Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Milan Krajniak ustál odvolávanie: Naďalej zostáva ministrom práce

Odvolávanie Milana Krajniaka v parlamente Zobraziť galériu (3)
Odvolávanie Milana Krajniaka v parlamente (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok ráno ukončili diskusiu o návrhu na odvolanie ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) a mimoriadna 50. schôdza parlamentu bola zároveň ukončená. V úvode dňa sa už do rozpravy neprihlásil žiaden rečník. Vystúpil len Ján Richter (Smer-SD) za navrhovateľov, ktorý vyhlásil, že minister opäť nepresvedčil. Hlasovať by sa malo na riadnej 48. schôdzi.

Richter tvrdí, že v prípade vyplatenia miliónov eur z Prvej pomoci schránkovým firmám jednoznačne mala byť vyvodená politická zodpovednosť. Systém kontroly podľa neho ukázal, že má veľké diery. "Politická zodpovednosť, ktorú žiadame, je na mieste a mala by byť v tomto prípade aj vyvodená," zdôraznil.

Milan Krajniak čelí pokusu o odvolanie: Podľa Richtera je zodpovedný za rozpad sociálneho štátu (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Mimoriadna 50. schôdza parlamentu venovaná návrhu na odvolanie Krajniaka sa začala v stredu (3.11.) podvečer. Neskôr v stredu večer bola prerušená, pretože z rokovacej sály odišli všetci predkladatelia. Vyzval ich k tomu predseda Smeru-SD Robert Fico. Vyhlásil, že vyžadujú len úctu a rešpekt, ktorej sa im nedostáva.

Na schôdzi vystúpili viacerí rečníci, ale aj minister práce. Opoziční poslanci ministrovi vyčítajú najmä milióny eur z pandemickej pomoci, ktoré mal štát poslať schránkovým firmám. Krajniak sa bráni, že konal do hodiny od zistenia, že existujú podozrivé platby, kontrola zároveň podľa neho fungovala.

Krajniak ustál pokus o odvolanie, zostáva ministrom práce

Milan Krajniak (Sme rodina) zostáva ministrom práce, plénum Národnej rady (NR) SR ho podržalo. Za opozičný návrh na vyslovenie nedôvery Krajniakovi vo štvrtok hlasovalo len 48 zo 131 prítomných poslancov.

Odvolanie ministra práce podporili Smer-SD, ĽSNS a väčšina nezaradených poslancov okrem Jany Žitňanskej, Alexandry Pivkovej, Jána Krošláka, Juraja Šeligu, ktorí boli proti a Martina Čepčeka, ktorý sa zdržal. Proti návrhu na vyslovenie nedôvery hlasovali kluby Sme rodina, SaS a OĽANO okrem Kristiána Čekovského a Petra Kremského, ktorí sa zdržali.

Milan Krajniak
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Opoziční poslanci ministrovi vyčítali najmä milióny eur z pandemickej pomoci, ktoré mal štát poslať schránkovým firmám. Tvrdia, že neexistujú pochybnosti o potrebe vyvodenia politickej zodpovednosti ministra práce. Krajniak sa bránil, že konal do hodiny od zistenia, že existujú podozrivé platby, kontrola zároveň podľa neho fungovala. Prvá pomoc pre zamestnancov, zamestnávateľov a živnostníkov bola zároveň podľa opozície nedostatočná. Minister vyčíslil, že spolu rezort vyplatil pomoc na úrovni 3,3 miliardy eur.

Opozícia kritizovala aj rušenie sociálnych opatrení. "Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak nesie rozhodujúcu mieru zodpovednosti za systematický rozklad základných pilierov sociálneho štátu na Slovensku zo strany súčasnej vlády a koalície," konštatovali v odôvodnení návrhu. Mimoriadna 50. schôdza parlamentu venovaná návrhu na odvolanie Krajniaka sa začala v stredu (3. 11.) podvečer a ukončená bola vo štvrtok ráno.

Viac o téme: OdvolávanieNRSRMilan Krajniak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu