Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ministerstvo zdravotníctva ešte nepredložilo právnu analýzu k povinnému očkovaniu: Termín sa predĺžil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

BRATISLAVA - Rezort zdravotníctva zatiaľ nepredložil analýzu možností na zavedenie povinného očkovania. Pôvodne ju mal predložiť do 10. januára, termín však predĺžil o desať dní. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová. O výsledkoch budú informovať až po internom vyhodnotení a následnom prerokúvaní všetkých zainteresovaných.

K príprave a predloženiu unesenia zaviazala vláda ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽANO) v spolupráci s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou ešte 8. decembra. Analýza sa má v zmysle schváleného uznesenia vlády zaoberať možnosťami zavedenia povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 a možnosti obmedzenia úhrady z verejného zdravotného poistenia za zdravotnú starostlivosť poskytnutú osobe s ochorením COVID-19, ktorá sa rozhodla dobrovoľne sa nezaočkovať proti tomuto ochoreniu.

ARCHÍVNE VIDEO Povinné očkovanie už nemá zmysel, omikron zaočkuje každého, tvrdí Matovič

Povinné očkovanie už nemá zmysel, omikron zaočkuje každého, tvrdí Matovič (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zhoda vo vládnej koalícii nie je 

Zhoda na zavedení povinného očkovania vo vládnej koalícii nie je. Za povinné očkovanie sa vyslovil premiér Eduard Heger (OĽANO). V rozhovore vyjadril nádej, že sa mu podarí koaličných partnerov presvedčiť. Líder OĽANO a minister financií Igor Matovič to označil za legitímnu tému, neočakáva však od toho zásadné zvýšenie zaočkovanosti. Podobne to vidí líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík, jednotný názor nie je ani v jeho strane. Šéf parlamentu Boris Kollár a jeho hnutie Sme rodina povinné očkovanie odmietajú.

Remišová označila očkovanie za cestu z pandémie 

O povinnom očkovaní chce hovoriť strana Za ľudí. Podľa podpredsedu strany Juraja Šeligu sa dá nariadiť aj vyhláškou ministra zdravotníctva. Líderka strany Veronika Remišová v pondelok (10. 1.) pred koaličnou radou uviedla, že čaká na analýzy rezortov zdravotníctva a spravodlivosti. Očkovanie opakovane označuje za cestu z pandémie nového koronavírusu.

ARCHÍVNE VIDEO Minister zdravotníctva k 4. dávke: Zatiaľ o nej neuvažujeme, v iných krajinách preočkovali ľudí skôr

Minister zdravotníctva k 4. dávke: Zatiaľ o nej neuvažujeme, v iných krajinách preočkovali ľudí skôr (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hlas-SD a Smer-SD povinné očkovanie odmietajú

Rôzne názory na otázku povinnej vakcinácie má aj opozícia. Hlas-SD a Smer-SD ho odmietajú, Progresívne Slovensko (PS) podporuje. KDH upozornilo na riziko ešte silnejšieho rozdelenia spoločnosti a Aliancia zdôrazňovala potrebu jasnej komunikácie.

Viac o téme: KoronavírusPovinné očkovanieMinisterstvo zdravotníctva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu