Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

AKTUÁLNE Vláda uvoľnila podmienky pre hromadné podujatia: Kapacity pre OP sa zvýšia

Eduard Heger Zobraziť galériu (3)
Eduard Heger (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Vláda uvoľnila podmienky pre hromadné podujatia. Konať by sa mali v režime OP (očkovaní - po prekonaní ochorenia COVID-19). Pre nízkorizikové podujatia odporúča maximálne 100 osôb alebo naplnenie 50 percent kapacity. Pôvodne bola kapacita stanovená na 50 ľudí.

Pre stredne rizikové podujatia sa odporúča maximálna kapacita 25 percent. Na majstrovstvách Európy v hádzanej mužov sa povolí účasť divákov, a to v rozsahu 25-percentnej kapacity štadiónov a iných športových zariadení. Vyplýva to z odporúčaní opatrení hlavnému hygienikovi, ktoré schválila vláda na svojom pondelkovom zasadnutí.

VIDEO Rozhovor s primárom: Odhovárať od očkovania? Taký človek nemá čo robiť lekára! Bojím sa, čo omikron spôsobí

ROZHOVOR s primárom: Odhovárať od očkovania? Taký človek nemá čo robiť lekára! Bojím sa, čo omikron spôsobí (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizlvané 13:45 "Ku každému rozhodnutiu pristupujeme zodpovedne a na základe odborných podkladov. Našou prvoradou snahou je ochraňovať životy a zdravie obyvateľov Slovenska a zdravotnícky systém. Zároveň rozumieme požiadavkám organizátorov kultúrnych, športových a iných podujatí, preto sme dnes navrhli režim, ktorý umožní za prísnych podmienok organizovať hromadné podujatia aj za účasti návštevníkov," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Aktualizované 13:40 "S ministerstvom zdravotníctva sme našli kompromisné riešenie pre aspoň čiastočné otvorenie kultúry v najbližšej dobe. Mojou snahou a aj snahou celého ministerstva vždy bolo otvoriť kultúru, aby bola bezpečná pre divákov a pre organizátorov ešte stále ekonomicky prijateľná," povedala ministerka kultúry Natália Milanová.

Aktualizované 13:30 Vyhlášky budú najskôr zajtra

Na tvorbe vyhlášky k organizácii hromadných podujatí (napríklad športové, kultúrne HP a pod.) v súčasnosti Úrad verejného zdravotníctva pracuje. "Nová vyhláška by mala byť vo Vestníku vlády SR zverejnená najskôr zajtra. Vo vyhláške je potrebné došpecifikovať viacero nevyhnutných detailov," informovala hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková. 

Ide o tzv. návrh opatrení pre hromadné podujatia pre začínajúcu pandemickú vlnu spôsobenú variantom omikron. "Opatrenia sú navrhované s platnosťou na národnej úrovni," uviedla vláda v schválenom uznesení. 

AKTUÁLNE Vláda uvoľnila podmienky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: rokovania.gov.sk)

SaS s pôvodnou kapacitou nesúhlasila

Strana SaS nesúhlasila s návrhom otvoriť kultúrne podujatia v režime OP pre maximálne 50 ľudí. Takéto opatrenie je nedostatočné a nerieši zdevastovanú kultúru. Poslanec parlamentu Roman Foltin (SaS) navrhoval otvoriť kultúru aspoň pre 200 divákov a zohľadniť kapacitu priestorov.

AKTUÁLNE Vláda uvoľnila podmienky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

SaS očakáva, že sa v oblasti kultúry podarí presadiť pre návštevníkov, divákov, zamestnancov aj podnikateľov v kultúrno–kreatívnom priemysle spravodlivé pravidlá a podmienky fungovania. "Je dôležité, aby sme v čo najkratšom čase prijali jasné pravidlá, ktoré budú zohľadňovať kapacitu priestorov od štvorcových metrov a zároveň budú garantovať kultúrno–kreatívnemu priemyslu pevnú pozíciu medzi prevádzkami, ktorých sa bude týkať uvoľňovanie opatrení," skonštatoval tímlíder strany pre kultúru René Parák.

Kultúrna obec mala výhrady

Umelci a podnikatelia v kultúrno-kreatívnom priemysle si podľa bývalej štátnej tajomníčky rezortu kultúry Zuzany Kumanovej nebudú môcť dovoliť realizovať divadelné predstavenia alebo koncerty. Dôvodom je, že nedokážu zo vstupného pokryť prevádzkové náklady, ako sú napríklad prenájom sály, techniky či náklady na propagáciu podujatí. Ešte v piatok (7. 1.) ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) oznámila, že od pondelka majú byť otvorené kultúrne podujatia v režime OP maximálne pre 50 návštevníkov.

Zástupcovia kultúrnej obce vyjadrili počas víkendu nesúhlas s avizovanou podobou uvoľnenia podmienok pre živú kultúru. Označili ich za nedostatočné a požiadali o čo najrýchlejšie stretnutie a osobnú diskusiu s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO), Milanovou a ministrom zdravotníctva SR Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO). Žiadali tiež prehodnotiť podmienky otvorenia kultúrnych podujatí tak, aby ich od 18. januára bolo možné realizovať s naplnením minimálne 50-percentnej kapacity diváckych priestorov a v režime OTP, teda aj pre testovaných.

Viac o téme: KultúraOčkovanieKapacityOPCOVIDAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu