Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zástupcovia kultúry sa budú pravidelne stretávať so zástupcami rezortu zdravotníctva

Natália Milanová a Eduard Heger Zobraziť galériu (8)
Natália Milanová a Eduard Heger (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nespokojnosť v kultúrnej obci nastala po novom roku. Kým reštaurácie a prevádzky sa otvorili, kultúra ostala stále uzavretá. Ani nové opatrenia veľmi predstaviteľov nepotešili. Zástupcovia kultúrnej obce preto budú pravidelne rokovať s rezortom zdravotníctva v súvislosti s pandemickými opatreniami. Dohodli sa na tom na spoločnom štvrtkovom rokovaní s premiérom Eduardom Hegerom a ministerkou kultúry Natáliou Milanovou.

Opatrenia sa tak zatiaľ nijako nezmenili, platiť budú tie, ktoré sa týkajú hromadných podujatí. Premiér deklaroval záujem hľadať možnosti finančnej podpory kultúry aj v budúcnosti. Ocenil, že na rokovaní si vymenili argumenty zástupcovia kultúry i konzília odborníkov aj s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.

Zástupcovia kultúry sa budú pravidelne stretávať so zástupcami MZ (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Kultúru nemožno otvoriť za jeden deň

"Kultúru nemožno otvoriť za jeden deň a zavrieť za jeden deň a máme vybavené. Preto bude mať zástupca kultúry svoje stále miesto na stretnutiach s MZ, kde budú preberať aktuálnu situáciu," podčiarkla ministerka Milanová. Rokovanie označila za konštruktívne.

Zástupcovia kultúry sa budú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Považuje za dôležité, že diskutovali aj o udalostiach posledných týždňov v súvislosti s variantom omikron. Zdôraznila, že dôsledky pandémie bude treba riešiť aj naďalej a že doteraz poskytnutá pomoc nebola posledná.

Zástupcovia kultúry sa budú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


Veľký PREHĽAD nových COVID pravidiel: Dve dávky už nebudú stačiť všade! Lehota po prekonaní sa skráti


Pavol Smolka z Hudobnej únie Slovenska verí, že otvorené dvere priamo k ministrovi zdravotníctva umožnia, aby sa kultúra už nezatvárala a aby mohli s ohľadom na konkrétne situácie pracovať. Priblížil, že na rokovaní otvorili dve podstatné témy, a to možnosť pracovať a nezatvárať kultúru a tiež sanačné a rozvojové opatrenia. Bez nich podľa jeho slov nebude možné pokračovanie a reštart kultúry ani jej rozvoj.

Zástupcovia kultúry sa budú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Na otázky o návrate ku kultúrnemu semaforu odpovedal minister Lengvarský tým, že aktuálne prijaté opatrenia budú platiť, dokým opadne súčasná vlna, a ďalšími možnosťami sa budú zaoberať priebežne. Deklaroval záujem pripravovať a konzultovať zmeny v predstihu, aby bolo jednotlivým segmentom jasné, aké ich čakajú pravidlá.

Zástupcovia kultúry sa budú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Pôvodný návrh

Ešte v piatok 7. januára informovala ministerka kultúry, že od ďalšieho pondelka sa kultúrne podujatia otvoria s kapacitou 50 návštevníkov. S tým však kultúrna obec nesúhlasila, keďže sa im pre toľko ľudí neoplatilo uvádzať veľké inscenácie. 

Zástupcovia kultúry sa budú
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Úrad vlády SR)

Na možnosť otvoriť kiná, divadlá či koncertné sály podľa vzoru gastroprevádzok vyzvala iniciatíva Otvorme kultúru, ktorá upozorňuje, že súčasný stav s pretrvávajúcimi obmedzeniami pre živú kultúru je nespravodlivý. Výzvu sprístupniť aspoň v obmedzenom režime kultúrne podujatia pre verejnosť formulovali tiež koaličné strany SaS a Za ľudí.

Nové pravidlá pre hromadné podujatia

Keďže predstavitelia kultúry spokojní neboli, vláda rokovala o ďalších opatreniach, tentokrát pre hromadné podujatia, do ktorých patria aj tie kultúrne. Nakoniec schválili model, v ktorom sa podujatia rozdelili do troch skupín podľa rizikovosti. Konať by sa mali v režime OP (očkovaní  a po prekonaní ochorenia COVID-19). Pre nízkorizikové podujatia odporúča vláda maximálne 100 osôb alebo naplnenie 50 percent kapacity. Pre stredne rizikové podujatia sa odporúča maximálna kapacita 25 percent. Vyplýva to z odporúčaní opatrení hlavnému hygienikovi, ktoré schválila vláda na svojom pondelkovom zasadnutí.

Zástupcovia kultúry sa budú
Zobraziť galériu (8)

Medzi nízkorizikové hromadné podujatia zaradila vláda tie, kde sa nosí respirátor, sú bez konzumácie, povinné je sedenie, nespieva sa na nich ani nepovzbudzuje. Maximálne 25-percentné obmedzenie kapacity má platiť pre stredne rizikové hromadné podujatia, na ktorých sa ráta s nosením respirátora, fixným sedením či státím. 

Za vysokorizikové podujatia sa podľa materiálu považujú svadby, kary, oslavy, večierky, plesy, diskotéky či podujatia v prevádzkach verejného stravovania. Odporúča sa nosenie respirátora, konzumácia jedál by však mala byť povolená. Povinný bude zoznam účastníkov podujatia. Na majstrovstvách Európy v hádzanej mužov sa povolí účasť divákov, a to v rozsahu 25-percentnej kapacity štadiónov a iných športových zariadení.      

Laššáková vidí nádej len v odstúpení ministerky

Exministerka kultúry a poslankyňa pôsobiaca v mimoparlamentnom Hlase-SD Ľubica Laššáková reagovala, že aj po stretnutí Hegera s predstaviteľmi kultúry je naďalej presvedčená, že ak sa chce slovenská kultúra nadýchnuť, pomôže jej v prvom rade odstúpenie Milanovej, ktorú považuje za nekompetentnú. "Tá má však napriek morálnym a profesijným prešľapom stále dôveru zo strany predsedu vlády, čo neveští nič dobré," dodala Laššáková v stanovisku. "Kvitujem aspoň, že sa prebrali a začali konečne komunikovať s kultúrnou obcou a že budú jej predstavitelia priamo komunikovať s ministerstvom zdravotníctva. Nezdieľam však optimizmus zástupcov kultúrnej obce, som skôr realistická, pretože som už počula veľa slov a viet, ako vláde záleží na kultúre, ale reálny život vždy ukázal opak," uzavrela.

Viac o téme: KultúraAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu