Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Výstraha pred počasím: Silnejší vietor i snehové jazyky hrozia zväčša na západe a východe

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Počas utorka môže potrápiť silnejší vietor a snehové jazyky najmä niektoré okresy na západe a tiež východe Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na to upozorňuje na svojom webe. V utorok tiež platí v okrese Michalovce hydrologická výstraha druhého stupňa pre možnú povodeň z topiaceho sa snehu a dažďa. Týka sa vodného toku Latorica.

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí pre okresy Bratislava, Senec, Pezinok, Trnava, Hlohovec, Piešťany, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Poprad, Prešov, Vranov nad Topľou, Brezno, Rožňava, ako aj pre väčšinu okresov Košického kraja. Vietor môže podľa meteorológov krátkodobo dosiahnuť rýchlosť do 85 kilometrov za hodinu. Výstraha predbežne platí do 22.00 h.

Snehové jazyky a záveje sa môžu vyskytnúť v okresoch Snina, Humenné, Sobrance, Michalovce a Trebišov. Výstraha prvého stupňa tu trvá až do stredy (12. 1.). Do utorka do 10.00 h je vydaná výstraha pred snehovými jazykmi aj v okresoch Trnava, Hlohovec, Piešťany, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Senica a Skalica.

Výstraha pred počasím: Silnejší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Vietor na horách môže dopoludnia potrápiť okresy Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Výstraha prvého stupňa platí do 14.00 h. Na hrebeňoch Tatier môže vietor dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 110 až 135 kilometrov za hodinu.

SHMÚ tiež upozorňuje, že v okrese Michalovce platí hydrologická výstraha druhého stupňa pre možnú povodeň. "V dôsledku spadnutých zrážok, topenia snehovej pokrývky na území západnej Ukrajiny na toku Latorica budú pretrvávať vysoké vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity," píšu meteorológovia. Vývoj hydrologickej situácie budú priebežne aktualizovať.

Cesty sú zjazdné, pozor si treba dávať na poľadovicu i zľadovatený sneh 

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú v utorok ráno zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až vlhký. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojom webe zjazdnost.sk. Na viacerých úsekoch ciest si treba dávať pozor na zľadovatený sneh i poľadovicu. V lokalitách Dolný Kubín a Jelšava sa podľa cestárov vyskytuje nárazový vietor.

Cesty I., II. a III. triedy na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach Slovenska sa miestami môže nachádzať čerstvý, kašovitý alebo utlačený sneh. Na úsekoch ciest Skalka - Kremnica, Spišská Belá - Spišská Stará Ves a na cestách III. triedy v obvodoch Haligovce, Polkanová a Spišská Stará Ves je na vozovke miestami vrstva zľadovateného snehu. Na úsekoch cesty Hniezdne - Lysá nad Dunajcom je poľadovica.

Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem HP Huty, Herlianske Sedlo a Podspády, kde je miestami čerstvý alebo utlačený sneh. Na HP Donovaly je miestami zľadovatený sneh a na HP Vrchslatina zasa poľadovica. Cestári tiež upozorňujú na vytekajúcu namŕzajúcu vodu na ceste na konci obce Liptovské Matiašovce, smer Huty.

Mierne lavínové nebezpečenstvo platí v Západných a Vysokých Tatrách

Vo vysokých polohách Západných a Vysokých Tatier platí v utorok mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre a v nízkych polohách pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Dodal, že oteplenie predchádzajúcich dní spôsobilo masívny úbytok snehovej pokrývky, ktorá následne zamrzla. "Súvislá snehová pokrývka sa udržala v stredných a vysokých polohách. Lavínovým problémom je vetrom previaty sneh, a to hlavne na severných, severovýchodných a východných orientáciách najvyšších polôh. Tam je možné v úzkych strmých žľaboch uvoľniť lavínu pri veľkom dodatočnom zaťažení," priblížil Sedlák.

Počasie v slovenských pohoriach ovplyvňuje oblasť s vysokým tlakom na severe. Teploty sa podľa Sedláka pohybujú od mínus 18 stupňov Celzia v najvyšších polohách do mínus desiatich stupňov Celzia na podhorí. Fúka severovýchodný vietor s rýchlosťou osem až 12 metrov za sekundu, v nárazoch v najvyšších polohách do 15 metrov za sekundu.

Viac o téme: PočasieVietorVýstrahaSnehové jazykySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu