Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KDH nepovažuje dohodu s USA za protiruskú: Nevidí v nej ani stratu suverenity

Milan Majerský
Milan Majerský (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zneužívanie obrannej dohody s USA na politické zápasy a polarizáciu národa považuje mimoparlamentné KDH za extrémne nebezpečné. Od pripomienkového konania očakáva kvalitnú vyváženú zmluvu na základe poctivej odbornej diskusie. Zmluvu nepovažuje za protiruskú. Za nenáležité považuje interpretácie o strate suverenity. Pripomína, že o jej súlade s Ústavou SR môže rozhodnúť Ústavný súd SR na podnet prezidentky. Informovala o tom hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

"Kým napríklad predstavitelia Smeru ešte ako bývalí vládni činitelia dohodu podporovali, dnes proti nej bojujú takým spôsobom, ktorý im prináša politické body. Zmluva musí byť jednoznačne vyvážená, ale prípadné zmeny musia vzísť z konštruktívnej diskusie odborníkov," apeloval predseda KDH Milan Majerský.

Líder kresťanských demokratov zdôraznil, že akékoľvek konkrétne aktivity amerických ozbrojených síl na území SR musí Slovensko ešte samostatne schváliť. Vláda alebo Národná rada SR ich následne môže prijať alebo odmietnuť. "Spolu s Poľskom či Maďarskom, ktoré obrannú dohodu s USA ako s kľúčovým členom NATO už majú podpísanú, tvoríme východnú hranicu NATO. Podpísanie dohody je štandardný postup, ktorý, samozrejme, musí byť podrobený poctivému pripomienkovému konaniu. Musíme dbať na to, aby zmluva bola vyvážená, ale rozhodne nie je pravdivé zľahčovať debatu a tvrdiť, že dohoda je protiruská," dodal Majerský.

Medializované interpretácie, že Slovensko dohodou s USA nepochybne stratí suverenitu, považuje KDH za nenáležité. Ako uvádza hnutie, Ústava SR ustanovuje v otázke ochrany štátnej suverenity jednoznačnú a plnú právnu i politickú zodpovednosť slovenskej vlády i parlamentu s možnosťou intervencie prezidenta SR i Ústavného súdu SR.

Vážny dialóg je v takýchto vážnych otázkach nevyhnutný

KDH schvaľuje, že sa generálny prokurátor zapojil do pripomienkového konania. Podľa hnutia však vecnosti diskusie nepomohla forma jeho komunikácie vrátane mediálnej prezentácie. Zámer generálneho prokurátora stretnúť sa s ruským generálnym prokurátorom, ktorý je na európskom sankčnom zozname pre hrubé porušovanie ľudských práv, hodnotí KDH ako nevhodný. Priestor na dialóg s Ruskou federáciou vidí na prebiehajúcej Rade NATO - Rusko, ktorej cieľom je nastavenie vyvážených medzinárodných vzťahov. Hnutie zdôrazňuje, že v takýchto vážnych otázkach je nevyhnutný vyvážený dialóg.

Heger a Naď sa dohody zastali

Dohoda o spolupráci v oblasti obrany medzi SR a USA (DCA) by umožnila americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Slovensko ich má poskytovať bez nájomného. Platiť by mala desať rokov. Potom zostáva platná alebo ju možno vypovedať s ročnou výpovednou lehotou. Dohodu kritizovala opozičná parlamentná strana Smer-SD aj mimoparlamentný Hlas-SD. Naopak, zastal sa jej premiér Eduard Heger (OĽANO) či minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Viac o téme: DohodaReakciaUSAKDHObranná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu