Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rakúsky parlament schválil zákon umožňujúci asistovanú samovraždu: Doteraz zaň hrozilo väzenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Rakúsky parlament schválil vo štvrtok návrh zákona umožňujúci od januára asistovanú samovraždu. Ústavný súd pred rokom nariadil vláde, aby zrušila doterajší zákaz asistovanej samovraždy, za ktorý hrozí až päť rokov väzenia. Informovala o to agentúra AFP.

Podľa novej legislatívy tak budú mať dospelí, ktorí sú nevyliečiteľne chorí, prístup k pomoci, ktorá ukončí ich život. Každý prípad budú musieť posúdiť dvaja lekári, z ktorých jeden bude musieť byť kvalifikovaný v paliatívnej medicíne. Medzi ich povinnosti bude patriť aj zisťovanie toho, či je pacient schopný samostatne dospieť k rozhodnutiu.

Pre pacientov v "terminálnej fáze" ochorenia sa obdobie skráti

Okrem toho bude musieť uplynúť najmenej 12 týždňov, kým bude povolený prístup k asistovanej samovražde, aby sa zabezpečilo, že žiadosť nebola učinená z dôvodu dočasnej krízy. Toto obdobie sa skráti na dva týždne pre pacientov v "terminálnej fáze" ochorenia.

Vláda vyčlenila prostriedky na rozvoj paliatívnej starostlivosti 

Vláda okrem toho vyčlenila prostriedky na ďalší rozvoj paliatívnej starostlivosti, aby sa zabezpečilo, že "nikto si nevyberie cestu smrti, keď existujú iné možnosti", uviedla ministerka spravodlivosti  Alma Zadičová.

Viac o téme: ZákonAsistovaná samovraždaRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu