Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

AKTUÁLNE Silný vietor a sneženie robí komplikácie! Hasiči zaznamenali desiatky výjazdov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj)

BRATISLAVA - Husté sneženie a silný vietor dnes zasiahli viaceré územia na Slovensku. SHMÚ vydal viaceré výstrahy. Počasie komplikuje aj dopravu, na viacerých miestach sú zasnežené cesty a neprejazdné úseky. Situáciu budeme sledovať.

Silný vietor zlomil strom na Gagarinovej ulici v Bratislave

Silný vietor zlomil strom na Gagarinovej ulici v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Z dôvodu hustého sneženia a poľadovice sa na ceste prvej triedy medzi Krajnou Poľanou a hraničným priechodom Vyšný Komárnik tvoria kolóny.

Ako uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová, operačné stredisko už zabezpečovalo nápravu nepriaznivej situácie.

"Odporúčame všetkým vodičom zvýšiť opatrnosť na cestách, ako aj zvýšiť ohľaduplnosť k ostatným účastníkom cestnej premávky," povedala Ligdayová.

Pozor na padajúce stromy! 

Policajti vyzývajú v súvislosti so silným nárazovým vetrom a možným pádom stromov na vozovku k zvýšenej obozretnosti na cestách. Nevyhnutnú opatrnosť dokumentujú aktuálnym prípadom z diaľnice D2.

Padnutý strom na D2
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

"Krátko po 14.00 h prišlo na 31 km v smere do Bratislavy z dôvodu silného vetra k pádu stromu na osobné vozidlo, ktoré týmto úsekom prechádzalo. K zraneniu osôb nedošlo," uviedla polícia na sociálnej sieti.

Padnutý strom na D2
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj)

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal až do pondelkového večera v súvislosti so silným nárazovým vetrom výstrahu pre celé Slovensko, zvýšená platí pre oblasť západného a severného Slovenska. Meteorológovia na sociálnej sieti informujú, že búrlivý vietor už zaznamenali v Nitre a Bratislave.

Pod Tatrami sa situácia zhoršuje

Situáciu na cestách v tatranskom a podtatranskom regióne komplikuje vietor a silné sneženie. Riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marcel Polomský uviedol, že zatiaľ sú všetky cesty v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča prejazdné, vodičom však odporúča zvážiť jazdu autom.

Hasiči museli zasahovať pri
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

"Sneženie je čoraz hustejšie, fúka veľmi silný vietor, takže cesty, v okolí ktorých nie sú stromy, nám zafúkava. Cesta tretej triedy medzi Štrbou a Šuňavou v okrese Poprad zrejme čoskoro nebude prejazdná, pretože to tam silno zafúkava a nebude v našich silách to udržať," priblížil situáciu Polomský. Dodal, že situácia je naozaj veľmi komplikovaná a vodiči by podľa neho mali radšej ostať doma. "Fúkať by malo až do 18. hodiny, verím, že potom sa to upokojí," dodal.

Vodiči okrem toho hlásili problémy na Spišskej Magure, na Plavnickom kopci či vo Vysokých Tatrách. Na cestách je veľmi zlá viditeľnosť, šmýka sa a cesty zafúkava. Pribúdajú aj dopravné nehody. Dispečerka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove potvrdila, že aktuálne hasiči zasahujú pri nehode dvoch kamiónov pri Nižnom Komárniku, medzi Bušovcami a Jurským v okrese Kežmarok, v okrese Bardejov je nehoda pri Gerlachove smerom na Tarnov.

Cesta pri Kľačne zostala pre skrížený kamión neprejazdná

Cesta I/64 pri Kľačne (okres Prievidza) smerom na Fačkovské sedlo zostala v pondelok pred 16.00 h neprejazdná pre skrížený kamión z dôvodu hustého sneženia. Informuje o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

Ako priblížila Slovenská správa ciest, na horskom priechode Homôlka smerom na Ilavu sa nachádza dvojcentimetrová vrstva čerstvého snehu. Vozovka na horskom priechode Šútovce (okres Prievidza) je mokrá.

Horský priechod Fačkovské sedlo je počas celej zimnej sezóny uzatvorený pre vozidlá s dĺžkou nad 12 metrov. Horský priechod Šútovce je uzatvorený pre vozidlá s dĺžkou nad desať metrov.

Sneženie komplikuje situáciu na viacerých miestach

Sneženie a šmykľavé cesty komplikujú situáciu na severnom Slovensku, nárazový vietor robí problémy i na strednom a západnom Slovensku a horských priechodoch. Pribúdajú neprejazdné úseku z dôvodu spadnutých stromov. Informujú o tom zdroje dopravných informácií.

Zelená vlna RTVS oznamuje, že ťažko prejazdný z dôvodu zasnežených ciest a šmýkajúcich sa kamiónov je napríklad úsek medzi Spišskou Novou Vsou a Levočou či za obcou Hybe smerom na Poprad. "Severná D1 v úseku Poprad - Štrba - Važec - Liptovský Hrádok je zasnežená a šmykľavá," dopĺňa Zelená vlna RTVS.

AKTUÁLNE Silný vietor a
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj)

Upozorňuje tiež, že z dôvodu hustého sneženia uzavrela polícia cestu medzi Muráňom a Červenou Skalou. Na horskom sedle Besník fúka silný nárazový vietor a na vozovke je súvislá vrstva kašovitého snehu.

"Neprejazdný je aj úsek z horského priechodu Šturec za Dolným Harmancom v smere do Banskej Bystrice, spadol tam na cestu strom. Spadnutý strom znemožňuje prejazd aj na hlavnom ťahu pri Starých Horách,“ približuje Zelená vlna RTVS.

Spadnutý strom je podľa jej informácií i na trase Trnava - Červeník, pri odbočke na Žlkovce, v úseku možno prejsť striedavo. Silný nárazový vietor cítiť aj v hlavnom meste, šoféri naň upozorňujú najmä na mostoch a nadjazdoch.

Stellacentrum hlási sneženie tiež v okolí Michaloviec, hmlu zasa v okolí Kráľovského Chlmca.

Najvyššia výstraha pred silným vetrom platí už aj v okrese Nitra

V okrese Nitra hrozí do 18.00 h výstraha pred silným vetrom najvyššieho, tretieho stupňa. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na webe informuje, že v nárazoch môže vietor dosiahnuť rýchlosť až 100 kilometrov za hodinu.

Výstrahy pred silným vetrom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: shmú.sk)

"Táto rýchlosť predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," varujú meteorológovia. Výstrahu pred vetrom vydal SHMÚ na pondelok pre celé územie SR. Zvýšená výstraha druhého stupňa platí do 21. hodiny pre oblasť juhozápadného Slovenska, do polnoci aj pre okresy Poprad a Brezno.

Hasiči zaznamenali 70 výjazdov ku škodám, ktoré spôobil vietor

Silný nárazový vietor, ktorý zasiahol územie Slovenska, si počas pondelka vyžiadal zvýšený počet výjazdov príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). Do 18.30 h vykonali 70 výjazdov, pri desiatkach z nich stále zasahujú, informovala Katarína Križanová z komunikačného oddelenia Prezídia HaZZ.

Hasiči museli zasahovať pri
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Uviedla, že najvážnejšia situácia je v Bratislavskom a v Trnavskom kraji. V oboch krajoch hasiči zasahovali 19-krát. "V Nitrianskom kraji zasahovali 12-krát a v Žilinskom kraji bola ich pomoc v súvislosti s odstraňovaním následkov silného vetra potrebná v 11 prípadoch," dodala.

Hasiči museli zasahovať pri
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Hasičský a záchranný zbor)

Asistencia hasičov vrátane členov dobrovoľných hasičských zborov sa týka najmä odstraňovania popadaných stromov z cestných komunikácií a zaparkovaných vozidiel. V niekoľkých prípadoch odstraňujú strhnuté strechy. "Predpokladá sa, že výjazdy k podobným udalostiam budú ešte pribúdať," oznámila Križanová.

Vetru v Nitre chýbalo len málo k víchrici

Najsilnejší vietor v nižších polohách počas trvania pondelkových výstrah zaznamenali v Nitre. "Len málo chýbalo, aby jeho sila dosiahla stupeň víchrice," upozornil Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti, komentujúc vietor s rýchlosťou 20,8 m/s, respektíve 75 km/h.

"Nárazy boli najsilnejšie v Poprade a Nitre, až okolo 100 km/h," dodali meteorológovia. Skonštatovali, že vietor ešte môže narobiť škody, na väčšine územia však už slabne.

Počas dňa trvala výstraha pred silným nárazovým vetrom pre celé územie SR, v okrese Nitra platilo podvečer varovanie najvyššieho 3. stupňa.

Viac o téme: SnehPočasieSneženieKolónyVyšný Komárnik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu