvodnenie návrhu, ktorým je neformálna komunikácia vyšetrovateľov NAKA. Navrhovatelia sa podľa vlády opierajú o rozhodnutie Generálnej prokuratúry, ktoré interpretujú vlastným spôsobom. "Pri prezentácii výňatkov na tlačových konferenciách môžeme konštatovať, že z ich strany chýba akékoľvek pridržiavanie sa faktov, ubiehajú k vlastným domnienkam a často aj zbožným prianiam," skonštatoval kabinet.

Poukázal tiež na rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave, ktorý skúmal aj dôvodnosť trestného stíhania obvinených vyšetrovateľov a vylúčil, že by si obvinení prešetrovaný skutok vymysleli. Vláda vyjadrila tiež počudovanie nad tým, "s akým presvedčením predkladatelia návrhu vedia o nevine či vine obvinených vo všetkých ďalších korupčných kauzách". Považuje za zarážajúce, že s výhradami prichádzajú poslanci, ktorí boli roky súčasťou systému tzv. našich ľudí.

Za absurdnú považuje aj časť zdôvodnenia, ktorá hovorí o údajnom podozrení z požadovania úplatku, vzhľadom na právoplatné meritórne rozhodnutie, že k skutku nedošlo. Vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby Diana Santusová je podľa vlády zneužívaná na politické ciele a účelové podsúvanie nekompletných informácií o jej absolvovaní polygrafu. Za groteskné považuje vláda "vyfabulované odôvodnenie skupiny poslancov", podľa ktorých minister vnútra koordinoval zadržanie Vladimíra Pčolinského na politický pokyn. Hovorí o dezinformáciách a konšpiráciách.  

Viac o téme: OdvolávanieMinister vnútraMimoriadna schôdzaRoman MikulecParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu