Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Konečne sú plne funkčné: Disciplinárne senáty Najvyššieho správneho súdu SR sú kompletné

Na snímke zvolený kandidát na predsedu Najvyššieho správneho súdu Pavol Naď
Na snímke zvolený kandidát na predsedu Najvyššieho správneho súdu Pavol Naď (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Päťčlenné disciplinárne senáty Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR sú od utorka kompletné. Sudcovia, súdni exekútori, prokurátori a notári zvolili potrebný počet prísediacich. NSS SR môže vďaka tomu začať svoju rozhodovaciu činnosť aj v disciplinárnych veciach. Informoval o tom hovorca NSS SR Michal Hajtol.

"Dneškom sme zavŕšili časť nášho úsilia, počas ktorého sme sa snažili vytvoriť kvalitné zloženie disciplinárnych senátov zo sudkýň a sudcov NSS SR. Tú druhú časť splnili profesijné organizácie, ktoré podliehajú disciplinárnemu poriadku," povedal predseda NSS SR Pavol Naď.

Disciplinárne senáty sú okrem troch sudcov NSS SR zložené aj z dvoch prísediacich sudcov. "Tí sa určujú náhodným výberom pomocou technických a programových prostriedkov. Znamená to, že ak je disciplinárne obvineným sudca, prísediaci sa vyberú z databázy, ktorú navolili členky a členovia Súdnej rady SR,“ podotkol hovorca.

Ak je disciplinárne obvineným prokurátor, prísediaci sa vyberú z databázy prokurátorov zvolených Radou prokurátorov SR. Pokiaľ ide o súdnych exekútorov a notárov, prísediaci sudcovia sa vyberú z databáz ich komôr.

Hajtol ďalej uviedol, že možnosť voliť prísediacich sudcov disciplinárnych senátov mali do 31. januára právnické profesie, ktoré sú vymedzené v zákone o disciplinárnom poriadku NSS SR. Databázy prísediacich sudcov zverejní NSS SR na svojom webe.

Viac o téme: SudcoviaNajvyšší správny súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu