Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smer-SD bude mať snem 17.novembra: Ukázať má, ako by strana bojovala s pandémiou

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD bude mať výročný snem 17. novembra. Prebiehať bude v režime OTP, centrála strany preplatí delegátom aj testy na ochorenie COVID-19. Avizoval to líder Smeru-SD Robert Fico. Podľa jeho slov chce strana snemom ukázať, ako by konala, keby bola súčasťou vládnej koalície.

Vyhlásil, že riešenie nejde cez očkovanie. Zároveň pozval verejnosť na kladenie vencov k soche Alexandra Dubčeka pred budovou Národnej rady SR, na ktorom sa 17. novembra zúčastnia i delegáti snemu. "Nie je náhoda, že bude náš snem 17. novembra, pretože v tomto štáte vnímame totálnu deštrukciu právneho štátu, demokracie a ľudských práv," uviedol Fico a poukázal na pripravované opatrenia v súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou. Snem sa má konať v režime OTP a testy preplatí centrála strany každému delegátovi.

Fico ich odporučil aj očkovaným účastníkom snemu, ale aj tým, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali. "Náš prístup je postavený na dobrovoľnosti a rovnosti, nemôžeme nikoho nútiť do očkovania," podotkol. Zdôraznil, že otestovaní a ľudia po prekonaní by mali byť vnímaní ako rovnocenní s očkovanými.

Množstvo ústavných otázok

Práve ľudia po testovaní sú podľa Fica najbezpečnejší z hľadiska šírenia nákazy. Namietal napríklad to, že v čiernych okresoch by mohli reštaurácie navštevovať len očkovaní. "Zaočkovaný môže roznášať COVID-19," podčiarkol s tým, že umožnenie voľného pohybu len takýmto ľuďom povedie k problémom a nárastu počtu ochorení.

Kroky vlády v oblasti pandémie vyvolávajú podľa lídra Smeru-SD množstvo ústavných otázok. Vyhlásil, že "všetky hlúpe opatrenia", ktoré zavádzajú segregáciu a nedobrovoľnosť pri očkovaní, bude strana napádať na Ústavný súd (ÚS) SR. Ten Fico opakovane vyzval, aby rozhodol o ústavnosti vyhlasovania opatrení a obmedzení na základe vyhlášok hlavného hygienika.

Viac o téme: SnemPandémiaSmer-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu