Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Bezpečnostný škandál s dokumentmi: Údaje Sulíka, jeho dcéry aj županov kolujú po internete!

Sulíkovi a ďalším unikli citlivé údaje na internet! Zobraziť galériu (3)
Sulíkovi a ďalším unikli citlivé údaje na internet! (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

BRATISLAVA/DUBAJ - Richard Sulík (SaS) sa ako minister hospodárstva na sociálnej sieti vôbec netají tým, že odcestoval do Dubaja na výstavu Expo 2020, kde sa prezentuje v našom slovenskom pavilóne. Nerátal však s tým, že na jeho a ďalšie osobné doklady sa pozrie takmer celý internet. Unikli totiž na jeden zo známych serverov a zďaleka nejde len o Sulíka a jeho rodinu.

archívne video

Druhé Sulíkovo "kilečko" obsahuje 207 opatrení na uľahčenie podnikania (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Práve na únik citlivých údajov, a to nie len jeho, upozornila na sociálnej sieti stránka Nekŕmte nás odpadom, ktorá sa venuje podobným témam a na tento problém dostala tip od ľudí. Na internetový portál Ulož.to sa totiž dostali veľmi citlivé údaje a naskenované celé diplomatické pasy Sulíka a tiež jeho dcéry a dvoch županov, ktorí s ním odcestovali na spomínanú výstavu do Dubaja!

FOTO Bezpečnostný škandál s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Unikli doklady, a to bez cenzúry!

Na internete sa tak odrazu ocitli všetky údaje ohľadom Sulíka, jeho dcéry Alexandry, a županov Bratislavského (Juraj Droba) a Košického kraja (Rastislav Trnka), ktorí na výstavu pravdepodobne odcestovali spolu so Sulíkom. Človek, ktorý túto závažnú okolnosť objavil to označil za "rodinný výlet".

Čo je však závažné, že v prvej verzii tieto doklady unikli bez začiernenia citlivých údajov a verejnosť si tak mohla o týchto štyroch ľuďoch pozrieť prakticky čokoľvek. Až po niekoľkých minútach od zverejnenia sa obrázky dokladov zo spomínaného portálu vymazali. "Po našom zverejnení sa nezodpovedný úradník zobudil a odkaz vymazal. Koľko ľudí si ale za ten čas naskenované cestovné pasy stiahlo, nevieme," dodáva stránka na sociálnej sieti.

FOTO Bezpečnostný škandál s
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Nekŕmte nás odpadom)

Galéria: Ďalšie zverejnené doklady

V ohrození bola aj desiatka ďalších dokumentov

Stále to však nie je všetko. Nejde totiž len o túto štvoricu, ale voľne dostupné na stiahnutie mali byť v stredu večer aj kópie ďalších 60 členov slovenskej delegácie, ktorá sa premiestňovala do Dubaja na výstavu. Ide o súkromných podnikateľov, zamestnancov štátnych inštitúcií, či novinárov, ktorí túto zahraničnú cestu pokrývajú pracovne.

V prípade protiprávnosti začneme konať, sľubuje Sulík

Na otázku, ako sa niečo také vlastne mohlo vôbec stať sme sa pýtali samotného ministra Sulíka. "Aktuálne zisťujeme, čo sa presne stalo a z akého dôvodu boli tieto údaje zverejnené. V prípade, že zistíme protiprávne konanie, obrátime sa na príslušné úrady," sprostredkovala nám jeho vyjadrenie hovorkyňa Katarína Matejková.

Isté však je len to, že citlivé dokumenty sa na sieti objavili krátko po tom, ako minister počas posledných dní zverejnil viaceré príspevky z návštevy výstavy v Dubaji. Otázne je, či má toto nejaký súvis s tým, že dokumenty doslova "ušli" z pozornosti úradníkov a základných bezpečnostných protokolov.

Viac o téme: DcéraDokladyPasyInternet DubajRichard SulíkJuraj DrobaRastislav TrnkaExpo 2020
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu