Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

OMIKRON mení prijímanie protipandemických opatrení! Od pondelka budú platiť tieto pravidlá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a odborníkmi mení proces prijímania protiepidemických opatrení. K tomuto kroku sa pristupuje vzhľadom na vysokú infekčnosť variantu omikron, ktorého rozšírenie zapríčiní dynamické zmeny epidemiologickej situácie. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová.

Od pondelka 10. januára sa bude zavádzanie opatrení do praxe realizovať podľa nových pravidiel. V pondelok MZ SR, Inštitút zdravotných analýz MZ SR, ÚVZ SR a regionálne ÚVZ zhodnotia aktuálnu epidemiologickú situáciu a na základe dát pripravia prognózu ďalšieho vývoja. V utorky podľa slov Eliášovej MZ SR po rokovaní s členmi odborného konzília a na základe aktuálnej epidemiologickej situácie pripraví návrh opatrení.

VIDEO Ďalší COVID rok je za nami: Ako na horskej dráhe! Začalo sa očkovanie, zažili sme lockdowny i koaličnú krízu

Ďalší COVID rok je za nami: Ako na horskej dráhe! Začalo sa očkovanie, zažili sme lockdowny i koaličnú krízu (Zdroj: Topky/Maarty, AMaj)

V stredy vláda SR na základe návrhu rezortu zdravotníctva prehodnotí a schváli nové opatrenia, ktoré budú po rokovaní vlády prezentované verejnosti. Schválené opatrenia budú platiť, ak sa nerozhodne inak, od stredy nasledujúceho týždňa. Ak to bude potrebné, ÚVZ SR v nedeľu alebo aj skôr pripraví a zverejní vyhlášky. Počas stredy nadchádzajúceho týždňa vstúpia nové opatrenia do platnosti, ak vláda nerozhodne o ich skoršej platnosti. 

OMIKRON mení prijímanie protipandemických
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Pripravuje sa nový covid automat

"Vzhľadom na nepredvídateľný vývoj situácie s nástupom variantu omikron a riziko rýchleho zhoršenia sa situácie však môžu byť nové opatrenia zavádzané aj operatívne," priblížila Eliášová. V týchto dňoch sa zároveň podľa jej slov realizujú práce na príprave nového COVID automatu, ktorý zohľadňuje aktuálne vedecké poznatky o variante omikron. Po jeho dopracovaní bude predložený na rokovanie vlády SR.

Viac o téme: OpatreniaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu