Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Aktivisti a minister Naď v slovnej prestrelke: Všetko odštartoval jediný status! Veta ministra ľudí vytočila

Zobraziť galériu (6)

BRATISLAVA – Napriek uvoľňovaniu opatrení platia stále v mnohých oblastiach prísne reštrikcie, čo sa neraz ocitá pod paľbou kritiky. Iniciatíva Za návrat športu už niekoľko mesiacov poukazuje na negatíva spojené s obmedzeniami v športovej sfére. Najnovšie sa pustili do politikov kvôli ich statusom na sociálnych sieťach, medzi nimi aj ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO).

Iniciatíva Za návrat športu už niekoľko mesiacov upozorňuje na to, že pandemické opatrenia obmedzujú možnosti detí a mládeže na športové aktivity a súťaže. V tomto duchu vznikla aj petícia "Nechajte nás športovať", ktorú podpísalo viac ako 1700 ľudí . "Nechceme dopustiť, aby bola najmladšej generácii v horizonte niekoľkých mesiacov odobraná možnosť aktívneho kolektívneho pohybu a súťaženia. Konfrontácia s konkurenciou v súťažných zápasoch posúva maloletého športovca dopredu a motivuje ho k ešte lepšiemu tréningovému procesu," píše sa v nej.

Aktivisti a minister Naď
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Potom, ako prišiel počas víkendu úspech lyžiarky Petry Vlhovej, mnohí politici jej prostredníctvom sociálnej siete zablahoželali. To využili iniciátori spomínanej petície. "Vážení politici, ceníme si váš záujem o ŠPORT. Najmä ak ide o úspech slovenského športovca, viete reagovať promptne rýchlo. No na to aby sme sa aj v budúcnosti mohli tešiť na skvelé výsledky Slovákov v medzinárodnom športe, musíme prestať trestať tých Slovákov a Slovenky, čo sa chcú hýbať a robiť niečo pre svoje zdravie. Sme ostrovom v strednej Európe, kde nie je dovolené našej mládeži športovať a súťažiť. A len vy to môžte zmeniť. Preto vás vyzývame a žiadame - Nechajte nás športovať!," reagovali na oslavné statusy politikov.

Aktivisti a minister Naď
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Getty Images)

Medzi nimi bol aj minister obrany Jaroslav Naď, ktorý sa rozhodol na takéto slová reagovať. "Pokiaľ viem, a viem, keďže môj syn športuje tiež, je mládeži povolené športovať. Takže takéto staré petície patria akurát tak do koša," odpísal. Prezradil tiež, že jeho syn hráva hokej v Dúbravke a tréningy má 5-krát do týždňa.

Narazil však na odpor. Diskutujúci ministrovi pripomenuli, že pre deti a mládež je dôležitý nielen tréning, ale aj súťaže, v ktorých si môžu zmerať sily. Okrem toho pripomenuli, že mnohé športy sa stále nemôžu kvôli opatreniam vôbec vykonávať. Vytkli mu taktiež aroganciu.

Aktivisti a minister Naď
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Zareagovala aj samotná iniciatíva. "Naša petícia nie je stará, ale nová a reaguje na opakujúce sa nezmysli, za ktoré hlasujte aj vy vo vláde. Do koša patria ľudia ako Husár alebo Kučera, ktorí sa nevedia zastať športu a mládeže aby mohli po dvoch rokoch konečne dokončiť súťaže v basketbale, volejbale, florbale, hokeji či plávaní... V petícií budeme aj vďaka vašej arogancii pokračovať a práve kvôli neschopnosti, chaosu a arogancii vlády k nášmu segmentu pravdepodobne príde aj k verejným protestom. Nezabudnite tam potom na športovcov poslať vodné dela a aj tým sa pochváliť!," odkázali ministrovi obrany.

Bolešov telocvičňa
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR)

Ten sa však bránil. "Keby nebolo mojej a Kučerovej aktivity, a samozrejme tiež štátneho tajomnika Husára, tak by nebol povolený ani tréning. Robíme čo vieme. Konzilium odborníkov má iný názor. Vždy je to o kompromise. My sme si COVID nevymysleli. Žiaľ," tvrdí.

Aktivisti a minister Naď
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Vláda v pondelok rozhodla o tom, že štadióny sa otvoria pre divákov do naplnenia 25 percent ich kapacity. To však iniciatíve nestačí. Politici podľa nich stále zabúdajú, že je tu súťažný amatérsky a mládežnícky šport, ktorý je už dva mesiace zastavený. "Naše deti by chceli po dvoch rokoch konečne dokončiť svoje súťaže v basketbale, volejbale, florbale, hokeji, vodnom póle či plávaní. Aktuálne stále platné opatrenia im tak bránia v napredovaní a kvôli tomuto zákazu už niektorí rodičia preregistovali svoje deti do zahraničia. Takto sa slovenský šport nepodporuje," uviedli.

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusJaroslav NaďZa návrat športu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu