Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Vláda má aj dnes plné ruky práce: Nečakaný príchod Kollára, začína sa boj za otvorené gastro!

Rokovanie vlády. Zobraziť galériu (8)
Rokovanie vlády. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vláda sa má na stredajšom zasadnutí zaoberať obnovením pandemickej pomoci 3B pre podniky s maximálne 49 zamestnancami a s poklesom tržieb aspoň 40 %. Výška príspevku na zamestnanca bude variabilná podľa poklesu tržieb a má byť od 450 do 810 eur. Na stole sú však aj ďalšie body.

VIDEO Richard Sulík po rokovaní vlády:

Sulík o zlepšeniach podnikateľského prostredia: Kilečko 2 by sa malo schváliť 12. januára (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

14:31 Vláda ukončila rokovanie. 

13:45 Skrátenie externého štúdia, zavedenie výkonnostných zmlúv či voľba rektora sú zmenami, ktoré prináša novela zákona o vysokých školách z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Novelu vysokoškolského zákona schválila na stredajšom predvianočnom rokovaní vláda.

Gröhling k novele vysokoškolského zákona: Skráti externé štúdium, upraví aj voľbu rektora (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Cieľmi návrhu zákona sú aj systémová zmena riadenia verejných vysokých škôl, so zámerom jej modernizácie tak, aby sa spružnili rozhodovacie procesy na úrovni vysokých škôl, ako aj na úrovni fakúlt, pričom prehodnotenie systému riadenia je aj predmetom programového vyhlásenia vlády SR na obdobie rokov 2020 – 2024. Mení sa najmä o spôsob ustanovenia rektora, zloženie správnej rady vysokej školy, zriaďovanie orgánov fakulty, pôsobnosti akademického senátu vysokej školy a správnej rady verejnej vysokej školy posilnením postavenia správnej rady.

Stanovisko Za ľudí k reforme vysokých škôl: Akademická sloboda je pre stranu svätá (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

13:01 Šéfovia ostatných ústredných orgánov štátnej správy a predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti dostanú koncoročnú odmenu vo výške ôsmich percent z hodnoty ročného základného platu, prepočítanú počtom odpracovaných mesiacov. Odmeny im schválila v stredu vláda, odôvodnila ich kvalitnou prácou a splnením mimoriadnych a významných služobných úloh. "Odmeny budú vyplatené z limitov mzdových prostriedkov príslušných úradov určených v rozpočte na rok 2021," objasnil Úrad vlády SR v predkladacej správe.

12:00 Slovensko nakúpi 32.100 balení lieku Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19. Na stredajšom rokovaní o tom rozhodla vláda s tým, že zároveň sa ruší nákup 35.000 balení lieku Lagevrio s účinnou látkou molnupiravír.

"Vzhľadom na aktuálny vývoj pandémie ochorenia COVID-19 je nevyhnutné zabezpečiť pre potreby občanov Slovenskej republiky dostupnosť všetkých najnovších možností liečby ochorenia COVID-19 v adekvátnych množstvách na základe dátových analýz v čo najkratšom čase," uviedol rezort zdravotníctva v predloženom materiáli. So zreteľom na uvedené je podľa ministerstva zdravotníctva nutné z hľadiska ochrany verejného zdravia občanov SR zaistiť akceleráciu dodávok liekov s obsahom liečiv zaradených do skupiny priamo pôsobiacich antivirotík pre perorálne podanie na liečbu ochorenia COVID-19.

VIDEO Vláda má aj
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Lieky by mali byť na Slovensku dostupné v priebehu prvých troch mesiacov budúceho roka. "Stále však platí, že najúčinnejšou ochranou a zároveň finančne najefektívnejšou je očkovanie," povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

11:55 Medzi prevádzky, pre ktoré v súvislosti so zabezpečením nevyhnutných životných potrieb platí výnimka zo zákazu vychádzania, budú od štvrtka 23. decembra platiť aj predajne potravín vrátane ambulantného predaja potravín. Vláda na stredajšom rokovaní schválila doplnenie svojho uznesenia zo 14. decembra. Uznesenie spresňovalo protipandemické opatrenia i režim prevádzok v čase zákazu vychádzania, ktorý kabinet určil v čase od 20.00 do 05.00 h.

11:54 Na vládu už aj za gastro prevádzky prišiel bojovať predseda parlamentu Boris Kollár.

Boris Kollár prišiel na vládu bojovať za otvorené gastro prevádzky (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

11:39 Na rokovanie vlády prišiel už aj minister hospodárstva Richard Sulík.

VIDEO Vláda má aj
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Odklad poplatkov pre SZČO predložil Krajniak

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny predložil tiež návrh na ďalší odklad odvedenia poistného pre samostatne zárobkovo činnú osobu (SZČO) a poistného, ktoré platí zamestnávateľ, a to za obdobie december 2021 - 31. december 2024.

Minister Krajniak pred vládou informoval o zámere odložiť poplatky pre SZČO (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

VIDEO Vláda má aj
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zrušenie Rady vlády SR na podporu exportu

Vláda by mala rokovať aj o schválení štatútu Rady vlády Slovenskej republiky pre konkurencieschopnosť a produktivitu z dielne Ministerstva hospodárstva SR. Rada má najmä zabezpečovať hodnotenie materiálov predkladaných na rokovanie vlády, zodpovedať za politiku lepšej regulácie a dohliadať na znižovanie regulačnej záťaže. Predloženým dokumentom sa zároveň ruší Rada vlády Slovenskej republiky na podporu exportu a investícií.

VIDEO Vláda má aj
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Lengvarský informoval o zaočkovaných

Na Slovensku je zaočkovaných viac ako 50 percent populácie. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO).

VIDEO Vláda má aj
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Už polovica populácie ľudí žijúcich na Slovensku je zaočkovaných aspoň prvou dávkou očkovacej látky," povedal Lengvarský. Ako dodal, keď sa pozrieme detailne na čísla zaočkovanosti u ľudí starších ako 18 rokov, možno skonštatovať, že "viac ako šesť z desiatich Slovákov je zaočkovaných". K otváraniu gastroprevádzok má byť podľa Lengvarského rokovanie až popoludní. "Na vláde to určite nebude," povedal Lengvarský.

Výberové konanie pre riaditeľov a vedúcich v kultúrnych ustanovizniach

Riaditeľov i vedúcich zamestnancov kultúrno-osvetových zariadení majú vyberať prostredníctvom výberového konania na päťročné funkčné obdobie. Zriaďovatelia ich nebudú môcť odvolať bez udania dôvodu. Celoslovenské kultúrno-osvetové zariadenia majú tiež zastrešiť financovanie celoštátneho systému postupových súťaží a prehliadok v oblasti záujmovej umeleckej činnosti a neprofesionálnej umeleckej tvorby. Vyplýva to z návrhu novely zákona o kultúrno-osvetovej činnosti, ktorý v stredu schválila vláda.

VIDEO Vláda má aj
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Ministerstvo kultúry (MK) SR v predkladacom materiáli vysvetlilo, že štatutára, respektíve vedúceho zamestnanca kultúrno-osvetového zariadenia, vymenujú na základe výsledku výberového konania, ktorého súčasťou bude verejné vypočutie kandidátov. Vo funkcii bude mať úspešný kandidát päťročný mandát. "Ustanovenie spôsobu obsadzovania a dĺžky funkčného obdobia štatutárnych orgánov a vedúcich zamestnancov kultúrno-osvetových zariadení zjednotí podmienky a zefektívni orientáciu na výsledky očakávané od riadiacich pracovníkov kultúrno-osvetových zariadení," objasnil rezort.

Viac o téme: VládaRokovanie Eduard HegerVladimír Lengvarský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu