Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na sociálnej sieti úradoval ďalší očkovací hoax: VIDEO rozzúrenej ženy z lietadla nie je skutočné, len ho hrali!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Gettyimages.com, FB/Portál Kulturblog)

BRATISLAVA - Už niekoľko miliónov používateľov na sociálnej sieti videlo začiatkom novembra video s nahnevanou ženou, ktorá v lietadle nechcela sedieť vedľa nezaočkovaného cestujúceho, až kým ju neuzemnil pilot a nepožiadal ju, aby lietadlo opustila. Až desiatky tisíc ľudí tento krátky videoklip zdieľali v domnienke, že ide o zachytenie autentického stavu v lietadle a že sa tento incident skutočne stal. Nie je to však tak, celá scénka bola hraná a jej aktéri odhalení a ide teda o hoax.

Za odhalením pozadia tohto videa stojí agentúra AFP, ktorá sa podobným problematickým materiálom dlhodobo venuje. Dohľadali mená režiséra, producentov aj hercov z tohto videa.


Portál blízky kotlebovcom je opäť v problémoch: Trestné stíhanie! NAKA obvinila Mazurekovho asistenta


Video seriózne zdieľal problematický Kulturblog

Dnes už nie je žiadnym tajomstvom, že známy a kontroverzný portál Kulturblog má blízko k dezinformáciám a v súvislosti s ním sa spomínal napríklad aj poslanec Milan Mazurek (kedysi za ĽSNS, dnes Republika). Ten video zdieľal so slovenskými titulkami so zdanlivo autentickým momentom. Portál sa netají ani tým, že má antivaxerskú politiku a verejnosti často podsúvajú hoaxy, v týchto dňoch najmä v súvislosti s pandémiou a očkovaním.

Na sociálnej sieti úradoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AFP Fakty, FB/Portál Kulturblog)

Žena z videa nechcela sedieť pri nezaočkovanom

Na videu možno vidieť ženu, ako sa prekrikuje s letuškou o tom, že nechce počas letu sedieť vedľa nezaočkovaného cestujúceho. "Ja tam nechcem sedieť! Chcete, aby som zavolala políciu? (...) On ohrozuje naše práva a našu bezpečnosť… Pýtala som od neho očkovací preukaz a on žiaden nemá, lebo nie je očkovaný!!!" hovorí vo videu žena, ktorá stráca trpezlivosť, pretože letuška nechce vyhovieť jej žiadosti o presadnutie. Kulturblog video komentuje svojsky a pilota označuje za "frajera".

Ten na konci videa prišiel, aby údajne celú situáciu vyriešil. Ten k žene pristúpil a pokojným hlasom jej povedal, aby odišla z lietadla. "Madam, viem, akou výzvou je dnes lietanie, ale nebude tu žiadna diskriminácia v mojom lietadle. Očkovaní, či neočkovaní, mali by sme sa navzájom rešpektovať. A keďže zjavne s tým máte problém, prosím, opusťte lietadlo," hovorí pilot.

Úprava príspevku až po šiestich hodinách

Keďže stránka zdieľala video, ktoré sa za pár hodín stalo virálnym, je nepochopiteľne, prečo k jeho úprave a vysvetleniu celého pozadia pristúpila až po šiestich hodinách. "Podľa všetkého ide o zinscenované video a incident je zrejme hraný (dúfame, že áno). Hlavná myšlienka platí - rešpektujme sa navzájom a nerozdeľujme sa kvôli očkovaniu," píše sa v upravenom príspevku po hodinách zdieľania.

Za ten čas sa však stihla poriadne zradikalizovať a "nabudiť" divácka základňa, ktorá si na základe podobných príspevkov vytvára istú mienku a názor na konkrétnych ľudí a opatrenia. Došlo aj na vulgarizmy.

Na sociálnej sieti úradoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FB/Portál Kulturblog)

Toto rozuzlenie nečakali

To, čo však väčšina divákov až neskôr zistila bol fakt, že video nebolo autentické, ale hrané, Celá scénka bola nafingovaná s hercami a následne vytrhnutá z kontextu. V týchto chvíľach už je známy aj zdroj vo filmovej databáze a režisér o natáčaní dokonca informoval na svojom Instagrame.

Virálny klip s letuškou a pasažiermi má vlastnú stránku aj na webe IMDb.com, filmovej databáze, ktorá obsahuje záznamy o filmoch, videách, režiséroch a producentoch z celého sveta. Video tam má názov „Covid Flight“ (Let s Covidom), ako režisér je uvedený Jamie Hull-Greenwood, ako producenti sú uvedení Jake Cauty a Prince Ea. Posledný menovaný stál za prvotným zdieľaním videa, ktoré spôsobilo jeho virálnosť. Ten, podobne ako Kulturblog, až po hodinách upravil príspevok a dodal, že video je len na zábavné účely.

Zverejnili aj zábery zo zákulisia natáčania

Režisér videa Greenwood na svojom Instagrame zverejnil 27. októbra aj selfie fotografie z natáčania v lietadle. Neskôr svoj účet zneprístupnil pre verejnosť, avšak agentúra AFP vyhotovila snímky jeho príspevkov ešte keď bol jeho účet verejne dostupný.

Na sociálnej sieti úradoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram/Jamiehdproducer, AFP)

Na sociálnej sieti úradoval
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Instagram/Jamiehdproducer, AFP)

Viac o téme: SedadloLietadloOčkovanieHerciHoax
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu