Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Novela infozákona je ďalší krok k transparentnosti verejnej správy, tvrdí Kolíková

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Povinné zverejňovanie príloh a dodatkov k zmluvám, zverejňovanie štúdií analytických materiálov vyhotovených za verejné zdroje, či rozšírenie povinností vyplývajúcich zo zákona o slobodnom prístupe k informáciám aj na štátne firmy, navrhuje Ministerstvo spravodlivosti SR v novele zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Legislatíva je v medzirezortnom pripomienkovom konaní (MPK).

"Tematicky návrh zákona rieši na jednej strane požiadavky, ktoré nám vyplývajú z programového vyhlásenia vlády, a v druhej časti sa venuje transpozícii európskej smernice," uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na pondelkovej tlačovej konferencii. Predložená legislatíva je podľa nej ďalším krokom k zvýšeniu transparentnosti verejnej správy. 

Novela infozákona je ďalší krok k transparentnosti verejnej správy, uviedla Kolíková (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Novinkou v zákone má byť napríklad vypustenie výnimky zo zverejňovania zmlúv Národnou diaľničnou spoločnosťou. Zverejňovať by sa mali aj informácie o osobách, ktoré sa uchádzajú o verejnú funkciu, aj o úspešných kandidátoch. 

Novela infozákona je ďalší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Rozšíriť by sa mal aj zákaz výhradných dohôd

V rámci aplikovania smernice Európskej únie o opakovanom použití informácií verejného sektora rezort navrhuje tiež rozšírenie personálnej pôsobnosti na tzv. verejné podniky a rozšírenie vecnej pôsobnosti na "osobitné" kategórie informácií, napríklad na informácie s vysokou hodnotou či výskumné údaje ako špecifickú kategóriu informácií vznikajúcich v rámci vedeckého výskumu financovaného z verejných zdrojov. Rozšíriť by sa mal aj zákaz tzv. výhradných dohôd. Informácie na účely opakovaného použitia by sa mali sprístupňovať bezplatne.

Novela infozákona je ďalší
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

"Uvedomujem si, že by sa dalo ísť ešte ďalej," poznamenala k novele ministerka. Návrhy, ktoré vzídu z pripomienkového konania a ďalšie záväzky programového vyhlásenia vlády majú byť doplnené v samostatnom legislatívnom procese, a to aj vzhľadom na potrebu rýchlej aplikácie smernice.

Viac o téme: InfozákonVerejná správaMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu