Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

KORONAVÍRUS Advokáti v regiónoch budú pomáhať hygienikom s vymáhaním opatrení

Hlavný hygienik SR Ján Mikas
Hlavný hygienik SR Ján Mikas (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Advokáti v regiónoch budú pomáhať hygienikom s prípravou rozhodnutí a podkladov v súvislosti s vymáhaním protipandemických opatrení. Pružnejšiu spoluprácu umožnia upravené pravidlá, ktoré na rokovanie vlády predložilo Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Kabinet v stredu odsúhlasil návrh na zmenu pravidiel pri využívaní právnych služieb advokátov zo strany Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ) vrátane ich výberu a odmeňovania.

Hlavný hygienik Ján Mikas by uvítal trojtýždňový lockdown, situácia je podľa neho veľmi vážne a musíme znížiť mobilitu

Hlavný hygienik Ján Mikas by uvítal trojtýždňový lockdown, situácia je podľa neho veľmi vážne a musíme znížiť mobilitu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa schválenej výnimky RÚVZ a ÚVZ SR nie sú v čase mimoriadnej situácie vyhlásenej v súvislosti s ochorením COVID-19 viazané pravidlami, ktorými sa pre štátne orgány upravujú transparentné zásady využívania právnych služieb advokátov zo strany štátu. Ide o prípravu podkladov a rozhodnutí pre RÚVZ a ÚVZ SR zo strany advokátov na základe zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Obe inštitúcie sú po novom povinné pri výbere advokátov používať zoznam advokátov určený na tento účel Slovenskou advokátskou komorou (SAK), ktorý je už aj verejne dostupný na stránke SAK. "Hygienici sú tiež povinní pri uzatváraní zmlúv dodržiavať minimálne zmluvné štandardy na tento účel pripravené ministerstvom spravodlivosti a dojednať jednotkovú odmenu nepresahujúcu sumu určenú ministerstvom spravodlivosti. Tá je 180 eur bez DPH na celé konanie, bez ohľadu na počet vykonaných úkonov, ako aj bez ohľadu na to, či pôjde o jednostupňové alebo viacstupňové konanie," uviedol hovorca MS Peter Bubla.

Podpísané memorandum

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas podpísali spoločné memorandum, ktorým sa zaväzujú spolupracovať pri zabezpečovaní efektivity vymáhania protipandemických opatrení štátu v čase pandémie. Ministerka preto predložila na rokovanie vlády návrh na zmenu pravidiel pri využívaní právnych služieb advokátov.  

Dôvodom úpravy je, že ÚVZ a RÚVZ sú pre zvýšený počet prejednávaných priestupkov v súvislosti s porušovaním opatrení v boji proti pandémii markantne viac zaťažené.

Cieľom pravidiel pri využívaní právnych služieb advokátov zo strany štátu, ktoré vláda schválila v apríli 2019, je dosiahnuť stav, keď bude štát využívať právne služby advokátov len v tých prípadoch, keď je to nevyhnutné a účelné, pričom sa preferuje zabezpečovanie právnych služieb vlastnými kapacitami štátu.

Viac o téme: OpatreniaHygienaPandémiaVymáhanieAdvokátiKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu