Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čaputová ocenila službu slovenských vojakov v Lotyšsku i novú techniku

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

ADAŽI - Prezidentka SR Zuzana Čaputová počas pondelkovej návštevy vojenskej základne v lotyšskom Adaži ocenila pôsobenie slovenských vojakov v rámci Posilnenej predsunutej prítomnosti (Enhanced Forward Presence - eFP) NATO. Vyzdvihla tiež nasadenú slovenskú techniku; nové samohybné kanónové húfnice Zuzana 2. S prezidentom Lotyšska Egilskom Levitsom hovorila o situácii na hranici s Bieloruskom i na rusko-ukrajinskej hranici.

"Som rada, že sa táto návšteva tesne pred Vianocami mohla uskutočniť, napriek ťažkej covidovej dobe. Je to istá tradícia, že hlava štátu navštívi jeden z kontingentov. Tento v Lotyšsku je v podstate najväčší v prepočte na počet obyvateľov," skonštatovala Čaputová s tým, že prínos slovenských vojakov ocenil aj lotyšský prezident.

Čaputová navštívila slovenských vojakov v Lotyšsku (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Ako poukázala hlava štátu (Čaputová), vojaci sú počas operácie v službe permanentne, na vojenskej základni strávia aj vianočné sviatky. Prezidentka vojakom priviezla i darčeky - typické slovenské koláče a horské bicykle. Vojakom sa za službu poďakoval aj minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko, ktorí boli takisto prítomní na základni v Adaži. Súčasťou programu bola aj ukážka novej techniky, samohybných kanónových húfnic Zuzana 2. "Na slovenské produkty môžeme byť hrdí, sú dobrým artiklom," poznamenala prezidentka.

Čaputová ocenila službu slovenských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Prezidenti SR a Lotyšska hovorili počas stretnutia v Rige aj o aktuálnej situácii na hraniciach členských krajín EÚ s Bieloruskom v súvislosti s migračnou krízou a venovali sa aj prítomnosti ruských vojsk na ukrajinskej hranici. Čaputová je rada, že sa začal dialóg medzi ruským a americkým prezidentom. "To hlavné, na čo máme vyvíjať legitímny tlak, je diplomatické riešenie celého sporu. Pokiaľ ide o požiadavky, je dôležité, že sme súčasťou NATO a akýkoľvek postoj Aliancie má reflektovať záujmy každého jednotlivého štátu. Tento postoj sa bude formovať v najbližších týždňoch," dodala.

Čaputová ocenila službu slovenských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Operácia NATO v Pobaltí je reakciou na zmeny v bezpečnostnom prostredí, nové bezpečnostné hrozby a udalosti na Ukrajine. Jej cieľom je predovšetkým posilnenie vojenskej prítomnosti koaličných jednotiek na území Litvy, Lotyšska, Estónska a Poľska. Slovenská republika sa k eFP pripojila v roku 2018 a aktuálne v nej pôsobí 135 vojakov. Mandát na pôsobenie v operácii bol schválený až do jej ukončenia.

Čaputová ocenila službu slovenských
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Viac o téme: TechnikaVojaciLotyšskoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu