Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezidentka prijala ministerku Kolíkovú: Diskutovali o podmienkach väzenstva

Mária Kolíková
Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Častejšie využívanie alternatívnych trestov či zriadenie osobitného väzenského oddelenia určeného na spoločný život väznených rodičov a ich detí sa stali témou stretnutia ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, verejnej ochrankyne práv Márie Patakyovej a generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Róberta Mudrončeka s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Informuje o tom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR na sociálnej sieti.

"Teším sa, že pani prezidentka vníma dôležitosť týchto tém. Rada som ju v tejto súvislosti informovala o komplexnej úprave alternatívnych trestov, ktorú riešime aj v rámci veľkej novely Trestného zákona," uviedla Kolíková. S prezidentkou hovorili aj o novej Koncepcii väzenstva na roky 2021 - 2030, ktorá je tiež už v legislatívnom procese.

Koncepcia podľa ministerky identifikuje nedostatky slovenského väzenstva a ponúka k nim konkrétne riešenia. "Jedným z nich je práve aj vybudovanie oddielu pre výkon trestu odňatia slobody matiek s deťmi tak, aby sa odsúdená matka mohla starať o svoje dieťa aj počas výkonu trestu odňatia slobody a nedochádzalo k traumatizujúcej separácii dieťaťa v podmienkach imitujúcich domáce prostredie," spresnila Kolíková. Zdôraznila tiež, že cieľom rezortu spravodlivosti je pokračovať v humanizácii podmienok výkonu väzby a výkonu trestu.

Viac o téme: VäzenstvoMária KolíkováZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu