Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Do tretice všetko dobré? Kolíková verí, že sa koalícia dohodne so Sme rodina na súdnej mape

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková Zobraziť galériu (4)
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková predloží tretiu verziu súdnej mapy, ktorú vypracovala na základe pripomienok. Verí, že to bude kompromis. Nezaradený poslanec za mimoparlamentnú stranu Hlas-SD Peter Pellegrini tvrdí, že reformu podporuje z koalície len Kolíková a z rozpočtu na ňu nedostala financie.

Obaja to uviedli v diskusnej relácii Na telo televízie Markíza. Kolíková si myslí, že koalícia sa dohodne s hnutím Sme rodina na reformách súdnictva, zdravotníctva aj národných parkov. "Je dôležité pokračovanie dialógu s Borisom Kollárom aj ostatnými stranami. Aj z mojej strany musím urobiť množstvo práce," hovorí ministerka. Je tu podľa nej stále možnosť, že dohoda na súdnej mape so Sme rodina bude.

Pellegrini Kolíkovej odkázal, aby so svojou reformou najprv šla za ľuďmi do regiónov a tam im ju vysvetlila. Poukázal, že namiesto toho, aby Slovensko riešilo ceny energií či potravín, tak sa zaoberá súdnou mapou. "Nechajte súdnu mapu na vtedy, kedy budeme mať na to čas a nervy. Teraz ľudí trápi, z čoho prežijú nasledujúci rok, ale my im tu bude tárať mesiac o súdnej mape," povedal Pellegrini.

Tlačová konferencia strany Hlas-SD
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kolíková vyvrátila tvrdenie, že súdnou mapou dôjde k prepúšťaniu sudcov, či to, že je za reformou biznis s budovami. "Všetky budovy ostávajú v správe ministerstva spravodlivosti. Ak nebude nejaká budova potrebná, tak v takom prípade prvý, komu to bude ponúkané, bude štát," podotkla ministerka. Doplnila, že súdna mapa nepočíta so znižovaním počtu sudcov, naopak, chce ich udržať v systéme. 

Maďarsko podľa Pellegriniho skúša, čo si môže dovoliť

Maďarsko podľa Pellegriniho skúša, čo si voči Slovensku môže dovoliť. Vláda si musí dávať pozor na to, ako udržať vzájomné vzťahy na uzde. Deklaroval, že Hlas-SD v parlamente podporí návrhy zákona, ktoré zabezpečia ochranu slovenskej pôdy pred kupovaním zo zahraničia, budú to kontrolovať. Pellegrini si vie predstaviť aj zavedenie predkupného práva.

V súvislosti so skupovaním slovenskej pôdy treba spraviť dobrú právnu úpravu a nerobiť ju narýchlo, povedala Kolíková. "Podstata je, že musíme dostať štát do procesu prevodu pozemkov, aby sme umožnili štátu toto kontrolovať. To, ako vytvoriť priestor pre SR, sa dá robiť na rôznych úrovniach," poznamenala. 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Guvernér NBS by mal odstúpiť z funkcie

Pellegrini odporúča obvinenému guvernérovi Národnej banky Slovenska Petrovi Kažimírovi odstúpiť zo svojej pozície a verí mu, že prečin nespáchal. Poukazuje na to, že jeho obvinenie je postavené len na výpovedi Františka Imreczeho. Nerozumie tiež tomu, prečo obvinenie vzniesol špeciálny prokurátor a nie vyšetrovateľ.

Do tretice všetko dobré?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Je v poriadku, ak špeciálny prokurátor urobí takéto rozhodnutie. Nevidím v tom niečo, čo by sme mali rozoberať," skonštatovala Kolíková s tým, že Pellegrini spochybňuje základný inštitút v trestnom práve. Orgány činné v trestnom konaní majú jej podporu.

Pellegrini tiež uviedol, že si vie ťažko predstaviť, že by sa vrátil do vlády, na ktorej čele by bol predseda Smeru-SD Robert Fico. Kolíková na otázku, či by ju na ministerskom poste mal vymeniť poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí), odpovedala, že nevie, o čo má záujem. Jeho vyjadrenie na adresu rezortu spravodlivosti považuje za legitímnu.

Viac o téme: DohodaKoalíciaReformyPeter PellegriniSme rodinaMária Kolíková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu