Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Situácia je vážna: Pokoj nebude ani pred Vianocami! Opäť hrozí KOLAPS zdravotníckeho systému

Matej Mišík Zobraziť galériu (11)
Matej Mišík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Pôvodne sa predpokladalo, že tretia vlna nebude taká zlá, ako tá druhá. Realita je však iná. Dnes nám denne pribúda viac ako šesťtisíc pozitívnych prípadov, v nemocniciach leží takmer dvetisíc ľudí, zvyšujú sa počty obetí a s Vianocami to vôbec nevyzerá ružovo. Sprísňovať by sa mali aj opatrenia, situácia je totiž vážna.

Pôvodne sa očakávalo, že počet denných prípadov sa bude na prelome októbra a novembra pohybovať niekde okolo tritisíc. Dnes je to dvojnásobok. Ani nemocnice nezažijú sľubovaný pokoj. Bohužiaľ, nízka zaočkovanosť a nedodržiavanie opatrení spôsobilo, že tretia vlna bude rovnako silná, ak nie horšia, ako druhá. 

VIDEO Epidemiologická situácia na Slovensku je veľmi vážna

Situácia sa zhoršuje veľmi rýchlo, denne pribúda viac ako 6-tisíc prípadov, z hospitalizovaných zomrie okolo 20 percent (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


MIMORIADNE Situácia je kritická! Konzílium rozhodlo, OPATRENIA sú prísne: Navrhujú obmedzenie pohybu


Situácia sa výrazne zhoršuje

Epidemiologická situácia sa naďalej výrazne zhoršuje. V priemere testy odhalia viac ako 6-tisíc pozitívnych prípadov denne pri mimoriadne vysokej pozitivite. "Môžeme predpokladať ešte výrazne väčší počet infikovaných denne. Hospitalizovaných pacientov už máme takmer 2-tisíc, čo je 45-percentný nárast oproti minulému týždňu, a ventilovaných je už bezmála 200 pacientov," povedal v úvode šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík. 

Situácia je vážna: Pokoj
Zobraziť galériu (11)

Denne zomrie 27 ľudí. Aj pri výjazdoch zachranárov ku COVID pacientom je viditeľné, že približne každé dva týždne sa počet výjazdov sa zdvojnásobuje. O dva týždne to môže byť okolo 3-tisíc výjazdov, čo môže zodpovedať aj číslu hospitalizovaných. Najviac výjazdov je v Prešovskom kraji, kde je situácia najhoršia. 

Situácia je vážna: Pokoj
Zobraziť galériu (11)

8 z 10 ľudí sú nezaočkovaní

Za uplynulý mesiac bolo 8 z 10 ľudí, ktorých prijali v nemocniciach, nezaočkovaných. "Vidíme, že medzi zaočkovanými osobami, ktorí tvoria 2 z 10 príjmov, bol výrazne vyšší vek a často majú pridružené aj ďalšie komplikácie a ochorenia," informoval Mišík. U nezaočkovaných osôb je vek v priemere o 13 rokov nižší, než v druhej vlne. 

Situácia je vážna: Pokoj
Zobraziť galériu (11)

Do nemocníc v októbri prijali niečo okolo 4-tisíc nezaočkovaných a niečo pod tisíc očkovaných. Keďže sa do nemocníc môžu dostať aj zaočkovaní ľudia z rizikových skupín, preto je tretia dávka pre týchto ľudí mimoriadne dôležitá.

Tretia vlna začala skôr a naberá na sile

Druhá vlna začala koncom septembra, tento rok sa tretia vlna začala takmer o tri týždne skôr. "Ak porovnáme aktuálnu situáciu s minulým rokom, vidíme priblížne trojtýždenný posun. Výrazne sme prekročili počet hospitalizovaných, čo sme mali vtedy v tom čase. Nárast hospitalizácií je rýchlejší," skonštatoval Mišík.  

Situácia je vážna: Pokoj
Zobraziť galériu (11)

Z približne 55-tisíc ľudí, ktorí boli doteraz hospitalizovaní, zhruba 5500 vyžadovalo umelú pľúcnú ventiláciu. "Čiže veľmi intenzívnu a veľmi nepríjemnú a drahú zdravotnú starostlivosť s ťažkými následkami," povedal. Vyše 20 percent hospitalizovaných pacientov zomrelo. Z ľudí nad 50 rokov približne každý piaty vyžaduje hospitalizáciu, z osôb nad 70 rokov každý druhý. 

Situácia je vážna: Pokoj
Zobraziť galériu (11)

Čelíme kolapsu nemocníc

Pozitívnou správou je, že sa nám stabilizoval počet prvoočkovancov. Týždenne sa prvou dávkou zaočkuje približne 10-tisíc ľudí. "Veríme, že závažnosť situácie sa k ľuďom dostane a že pre nich benefity očkovania budú dostatočne jasné, aby očkovanie zvážili." Z dospelej populácie nad 18 rokov už viac ako polovica má aspoň prvú dávku. 

Situácia je vážna: Pokoj
Zobraziť galériu (11)

Situácia nebude určite lepšia na Vianoce, ako je teraz, zdôraznil Mišík na margo stavu v nemocniciach. Dôvodom je aj to, že hospitalizácie sú oproti novým prípadom o niekoľko týždňov oneskorené. Takže aj keď sa zlomí krivka rastu prípadov hneď, situácia v nemocniciach sa bude ešte zhoršovať. Koščálová uviedla, že pri súčasnom raste hospitalizovaných sa všetky plánované covidové lôžka zaplnia už za tri týždne. "Znovu hovoríme o možnosti kolapsu zdravotného systému," dodala. 

Situácia je vážna: Pokoj
Zobraziť galériu (11)

ZOZNAM opatrení, ktoré odporúča konzílium odborníkov

Situácia je vážna: Pokoj
Zobraziť galériu (11)

Situácia je vážna: Pokoj
Zobraziť galériu (11)

Situácia je vážna: Pokoj
Zobraziť galériu (11)

Viac o téme: OčkovanieKoronavírusAktuálna situáciaMatej MišíkAktuálne COVID opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu