Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

BSK musí riešiť akútnu situáciu s dopravou: Slovak Lines končí, Arriva nemá dostatok vodičov

Predseda BSK Juraj Droba
Predseda BSK Juraj Droba (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude mediátorom pri zmene regionálneho autobusového dopravcu v kraji. Vyhlásil to predseda BSK Juraj Droba. Ešte tento týždeň pozve končiaceho dopravcu – Slovak Lines aj nového dopravcu – Arriva na spoločné stretnutie za účasti zástupcov šoférov. Arriva začne v Bratislavskom kraji jazdiť 15. novembra. Hoci deklaruje dostatok autobusov, potrebuje ešte zohnať vodičov a spolieha sa, že Slovak Lines umožní ich plynulý prechod.

"BSK vyvinie v spolupráci s Arrivou potrebné úsilie na to, aby prechod od súčasného dopravcu Slovak Lines prebehol čo najhladšie. Boli by sme radi, ak by v autobusoch nového dopravcu jazdili vodiči zo Slovak Lines-u, ktorí by prešli do Arrivy,“ skonštatoval Droba. Vodičom Slovak Lines garantuje, že v Arrive budú mať takú istú prácu ako doteraz a prípadne, aby sa ich podmienky postupne každý rok ešte zlepšovali.

Generálny riaditeľ spoločnosti Arriva na Slovensku László Ivan tvrdí, že vodičom súčasného dopravcu núkajú férové podmienky. "Boli by sme veľmi radi, ak by sme mohli zabezpečiť prácu tým kolegom, ktorí už dnes jazdia v tomto kraji," povedal. Arriva spustila aj náborovú kampaň na nových autobusových vodičov i ďalší personál pre Bratislavský kraj. V prípade tejto prímestskej autobusovej dopravy ide o približne 400 vodičov a technikov. "Prihlásených máme zatiaľ vyše 200 nových potenciálnych kolegov," spresnil Ivan. Cieľom je podľa neho zabezpečiť službu na sto percent k prvému dňu prevádzky.

Slovak Lines chce pomôcť

Slovak Lines minulý týždeň uviedol, že so zástupcami Arrivy mal jediné stretnutie, na ktorom ponúkol svoje personálne a technické kapacity. "Do dnešného dňa spoločnosť na našu ponuku nereagovala a nijakým spôsobom s nami nekomunikuje,“ uviedol dopravca 6. októbra. Aj predseda odborovej organizácie ZV OZ KOVO pri Slovak Lines Bratislava Ladislav Csomor uviedol, že s nimi oficiálne nikto nerokoval a nepredstavil návrh kolektívnej zmluvy, platové podmienky, pracovné náplne či prípadne iné benefity.

Niektorí vodiči Slovak Lines sa zúčastnili v pondelok (11. 10.) na tlačovej konferencii, kde predseda BSK a šéf Arrivy na Slovensku oznámili podpis zmluvy. Prítomným médiám vyjadrili obavu z prestupu k novému dopravcu. Obávajú sa najmä nových platových i ďalších pracovných podmienok.

Hovorca Slovak Lines Štefan Bako uviedol, že v pondelok sa stretli so zástupcami spoločnosti Arriva. "Na tomto stretnutí nám spoločnosť Arriva oznámila, že nemá záujem o prenájom zázemia a parkovacích plôch na novej autobusovej stanici Nivy a tému prechodu našich zamestnancov do ich spoločnosti neotvorili," uviedol Bako. Zároveň potvrdil, že od Drobu dostali pozvanie na spoločné stretnutie Slovak Lines, odborovej organizácie ZV OZ KOVO pri Slovak Lines a spoločnosti Arriva. "Stretnutie by malo byť v piatok (15. 10.) a jeho predmetom má byť mediácia pri plynulej zmene dopravcu pre BSK, na ktorej má spoločnosť Slovak Lines záujem," skonštatoval.

V Bratislavskom kraji bude od 15. novembra pôsobiť nový regionálny autobusový dopravca Arriva. BSK s ním po ukončení súťaže podpísal zmluvu na desať rokov za vyše 330 miliónov eur. Arriva nahradí v kraji dopravcu Slovak Lines, ktorému sa skončí zmluva 14. novembra. Slovak Lines bude aj naďalej prevádzkovať autobusovú stanicu v Bratislave.

Viac o téme: BSKJuraj DrobaSlovak LinesArriva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu