Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prezidentka zhodnotila rok 2021: Bol náročný! Ľudí poznačila pandémia aj nedôvera v spoločnosti

Prezidentka Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Prezidentka Zuzana Čaputová (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Rok 2021 bol náročný, poznačený ďalšou vlnou pandémie, politickou krízou a rastúcou nedôverou v spoločnosti. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to skonštatovala v koncoročnom hodnotení. Hovorí tiež o roku bolesti, napätia, dúfa, že aj prehĺbenia vnútorných svetov. Ako poznamenala, snáď to bude aj rok, po ktorom bude nasledovať už len lepšia situácia.

"Slovensko je zranené. Trpí nie len covidom, ale aj krízou dôvery. Postupne sme si nechali otráviť svoj životný priestor a každým rokom sa nám v ňom žije ťažšie. Sociálne siete sa preplnili urážkami, nenávistnou rétorikou a dezinformáciami," zhodnotila hlava štátu situáciu v spoločnosti.

Z medziľudských vzťahov sa podľa prezidentky vytráca rešpekt, čo dospelo až k fyzickými atakom na zdravotníkov. V politickej komunikácii vidí hlavne napádanie oponentov. "V takejto atmosfére sa ťažko musí žiť každému bez ohľadu, na ktorej strane sporov momentálne stojí. Čo ma zvlášť mrzí, je, ak niekto cielene zneužíva strach ľudí napríklad z očkovania na svoje politické ciele a oslabuje tým schopnosť našej spoločnosti čeliť pandémii," uviedla. V konečnom dôsledku na to podľa nej doplácajú úplne všetci.

Prezidentka zhodnotila rok 2021:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Tohtoročná výmena vlády, ktorú po Igorovi Matovičovi prevzal Eduard Heger (obaja OĽANO), bola podľa prezidentky v danej chvíli jediným možným riešením politickej krízy, v ktorej sa Slovensko ocitlo. Poukázala na to, že demisiu podalo šesť ministrov, koaliční partneri trvali na výmene premiéra a parlament nebol  uznášaniaschopný. "Bolo potrebné ukončiť spory a venovať sa riešeniu pandémie a jej dosahov," uzavrela.

Viac o téme: HodnoteniePrezidentkaRokZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu