Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Košická nemocnica preváža covidových pacientov v špeciálnom zariadení: FOTO Biovak s totálnou ochranou

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: VÚSCH)

KOŠICE – Prevoz covidových pacientov býva komplikovaný a spojený s mnohými ďalšími úkonmi, ktoré je potrebné vykonať. V košickom Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb tento problém vyriešili pomocou zaujímavého zariadenia.

Nemocnica upozornila na to, že prevoz covidových pacientov po zdravotníckom zariadení je logisticky náročný. Spojený je tiež s nevyhnutnou dezinfekciou všetkých priestorov, čo odstaví časť prevádzky nemocnice na niekoľko desiatok minút. Našli však spôsob, ako zabezpečiť, aby zostali priestory VÚSCHu „nekontaminované“ covidom a ústav zatiaľ môže zabezpečovať aj bielu medicínu. Tým sú takzvané biovaky.

Košická nemocnica preváža covidových
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: VÚSCH)

"Vďaka odporúčaniu a schváleniu RÚVZ v Košiciach  môže náš Ústav srdcových a cievnych chorôb bezpečne prenášať pacientov podozrivých z vysoko nebezpečnej nákazy, medzi ktoré v tejto dobe nepochybne patrí ochorenie Covid-19 a chrániť tak zdravie a bezpečnosť našich pacientov a zamestnancov. Vďaka biovaku, ktorý slúži na dočasnú izoláciu, tak zabránime následnému šíreniu infekcie počas transportu pacienta v rámci ústavu na cieľové oddelenie. Šetrí nám čas, nepochybne najmä z pohľadu následnej dezinfekcie priestorov a plôch,“ uviedla hlavná verejná zdravotníčka nemocnice Karin Zeisbergová.

Košická nemocnica preváža covidových
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: VÚSCH)

Samotný vak funguje tak, že vytvorí akýsi kyslíkový stan, ktorý pomôže pacientom s nedostatočným okysličením krvi efektívnejšie dýchať. „Jeho súčasťou je špeciálny filter zabezpečujúci kompletnú antiinfekčnú ochranu.  Biovak, pôvodne určený pre posádky rýchlej lekárskej pomoci, sme si mierne upravili podľa našich potrieb. Použitie vaku je jednoduché, náš personál sme rýchlo zaškolili a používame ho denne pri prevoze pacientov. Náš personál sme zaškolili a vie ako s biovakom bezpečne narábať,“ povedal vedúci lekár covid oddelenia Matej Moščovič.

Košická nemocnica preváža covidových
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: VÚSCH)

Biovak v nemocnici využili už niekoľkokrát. Jeho operačná doba je 10 hodín a nabíja sa 3 hodiny. Jeho životnosť je 500 nabíjacích cyklov. Vyzerá tak, že na strane pri hlave pacienta sú 2 prachové filtre a pretlakový ventil, na strane pri nohách pacienta sú zasa FVJ s dvomi kombinovanými fitrami.

V bočných stenách biovaku sú potom umiestnené závitové príruby s krytkami, v ktorých je vytvorený otvor na prevedenie hadičky alebo káblu a po bočných stranách sa zasa nachádzajú izolované otvory pre ruky zdravotníckeho personálu.

Viac o téme: NemocnicaPacientKoronavírusVÚSCHBiovak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu