Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS ÚVZ vydal vyhlášky: Upravujú činnosť prevádzok a organizáciu hromadných podujatí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) vydal dve nové vyhlášky pre potreby zosúladenia s novou verziou COVID automatu, ktorú vo štvrtok schválila vláda SR. Vyhlášky zverejnené vo Vestníku vlády SR budú účinné od pondelka 22. novembra a upravujú činnosť prevádzok a organizáciu hromadných podujatí.

Z vyhlášok vyplýva, že režim kompletne zaočkovaní sa mení na režim OP (očkovaní, prekonaní). Znamená to, že osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami, budú mať rovnaké možnosti ako kompletne zaočkované osoby. Po novom sú teda stanovené režimy OP, OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní) a základ (všetci bez ohľadu na imunitný status).

VIDEO Premiér Heger oznámil prísne opatrenia v rámci nového COVID automatu: Od pondelka platí lockdown pre nezaočkovaných

Premiér Heger oznámil prísne opatrenia v rámci nového COVID automatu: Od pondelka platí lockdown pre nezaočkovaných (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Neesenciálne prevádzky v červených až čiernych okresoch budú otvorené len v režime OP

Ďalšou zmenou je, že prevádzky okrem esenciálnych obchodov sú pre režim OTP a základ v červenej až čiernej farbe zatvorené. V bordových a čiernych okresoch musia mať neesenciálne prevádzky a služby obmedzené otváracie/prevádzkové hodiny od 5.00 do 22.00 h. V prípade červených až čiernych okresov môžu mať neesenciálne prevádzky otvorené len v režime OP. Za esenciálne obchody a služby sa podľa vyhlášky považujú napríklad predajne potravín, drogérie, tlačovín a novín, ale aj knižnice či čerpacie stanice.

VIDEO Policajti budú kontrolovať dodržiavanie opatrení a tvrdo postihovať porušenia, uviedol minister vnútra

Policajti budú kontrolovať dodržiavanie opatrení a tvrdo postihovať porušenia, uviedol minister vnútra (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

 

Hromadné podujatia v červenej až čiernej farbe do počtu šiestich osôb 

V červenej až čiernej farbe sa pre režim OTP zavádza jednotný limit pre hromadné podujatia do počtu šiestich osôb. Pre režim OP sa limity v červenej až čiernej farbe znižujú na 200, 100 a 50.

Na návrh odborných autorít a v súlade so schváleným COVID automatom sa pod pojmom OP rozumie osoba najmenej 14 dní po aplikácii druhej dávky vakcíny s dvojdávkovou schémou, avšak nie viac ako jeden rok po aplikácii poslednej dávky. Ide aj o osobu najmenej 21 dní po aplikácii prvej dávky vakcíny s jednodávkovou schémou, avšak nie viac ako jeden rok po aplikácii poslednej dávky či o osobu najmenej 14 dní po aplikácii prvej dávky vakcíny, ak bola prvá dávka podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19, avšak nie viac ako jeden rok po aplikácii poslednej dávky.

VIDEO Gröhling by si predstavoval výraznejšie sankcie pre nezaočkovaných a naopak výrazné uvoľnenie pre zaočkovaných

Gröhling by si predstavoval výraznejšie sankcie pre nezaočkovaných a naopak výrazné uvoľnenie pre zaočkovaných (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Platí to aj pre osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami a mali ho potvrdený RT-PCR testom, deti do 12 rokov po prekonaní ochorenia COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami - potvrdenie vydá pediater aj na základe pozitívneho výsledku antigénového testu vykonaného do 15. novembra. Ide aj o osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 pred viac ako 180 dňami a boli zaočkované jednou dávkou vakcíny podanej do 180 dní od prekonania ochorenia, deti do dvoch rokov veku a deti od dvoch do 12 rokov a dva mesiace s negatívnym výsledkom antigénového testu (platný 48 hodín od odberu) alebo PCR/LAMP testu (platný 72 hodín od odberu).

Premiér oznámil zavedenie tzv. lockdownu pre nezaočkovaných

Vláda zavádza tzv. lockdown pre nezaočkovaných, oznámil vo štvrtok premiér. Nový COVID automat podľa jeho slov výrazne sprísňuje opatrenia pre nezaočkovaných v červenej, bordovej a čiernej farbe, teda momentálne vo všetkých okresoch.

Viac o téme: PrevádzkyKoronavírusHromadné podujatiaAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu