Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

POZOR Režim na hraniciach sa mení: Očkovaní a prekonaní bez karantény! Z Británie PCR test nepotrebujete

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Miroslav Košírer)

BRATISLAVA - Oddnes platí nový režim na hraniciach, upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva, ktorý v súvislosti so zmenami upravil aj vyhlášku. Okrem toho si treba dať pozor na to, že COVID pas je platný 9 mesiacov.

Od 4. februára 2022 sa hranica platnosti očkovania proti COVID-19 skracuje z jedného roka na 9 mesiacov po poslednej dávke, tak ako aj v ostatných vyhláškach. Podrobnosti upravuje vyhláška zverejnená vo vestníku vlády

Štátny tajomník rezortu zahraničných vecí Martin Klus o očkovaní v cudzine: Táto téma trápi viacero krajín (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Ruší sa zoznam rizikových krajín

Doteraz sme boli zvyknutí aj na zoznam rizikových krajín, z ktorých po príchode platil iný režim. Tento zoznam sa zaviedol okamžite potom, čo sa začal šíriť omikron. Oddnes sa však zoznam ruší. "Rušia sa aj osobitné podmienky pre osoby, ktoré z rizikových krajín pricestovali," uviedol úrad na sociálnej sieti.

POZOR Režim na hraniciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Očkovaní a prekonaní budú mať rovnaké podmienky

Rovnaké podmienky ako očkovaní budú mať po príchode na Slovensko aj tí, ktorí COVID-19 prekonali pred nie viac ako 180 dňami. "Znamená to, že pre kompletne očkované osoby a aj pre prekonavších nie je povinná domáca karanténa po príchode na Slovensko," ozrejmil ÚVZ SR. Pre prekonavších po príchode na Slovensko platili doteraz podmienky ako pre nezaočkované osoby.

POZOR Režim na hraniciach
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

"Pre očkované osoby aj prekonavších platí povinnosť registrovať sa do systému eHranica raz za 6 mesiacov." Karanténa pre neočkované osoby sa po príchode na Slovensko skracuje z 10 dní na 5 dní pri bezpríznakovom priebehu karantény alebo sa karanténa končí po obdržaní negatívneho výsledku PCR testu, ktorý je možné vykonať hneď po príchode na územie SR.

"Upozorňujeme, že v čase prudkého rastu počtu pozitívnych môže byť náročné získať termín na PCR test v primeranom čase," uviedol úrad. "Trvanie karantény (skrátenie z 10 na 5 dní) zosúlaďujeme s vnútroštátnou vyhláškou. Registrácia v eHranici zostáva pre neočkované osoby povinná po každom príchode na Slovensko," zdôraznil ÚVZ SR. 

Ako sa počíta uplynutie lehoty 5 dní?

Dátum príchodu na Slovensko + 5 = dátum posledného dňa karantény. "Dátum príchodu Slovensko: 4. február + 5 = 9. februára je osoba ešte v karanténe, 10. februára už v karanténe nie je. Rovnaký princíp platí pre počítanie všetkých lehôt stanovených vo vyhláškach," vysvetľuje úrad. Výnimka z karantény pre držiteľov diplomatických a služobných pasov sa explicitne bude týkať držiteľov po vstupe na Slovensko po vykonávaní pracovných úloh v zahraničí vyplývajúcich z ich funkcie a držiteľov, ktorých pasy boli vydané v zahraničí. Zmena nastala po dohode s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Po príchode z Británie nebude potrebný PCR test

Medzi krajiny, z ktorých pri prílete na územie SR nie je potrebný PCR test, sa zaraďuje aj Veľká Británia. Celý zoznam krajín:

POZOR Režim na hraniciach
Zobraziť galériu (5)

 

Viac o téme: HraniceOčkovanieRežimKaranténaPrekonanieKoronavírusÚrad verejného zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu