Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vonku sa ženia všetci čerti: Nebezpečný vietor láme stromy, v Bratislave strhol pergolu! Hasiči na nohách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Polícia SR, Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Silný vietor si na viacerých miestach Slovenska vyberá svoju daň. Vodičov trápia popadané stromy. Hasiči museli zasahovať aj v jednom z bratislavských centier špeciálno-pedagogického poradenstva.

Hasiči boli dnes vyslaní na Nevädzovú ulicu v Bratislave, kde došlo vplyvom silného vetra k strhnutiu pergoly na osobné motorové vozidlo. Práve tu sídli Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva.

Vonku sa ženia všetci
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čiateľa)

"Vo vozidle sa nachádzala maloletá osoba, ktorá bola z vozidla vytiahnutá ešte pred príchodom hasičov na miesto udalosti. Maloletá osoba neutrpela žiadne zranenia," uviedla pre Topky.sk hovorkyňa hasičov Katarína Križanová. Zasahujúci hasiči pergolu z vozidla odstránili. Osobné motorové vozidlo je bez poškodenia.

Rušno je v dôsledku silného vetra aj na cestách. Bratislavskí krajskí policajti vyzvali v súvislosti s dnešným silným nárazovým vetrom k zvýšenej opatrnosti všetkých účastníkov cestnej premávky.

"Dnes krátko po 14.00 h nám bola nahlásená udalosť v cestnej premávke, ku ktorej došlo v súvislosti práve s aktuálnymi poveternostnými podmienkami na diaľnici D2 v 31 km v smere do Bratislavy. Z dôvodu silného nárazového vetra došlo k pádu stromu na vozidlo zn. BMW ktoré prechádzalo týmto úsekom. K zraneniu osôb nedošlo," uviedli.

 

⚠️VODIČI BUĎTE OPATRNÍ⚠️ VIACERÉ ÚSEKY BLOKUJÚ PADNUTÉ STROMY, PRI LEHNICIACH AJ TRAMPOLÍNA 😱 V rámci celého kraja...

Posted by Polícia SR - Trnavský kraj on Monday, January 17, 2022

 

Problémy neskôr hlásili aj z iných častí Slovenska. Trnavskí policajti informovali, že v rámci celého kraja evidujú viacero ťažko prejazdných úsekov ciest kvôli popadaným stromom a konárom. Za 3 hodiny preverili najmenej 10 nahlásených udalostí. "Pri obci Lehnice, v okrese Dunajská Streda, mala byť na ceste trampolína. Po preverí sme zistili, ze trampolína už bola mimo vozovky, zaseknutá vo vetrolame. V Trnave zas padol strom na autobus, našťastie sa v ňom nikto okrem vodiča nenachádzal," uviedli. 

 

POLÍCIA UPOZORŇUJE MOTORISTOV NA ZHORŠENÉ PODMIENKY NA CESTÁCH V NAŠOM KRAJI Polícia upozorňuje vodičov, aby jazdili...

Posted by Polícia SR - Žilinský kraj on Monday, January 17, 2022

 

Meteorológovia uviedli, že najsilnejší vietor sme v nižších polohách zaznamenali v Nitre, kde len málo chýbalo k víchrici (20,8 m/s, resp. 75 km/h). "Nárazy boli najsilnejšie v Poprade a Nitre, až okolo 100 km/h. Vietor lokálne spôsobil aj škody, no pravdepodobnosť škôd sa už výrazne znižuje, pretože vietor už na väčšine územia slabne," tvrdia. 

Na kalamitu upozorňovali voper

Slovenský hydrometeorologický ústav upozornil na studený front, ktorý postupuje cez Poľsko smerom na juh. "Sformovala sa na ňom čiara búrok sprevádzaná výdatnými zrážkami - sneží alebo padajú snehové krúpky/krúpy. Zrážkové pásma so silným vetrom sú však aj pred ním, čo sa postupne začína prejavovať aj na našom území. Sneží najmä na severe a na horách, v nižších polohách lokálne prší. Vietor je najsilnejší pod Tatrami a na západe, kde už dosiahol silu prudkého vetra, v nárazoch zatiaľ lokálne 60-70 km/h. Na horách je víchrica až silná víchrica," uviedli. 

S približujúcim sa frontom očakávali, že vietor ešte zosilnie a ojedinele tak môže spôsobiť škody a to najmä spadnuté konáre čistromy. "Pribudnú aj zrážky, prechodne aj výdatné. Pri snežení/novej snehovej pokrývke a silnom vetre sa najmä na severe a na horských priechodoch budú tvoriť snehové jazyky a záveje, čo výrazne skomplikuje dopravnú situáciu," dodali.

 

Viac o téme: PočasieHasičiVietorPolícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu