Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUÁLNE Na Slovensku potvrdili ďalších 34 prípadov variantu omikron: Dôrazná žiadosť odborníkov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva a Biomedicínskeho centra SAV v spolupráci s Vedeckým parkom UK v Bratislave sekvenovaním potvrdili výskyt ďalších 34 prípadov variantu omikron na území Slovenskej republiky.

archívne video

ROZHOVOR s Lengvarským: Omikron nás môže prekvapiť! Pri povinnom očkovaní sú dve možnosti, zvažujeme ho aj plošne (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

U 19 osôb sa potvrdila cestovateľská anamnéza, v ôsmich prípadoch išlo o kontakt s pozitívnou osobou, u ktorej sa už sekvenovaním potvrdil variant omikron. V siedmich prípadoch pozitívne testované osoby neudávali cestovateľskú anamnézu. Všetky prípady mali ľahký priebeh ochorenia alebo boli bezpríznakové. Informovali o tom z Úradu verejného zdravotníctva.

Vedci zistili, že OMIKRON menej napáda pľúca: Ale pozor, má to háčik! Infikuje inú časť tela

Osem pozitívnych bolo nezaočkovaných, dvaja zaočkovaní čiastočne. Ostatní boli kompletne zaočkovaní. Na Slovensku tak máme aktuálne laboratórne potvrdených celkovo 54 prípadov variantu omikron. "Obyvateľom dôrazne odporúčame dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, respektíve absolvovať posilňujúcu dávku v odporúčanom čase. Očkovaním sa významne znižuje riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19," zdôrazňuje Úrad verejného zdravotníctva.

Zároveň ľudí žiada, aby bez ohľadu na svoj imunitný status dôsledne dodržiavali preventívne opatrenia, akými sú nosenie správne nasadeného respirátora, časté a nárazové vetranie miestností,dodržiavanie dostatočných odstupov od iných ľudí a priebežné dezinfikovanie rúk.  

"Vyzývame obyvateľov, aby dôsledne dodržiavali protiepidemické opatrenia na území SR i po príchode na Slovensko," dodal úrad.

Viac o téme: TestovanieZdravotníctvoVzorkyNákazaLaboratóriaKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu